Viljakkalalaiset ovat suunnanneet Hämeenkyrön terveyskeskukseen

Tämän vuoden alusta alkaen suomalaisilla on ollut mahdollisuus valita vapaasti perusterveydenhuollostaan vastaava terveyskeskus ja kunnan sisällä edelleen se terveysasema, jota haluaa käyttää.
Ainakaan toistaiseksi Ylöjärven terveyskeskus ei ole ruuhkautunut naapurikaupungeista tulleista potilaista. Sen sijaan Hämeenkyrön terveyskeskuksessa on nähty monta viljakkalalaista.
Potilaan on otettava kaikki perusterveydenhuollon palvelut samalta terveysasemalta. (Arkistokuva)
Potilaan on otettava kaikki perusterveydenhuollon palvelut samalta terveysasemalta. (Arkistokuva)

Ylöjärven kaupungin ylilääkäri Teija Lahden mukaan Ylöjärvelle on tullut uusia potilaita naapurikaupungeista juuri sen verran kuin etukäteen arvioitiin.
– Terveysaseman vaihtoa on tapahtunut jonkin verran. Ylöjärvelle on tullut yksittäisiä potilaita sekä Tampereen että Hämeenkyrön suunnasta. Lisäksi joitakin potilaita on saapunut myös Ikaalisista. Arvioisin, että Ylöjärvelle on siirtynyt muualta yhteensä noin parikymmentä hoidon tarvitsijaa, Lahti kertoo.

Lähipalvelupiste ei kelpaa

Kuten hyvin tiedetään, Viljakkalan terveysasema muuttuu lähipalvelupisteeksi maaliskuun viimeisenä päivänä.
Tämän jälkeen normaalit hammaslääkärin, terveyskeskuslääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot toteutetaan kaikille viljakkalalaisille Ylöjärven Soppeenmäessä, Mikkolantien terveysasemalla.
Viljakkalan lähipalvelupisteessä pidetään jatkossa lähipalvelupäivä kerran viikossa. Lähipalvelupäivä on torstaisin. Tällöin terveyskeskuslääkäri, omahoitaja ja suun terveydenhuolto toimivat Viljakkalan lähipalvelupisteen tiloissa.
Viljakkalalaiset eivät ole olleet kovin riemuissaan kylän terveysaseman muuttumisesta lähipalvelupisteeksi. Tämä näkyy myös siten, että vuodenvaihteen jälkeen moni viljakkalalainen on valinnut terveysasemakseen Härkikujan terveyskeskuksen Hämeenkyröstä.
– Odotettavissa oli, että Hämeenkyrön terveysasema vetää viljakkalalaisia puoleensa. Tällä hetkellä noin 50 viljakkalalaista on vaihtanut terveysasemansa Viljakkalasta Hämeenkyröön, Teija Lahti selvittää.

Tutusta lääkäristä ei haluta luopua

Vuoden alussa voimaan tullut valintamahdollisuus koskee perusterveydenhuoltoa kokonaisuudessaan eli sairasvastaanottoa, ehkäisevää terveydenhuoltoa ja suun terveydenhuoltoa.
Valinnanmahdollisuus ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa, perheneuvolaa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa tai hoivapaikan valintaa.
Ylöjärvellä ei ole myöskään velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolelle, vaikka puutarhakaupunkilainen olisi valinnut omaksi terveyskeskuksekseen toisen kaupungin tai kunnan terveyskeskuksen.
– Moni ulkopaikkakuntalainen saattaisi haluta käydä esimerkiksi lääkärissä Ylöjärvellä ja silti haluta säilyttää itsellään tutun hammaslääkärin. Tämä asia on sellainen, joka vähentää vaihtohalukkuutta.  Yleensäkin on niin, että jo olemassa olevista lääkärisuhteista ei haluta luopua, ylilääkäri Lahti sanoo.
Hänen mukaansa terveysaseman vaihtoa harkitaan yleensä silloin, kun potilaan nykyisellä terveysasemalla on jonoja.
Kyseeseen saattaa tulla joskus myös maantieteellinen syy. Esimerkiksi kaupunkien rajan tuntumassa asuvalla ihmisellä saattaa olla huomattavasti lyhyempi matka naapurikaupungin terveysasemalle kuin asuinkaupunkinsa vastaavalle asemalle.
– Ylöjärveä kannattaa harkita tietysti sen vuoksi, että meillä pääsee varsin nopeasti lääkärin vastaanotolle, toisin kuin jossain muualla. Mikäli siis haluaa saada nopeasti hoitoa, voi miettiä tulevansa Ylöjärvelle, Lahti neuvoo.
Potilaan on lain mukaan tehtävä terveysaseman vaihdosta kirjallinen ilmoitus sekä nykyiseen terveyskeskukseensa että uuteen valittuun terveyskeskukseen. Hoitovastuu siirtyy valitun kaupungin terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Vain periaatteellinen mahdollisuus

Viljakkalan terveysasema muuttuu palvelupisteeksi. Tämä ei riitä kaikille viljakkalalaisille, vaan moni heistä on jo siirtynyt Hämeenkyrön terveyskeskuksen asiakkaaksi.
Viljakkalan terveysasema muuttuu palvelupisteeksi. Tämä ei riitä kaikille viljakkalalaisille, vaan moni heistä on jo siirtynyt Hämeenkyrön terveyskeskuksen asiakkaaksi.

Laki antaa potilaalle myös mahdollisuuden valita terveysaseman lisäksi häntä hoitava henkilö.
Tämä tosin onnistuu vain kyseisen terveysaseman tarkoituksenmukaisen toiminnan sallimissa rajoissa.
Tarkoituksenmukaisuus tarkoittaa sitä, että terveysasema huomioi omalääkärin tai hoitaja-lääkärityöparin asiakasmäärien mukaisesti mahdollisuuden toteuttaa valitsijan toive.
Lähinnä kyseessä on siis vain periaatteellinen mahdollisuus valintaan. Käytännössä valinta onnistuu kuitenkin vain ani harvoin.
Vuoden vaihteessa voimaan astunut terveydenhuoltolain uudistus ei tuonut tähän asiaan muutosta, vaikka asiasta on monin paikoin uutisoitu terveysaseman valintamahdollisuudesta kerrottaessa.
– Olemme saaneet joitakin kyselyitä hoitavan henkilön vaihdosta, mutta esimerkiksi Ylöjärvellä terveysaseman väestövastuu ei anna potilaille kovinkaan paljon valinnanvaraa, Teija Lahti sanoo.
Väestövastuu tarkoittaa sitä, että jokaisella kuntalaisella on oma lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja kotisairaanhoitaja. Väestövastuupiiri määräytyy kotiosoitteen mukaan.
– Lääkärin voi siis käytännössä valita ainoastaan hoidollisista syistä, Teija Lahti muistuttaa.

Comments are closed.