Liikunta keskelle painavia sivuja

Parhaillaan laaditaan uutta kaupunkistrategiaa. Sisällöksi tuotetaan pitkän aikavälin menestyksen tärkeimpiä kärkiaiheita.
Liikunnan edistämisen päämäärät kuuluvat kaupunkistrategiaan. Selväsanainen kirjaus edellyttää kauas näkevää strategista pelisilmää ja rohkeutta valinnoissa.
Monet ehkä ajattelevat, että liikunnan edistämisen nosto yhdeksi kaupunkistrategian kärjeksi aiheuttaa epämiellyttävää painetta muiden harrastusasioiden osalta joita ei samoin nostettaisi. Olisi siis helpompaa, jos se sisältyisi hissukseen rivien väliin ja alemman tason toimintasuunnitelmiin. Pidän tällaista ajattelua väistelynä.
Kuluneella viikolla 5. huhtikuuta. saimme lukea ja nähdä kaikista uutismedioista kuinka ”liikkumattomuuden lasku kasvaa”.
Samannimisen tutkimuksen oli laatinut UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari ryhmineen. Tutkimus tehtiin valtioneuvoston toimeksiannosta. Siinä todennettiin liikkumattomuuden aiheuttama vuosittainen kustannustaso.
Tutkimuksessa esitetyt laskelmat olivat tehty hyvästä taloushallinnostakin tutulla varovaisuuden periaatteella. Näin saatiin liikkumattomuuden kustannukseksi vähimmilläänkin mykistävä 3,2 miljardia euroa.
Laskelman yläreuna ulottui jopa seitsemään miljardiin, kun kaikki välilliset vaikutukset huomioidaan. Mikä olisi Ylöjärven osuus? Yksi tapa haarukoida ylöjärveläisen potin suuruusluokkia on suhteuttaa Suomi-tason luvut Ylöjärven väkimäärään. Muutamien miljoonien epätarkkuus näin suurissa summissa ei muuta asiaa.
Oheisesta taulukosta voidaan huomata, että kotikaupunkimme potentiaali on 20 miljoonan euron luokkaa.
Pidätkö sinä tätä suuruusluokkaa olevaa asiaa strategisesti merkittävänä? Minä pidän. Uskon, että niin pitävät kaikki muutkin jotka tutustuvat mainitun tutkimuksen tuloksiin.

Liikunta ei ole vain yksityishenkilöiden omaehtoista harrastelua yksin tai seurayhteisöissä. Se on koko yhteiskunnan sydän ja keuhkot.
Tutkimuksesta selviää monia mielenkiintoisia tuloksia. Mitä paremmassa kunnossa, sitä kovempaa tulosta tulee. Enemmän liikuntaa opintien ohessa tuottaa paremmat tulokset koulumenestyksessä. Useammin hikinoro poskella lenkkireiteillä ja eri saleilla tuottaa kovempaa tulosta yrityselämässä.
Lapsena ja nuorena aktiivisesti harrastettu liikunta johtaa parempiin ansioihin aikuisena. Liikunnalla on merkittävä vaikutus syrjäytymisen estämisessä. Suorista terveysvaikutuksista kaiken ikäisille nyt puhumattakaan. Omin voimin liikkuminen on myös ympäristöteko.
Ei ole mitään yksittäistä temppua, millä tuota 20 miljoonan säästöpottia kotiutetaan. Itseni ikäinen (49v.) ja minua vanhempi sukupolvi ovat sallineet liikkumattomuuden huonon kehityksen viime vuosikymmeninä. Velvollisuutemme on ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin ja näyttää strategista esimerkkiä. Liikunnan lisäämisen toimenpiteiden kirjo on laaja ja koskettaa kaikkia hallinnonaloja. Osa vaatii resurssointia, mutta vielä suurempi osa avaraa ajattelua ja kehittynyttä yhteistyötä. Aluksi se edellyttää kuntapäättäjiltä strategista johtajuutta, jonka aika on nyt.

Timo Halttula
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)