Takamaalla on toimintaa nuorille, mutta ei juuri vanhemmille – Nyt asiaan tulee muutos: ”Haluamme tarjota kyläläisille jotakin kivaa, jossa nähtäisiin toisia ja rehkittäisiin oman hyvinvoinnin eteen”

Takamaan Kyläyhdistys ryhtyy kehittämään kylän aikuisten yhteistä harrastustoimintaa Kantrin tukeman 14 000 euron hankerahan turvin.
Takamaan Kyläyhdistys pyörittää koululla Takis-nuorisotilaa, joka on auki kerran viikossa vitosluokkalaisille ja sitä vanhemmille, ja joka toinen tiistai 1.­–6.-luokkalaisille. Takiksessa nuoria ohjaavat takamaalaiset lukioikäiset nuoret sekä yksi aikuinen. – Täällä pelataan, sekoillaan, nauretaan ja syödään karkkia, Takiksessa aikaa viettävät koululaiset kertovat.

Ajatuksena on järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin painottuvaa toimintaa nimenomaan aikuisille, sillä Takamaalla on entuudestaan nuorisotoimintaa, jota kyläyhdistys pyörittää koulun tiloissa sijaitsevassa Takis-nuorisotilassa kaupungin tukemana.

Yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Erenius huomauttaa, että nuoremman väestön tapaan myös aikuiset tarvitsevat Takamaalla kohtaamispaikkoja, johon vastauksena voi olla kylän yhteisen harrastustoiminan aloittaminen.

– Me haluamme kyläyhdistyksenä uudistua ja tarjota kyläläisille jotakin kivaa, jossa nähtäisiin toisia ja rehkittäisiin oman hyvinvoinnin eteen. Työväenopisto toki järjestää täällä harrastustoimintaa, joka on kuitenkin urheilupainotteista. Me haluamme tarjota sitten jotakin muuta, Erenius sanoo.

Lue myös: Takamaalaiset saavat vihdoin turvallisen pyörätien Viljakkalantien varteen – Uusi väylä tuo paljon positiivista kylälle: ”Koulukyytien määrä vähenee selvästi, kun pyörätie saadaan”

Takamaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Erenius huomauttaa, että nuoremman väestön tapaan myös aikuiset tarvitsevat Takamaalla kohtaamispaikkoja, johon vastauksena voi olla kylän yhteisen harrastustoiminan aloittaminen.

Teatteriretki ja muistelopiiri

Millaista toimintaa Takamaalle on sitten tulossa?

Erenius sanoo, että kyläyhdistyksessä on väläytelty vähän väliä yhteistä teatteriretkeä, joka toteutuu nyt uuden harrastushankkeen puitteissa. Retki on osa tulevaa, kaikille takamaalaisille avointa kulttuuriryhmää.

– Suunnitteilla on myös lukupiiri ja muistelopiiri, jossa muisteltaisiin Takamaan asioita ja historiaa.

Syksyllä on luvassa ainakin meditointia.

– Ja jos se ei nappaakaan, niin sitten suunnitellaan yhdessä muuta. Tarkoituksena on, että takamaalaiset pääsevät itse vaikuttamaan ryhmien sisältöön, mikä taas helpottaa sitoutumista yhteiseen toimintaan.

Lue myös: Kylillä-sarja vierailee seuraavaksi Viljakkalassa – mitä juuri sinä haluaisit tietää tai kertoa Viljakkalasta?

Pysyviä harrastuksia Takamaalle

Takamaan kyläyhdistys sai harrastushankkeelleen Kantrilta yhteensä 14 000 euron avustuksen.

Ereniuksen mukaan avustussummasta menee suurin siivu palkkoihin, joita maksetaan ryhmien vetäjille. Myös ryhmiin osallistujat maksavat harrastuksesta pientä osallistumismaksua.

Hankkeen tarkoituksena on, että harrastusryhmistä joitakin saataisiin juurrutettua Takamaalle.

– Tavoitteena on, että viiden vuoden päästä kokoontuisi vielä kaksi ryhmää ja kymmenen vuoden päästä ainakin yksi.

Tämä juttu on osa Ylöjärven Uutisten Kylillä-sarjaa, jossa tutustumme Ylöjärven eri kaupunginosiin ja niiden asukkaisiin. Samalla otamme selvää, mikä asukkaita juuri sillä hetkellä puhuttaa.