Asiakas on tähti kampaamon tuolissa

Juhla arkisen aherruksen keskellä tekee terää. Satu Ketosella on aihetta kekkereihin, sillä hän on yrittänyt Ylöjärvellä jo 20 vuoden ajan.

– Asiakas on aina se tähti, kuningas tai kuningatar, jota täytyy palvella parhaalla mahdollisella tavalla häntä kunnioittaen ja kuunnellen, parturi-kampaamoyrittäjä Satu Ketonen toteaa.
– Asiakas on aina se tähti, kuningas tai kuningatar, jota täytyy palvella parhaalla mahdollisella tavalla häntä kunnioittaen ja kuunnellen, parturi-kampaamoyrittäjä Satu Ketonen toteaa.

– Tämä torin laita oli kovasti erinäköinen, kun aloitin vuoden 1993 talvella. Rakennuksia oli harvassa ja tuossa Lidlin kohdalla oli pelkkä monttu, Satu Ketonen osoittaa.
Parturi-kampaamo Studio Adonis & Afrodite on toiminut alusta saakka punaisessa rakennuksessa Työväentalontiellä.
– Olin ehtinyt olla kotosalla lasteni kanssa viitisen vuotta. Lamasta huolimatta päätin laittaa oman yrityksen pystyyn, hän taustoittaa.
Perheenäiti oli hankkinut kannuksia hiusalalle entisessä kotimaassaan Ruotsissa, jossa hän asui vuoteen 1987 saakka.
– Vanhempani olivat lähteneet töiden perässä naapurimaahan 1970-luvulla. Minä opiskelin Tukholmassa parturi-kampaajaksi ja menin sitten vieraalle töihin, Ketonen taustoittaa.
– Ehdin pitää omaa liikettä kaupungissa parisen vuotta, kunnes muutin miehen perässä Suomeen ja Ylöjärvelle.
Parikymmentä vuotta on pitkä aika sektorilla kuin sektorilla. Myös Ketosen alalla moni tuote, menetelmä ja trendi on ehtinyt muuttua tällä ajanjaksolla.
– Ensinnäkin käyttämämme aineet ovat kehittyneet aiempaa hius- ja ihoystävällisemmiksi. Myös hajusteita on vähennetty, ja sitten on myös olemassa täysin hajustettoomia tuotteita, hän toteaa.
– Lisäksi asiakkaat tahtovat värjäyttää hiuksiaan entistä enemmän. Tämä suuntaus valtasi toden teolla alaa vuosituhannen taitteen tietämillä, yrittäjä muistelee.
Myös moni mies satsaa tänä päivänä päähänsä.
– Miehetkin tahtovat väriä ja käyttävät muotovaahtoja, geelejä ja lakkoja hiustyylinsä viimeistelyyn.
– Tämän päivän asiakkaalle ominaista on myös se, että hän istahtaa kampaamon tuolille tiheämmin kuin ennen vanhaan.

Psykologista silmääkin tarvitaan

Ihmiset löysivät pikkuhiljaa Satu Ketosen liikkeeseen, tykästyivät ja ryhtyivät käymään siellä yhä uudestaan.
– Minulla on kaikenikäisiä asiakkaita, hiusalan ammattilainen toteaa.
– Eivätkä kaikki suinkaan ole ylöjärveläisiä. Täällä käydään esimerkiksi Tampereelta, Nokialta ja Hämeenkyröstä saakka. Osalle asiakkaistani liikkeeni sijaitsee kätevästi esimerkiksi työmatkan varrella tai sen läheisyydessä.
Ketonen kertoo nauttivansa käsityöläis- ja palveluammatistaan täydestä sydämestään.
– Asiakas on aina se tähti, kuningas tai kuningatar, jota täytyy palvella parhaalla mahdollisella tavalla häntä kunnioittaen ja kuunnellen, hän luonnehtii.
– Parturi-kampaajan työssä tarvitaan myös psykologista silmää ja kykyä ottaa ihminen huomioon kokonaisvaltaisesti. Moni avautuu omista asioistaan hiustensa laittajalle. Myös hetken rentoutuminen ja irtiotto hektisestä arjesta ovat tärkeitä usealle tulijalle.
Keväisin pipon hautoma kuontalo kaipaa uudistamista.
– Moni laitattaa esimerkiksi ohuita aurinkoraitoja ilmeensä piristykseksi. Monivärjäykset ovat aina in. Ne pitävät pintansa myös kevät- ja kesäaikaan.
Kevään ja kesän taitteessa tukanlaittoon saapuvat ylioppilaat ja sitten morsiamet, kaasot, morsiusneidot sekä äidit.
– On ollut hienoa huomata, että tänä päivänä juhliin laittaudutaan koko sakilla, Ketonen iloitsee.
Hänen havaintojensa mukaan normaaliin hiustenleikkaus- ja värjäyskertaan ollaan helposti valmiita satsaamaan 50–100 euroa.
– Myös kunnollisiin, hiustyypin ja käsittelyn mukaisiin hiustenhoitotuotteisiin kannattaisi laittaa hieman euroja, Ketonen tähdentää.
– Väri säilyy hyvänä pidempään, kun käytetään oikeanlaisia aineita. Myös esimerkiksi riittävä kosteutus on tärkeää käsitellyille hiuksille, hän mainitsee.
– Kampaajalta saa apua juuri itselleen sopivan shampoon, hoitoaineen ja muotoilutuotteen valintaan.

