Suomen Nyrkkeilyliiton palkitsema Kai Helenius: ”Nyrkkeily on maailman kovin laji”

100-vuotisjuhlavuottaan juhliva Nyrkkeilyliitto palkitsi Vantaalla 9. joulukuuta käytyjen nyrkkeilyn SM-kilpailuiden yhteydessä järjestetyssä gaala-illassa Nyrkkeilyliitolle tärkeitä henkilöitä. Ylöjärveläinen Kai Helenius palkittiin ansiokkaasta lajin eteen tekemästään työstä.
Kai Helenius palkittiin Suomen Nyrkkeilyliiton gaalassa ansiokkaasta lajin eteen tekemästään työstä. (Kuva: Akseli Helenius)

Muita pirkanmaalaisia palkittuja olivat Mira Potkonen, Maarit Teuronen ja Juha Ruokola.
– Palkitseminen tuntui mukavalta, Helenius sanoo.

Moni muistaa leppoisan Heleniuksen kansainvälisistä nyrkkeilykehistä 1980- ja 1990-lukujen vaihteesta. 190-senttinen Helenius otteli juniori-ikäisenä alle 75-kiloisten sarjassa ja miesten sarjassa alle 81-kiloisissa. Tampereen

Työväen Nyrkkeilijöitä edustaneen miehen kovimpia saavutuksia on Ateenan EM-kilpailuiden pronssi vuodelta 1989 sekä pääsy samana vuonna Moskovan MM-kilpailuiden puolivälieriin.

Helenius harmittelee, että kirsikka kakun päältä jäi uupumaan, kun olympialaiset jäivät käymättä.
– Viimeisen ottelun otin Ruotsi – Suomi -maaottelussa 1991. Voitin kokemuksella nuoren kaverin, joka löi ja osui kovaa.

Sinipaitainen Helenius Moskovan MM-kehässä 1989. (Kuva: Kai Heleniuksen kuva-albumi)

Ura nyrkkeilykehässä päättyi keväällä 1992.
– En mennyt enää SM-kilpailuihin. Into alkoi vähän hiipua ja lähdin opiskelemaan, Helenius kertoo ja lisää, että halusi nähdä onko elämällä tarjottavanaan urheilun lisäksi muutakin. Ja kyllähän sillä oli.

Rohkeasti uutta kohti

Helenius on kulkenut ennakkoluulottomasti ja rohkeasti uusia ja varsin epätavallisiakin polkuja.
– Olen yrittänyt saada päähän muutakin kuin nyrkkiä, mies nauraa.

Puheliasta Heleniusta on vaikea kuvitella toimistotöihin, ja hän onkin viihtynyt varsin ihmisläheisillä aloilla.
– On aina mukavaa olla tekemisissä ihmisten kanssa, ja se kun voi auttaa muita.

Aluksi nyrkkeilykehä vaihtui lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan työhön. Tämän jälkeen Helenius kävi Kuopiossa palo-opiston ja toimi palomiehenä Ylöjärvellä, Tampereella ja Nokialla yhteensä reilut kymmenen vuotta.

Monelle Helenius tuli tutuksi myös Tampereen yöelämästä portsarina.

Vuoden 2010 tienoilla entisen työkaverin innoittamana urkeni jälleen uusi ura, ja Helenius ryhtyi yrittäjäksi. Hän piti vaimonsa Jaanan kanssa Tampereen keskustassa seksuaali- ja terveyskauppaa aina kuluvaan vuoteen asti.

Nyt puhaltavat jälleen uudet tuulet ja vauhdikas pariskunta on kehittänyt uutta liikeideaa hunajamarjojen viljelyn parissa.

Urheiluaikojaan tämä kolmen lapsen isä ja neljän lapsenlapsen vaari muistelee lämmöllä ja kertoo pitävänsä edelleen yhteyttä vanhoihin nyrkkeilykavereihin. Vaikka kehässä tosiaan aggressiiviisesti lyövien urheilijoiden ei olettaisi vapaa-aikanaan pitävän toisiinsa yhteyttä, Helenius kertoo, että yhteisö on tiivis.

Nyrkkeily vei Kai Heleniuksen otteluihin ympäri maailmaa. (Kuva: Kai Heleniuksen kuva-albumi)

Nyrkkeilyuran kohokohdista nousevat mieleen ulkomaanmatkat. Helenius ei ollut aiemmin käynyt Suomen rajojen ulkopuolella ja ensimmäinen kisareissu, jonka hän teki silloiseen DDR:ään, oli silmiä avaava.

– Ja tietenkin se, kun itsellä oli hyvä päivä ja voitin kovia kavereita, ja siitä sai palautetta ja huomiota. Urheilu on sellaista, että siitä saa intoa lisää.

Helenius sanoo nyrkkeilyn olevan maailman kovin urheilulaji:

– Jos juoksussa rupeaa häviämään, niin näet kaverin selän. Jos nyrkkeilyssä rupeaa häviämään, niin kaveri tulee kohti ja käy päälle.

”Ne jotka ajattelevat, menestyvät”

Lajina nyrkkeily vaatii kovaa fyysistä ja psyykkistä kanttia. (Kuva: Kai Heleniuksen kuva-albumi)

Heleniuksen mukaan nyrkkeily on fyysinen ja psyykkinen paketti. Kolmen erän ottelu vaatii kovaa kuntoa. Kun vastustaja lyö kovaa ja huomaa, että isku teki tehtävänsä, on osuman ottajan pidettävä ajatuksensa kasassa ja mietittävä nopeasti miten antaa vastaisku.

– Ne jotka ajattelevat, ovat niitä, jotka menestyvät, Helenius toteaa.

Kun lajin parhaat kamppailevat toisiaan vastaan, voitto on yleensä pienestä kiinni. Vastustajan liikkuminen ja hämäykset ovat jo etukäteen tiedossa ja iskujen pitää olla juuri oikea-aikaisia osuakseen.

Heleniusta harmittaa vieläkin, että ei pystynyt ratkaisevassa Moskovan maailmanmestaruuskilpailuiden semifinaaliottelussa kohtaamaan unkarilaista vastustajaansa niin, että olisi raivannut tiensä mitaliotteluun.

Menestyksen ja hyvien muistojen lisäksi Helenius kertoo saaneensa nyrkkeilystä elämään varmuutta.

– Jo siitä, että treenaa, saa elämää eteenpäin vievää juttua. Pikkukisoista isoihin kisoihin mennessä kynnys kasvaa ja kokonaisuus pitää olla kasassa.

Kuka?

Kai Helenius (Kuva: Sanna Hillberg)

Kai Helenius
Nyrkkeilijä ja yrittäjä Takamaalta
Alle 81-kiloisten EM pronssi 1989 Ateena
Alle 81-kiloisissa MM puolivälierissä 1989 Moskova
Pohjoismaiden mestari 1981 ja 1986
Viisinkertainen Suomen mestari
Kansainvälisiä turnausvoittoja mm. Ostrava, GeeBee-turnaus, Eskilstuna, Kladno
Suomen paras nyrkkeilijä 1989
Valittu Ylöjärven parhaaksi urheilijaksi viidesti