Liikkuminen ja lihashuolto tärkeitä

Mikä on Satu Ketosen menestyksen resepti?
– Varmaankin se, että olen aina oma aito itseni. Olen perusluonteeltani positiivisesti ajatteleva ja iloinen ihminen. Näistä ominaispiirteistäni on varmasti hyötyä tässä ammatissa, hän arvelee.
Yrittäminen on Ketoselle elämäntapa.
– Yrittäjällä on tunnetusti lyhyet lomat. En ole kertaakaan pitänyt kuukauden kesälomaa urani aikana, hän kertoo.
– Iän karttuessa olen kuitenkin pyrkinyt ottamaan aiempaa enemmän aikaa itselleni. Teen arkisin töitä pääsääntöisesti aamukymmenestä iltakuuteen. Joskus päiväni toki venähtävät seitsemään tai kahdeksaankin saakka, Ketonen toteaa.
– Liikkeeni on auki myös lauantaisin, mutta sunnuntait ja maanantait pidän vapaata.
Ketonen ja kultainennoutaja Nelly ovat tuttu näky Veittijärven ympäri kiertävällä lenkkipolulla.
– Siellä olen tullut monen askeltajan kanssa tutuksi vuosien varrella, Hietasmäessä asuva yrittäjä kertoo.
– Olen myös ahkera Ylöjärven uimahallin käyttäjä. Tapanani on ollut pulahtaa altaaseen pari kolme kertaa viikossa aamusella. Odotan kovasti hallin remontin valmistumista, jotta pääsisin jälleen pulikoimaan kotikulmillani.
Paitsi liikkuminen, myös lihashuolto sekä lukeminen antavat Ketoselle lisää voimia ja virtaa.
– Käyn hierojalla kaksi kertaa kuukaudessa. Niska-hartiaseutu on tässä ammatissa se kehon kohta, joka joutuu koville. Ryhdyin varaamaan aikoja nelikymppisenä. Olisi kannattanut aloittaa jo aikaisemmin, hän pohtii.
– Luen kaikenlaisia lehtiä. Kirjoista suosikkejani ovat elämäkerrat.
Ketosen noin 50 neliön suuruisissa liiketiloissa toimii myös toinen yrittäjä.
– Hierontateraputti ja kauneusneuvoja Päivi Järvenpää-Niemi aloitti täällä kolmisen vuotta sitten, hän selostaa.
– Hän tekee rentoutus- ja hemmotteluhoitoja, kuten kuumakivihierontoja ja kasvohoitoja sekä ripsiä.

Hiusöljy hellii päätä ja latvoja

Ihonhoitoon vähänkin perehtyneet tietävät, että kasvonaamio kirkastaa ja pehmentää sekä kosteuttaa ihoa.
– Hiuksille voidaan kampaamossa tehdä niin sanottu haudehoito, jolloin niille laitetaan hiusnaamio, jonka annetaan vaikuttaa puolisen tuntia lämmössä. Tämän jälkeen se huuhdellaan pois, Satu Ketonen selvittää.
– Hiusnaamio hoitaa erityisesti hiuspohjaa ja latvoja. Suosittelen tätä hoitoa otettavaksi kahdesta neljään kertaa vuodessa.
Hiusnaamion teko onnistuu toki kotonakin.
– Naamio hiuksiin, pyyhe ympärille ja saunan lauteille 15–30 minuutiksi. Sitten pesu, Ketonen opastaa.
Hiusöljyt ovat uusinta uutta alan markkinoilla.
– Hiuksille tiputetaan muutama tippa, jotka hierotaan perusteellisesti hiuksiin ja hiuspohjaan. Öljyn annetaan jäädä vaikuttamaan tukkaan, kampaaja neuvoo.
– Hiusöljy poistaa sähköisyyttä ja useista löytyy myös uv-suoja.
Ketonen suosittelee kokeilemaan myös hiuksiin jätettäviä hoitosuihkeita.
– Varsinkin suoristusrautaa käyttävien kannattaa hyödyntää suihkeen antamaa lämpösuojaa.Useissa suihkeissa on myös aurinkosuoja, joten ne ovat hyviä tuotteita kevään ja kesän aikana käytettäviksi.
Satu Ketonen on jo pitkään tuntenut Ylöjärven kodikseen.
– Täällä on hyvä elää ja yrittää. Kasvukaupungissa mainiota on se, että täällä riittää draivia ja uskollisia sekä uusia asiakkaita, hän luonnehtii.
– Lisäksi paikalliselle yrittäjäyhdistykselle täytyy antaa runsaasti kiitosta. Se tarjoaa verkostoitumisen mahdollisuuksia ja monipuolista toimintaa jäsenilleen, Ketonen tähdentää.
– On mukava tavata samanhenkisiä ihmisiä mutkattoman rennossa ilmapiirissä.

Comments are closed.