Tavallisen hyvä arki jokaiselle

Ville MäkinenItsenäisyyspäivänä juhlitaan itsenäisyyden lisäksi suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jota on rakennettu pitkäjänteisesti. Onnistumisia on paljon, mutta viime aikoina huoli hyvinvoinnin rapautumisesta on kasvanut.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 lähes 900 000 suomalaista oli köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Määrä kasvoi peräti 117 000 ihmisellä edellisvuoteen verrattuna. Eikä suunta ole kääntynyt parempaan viime tai tänä vuonna. Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos että Euroopan neuvoston komitea ovatkin todenneet, että Suomen perusturva on osin riittämätön.

Alkuviikosta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai riitojen sävyttämänä käsiteltyä hallituksen esitykset sosiaaliturvan heikentämiseen ja työttömyystukien leikkauksiin. Oppositio on syyttänyt hallitusta siitä, että se jyrää läpi Suomen historian kovimpia sosiaaliturvaleikkauksia. Hallitus puolustaa linjaansa työllisyyden ja sitä kautta hyvinvoinnin lisäämisellä.

Joka tapauksessa huoli siitä, että tuloerot kasvavat ja vähävaraisten sekä syrjäytyneiden määrä lisääntyy, on hyvin aiheellinen. Itsenäisyyspäivän juhlia varjostaa tietoisuus tästä. Miten Suomi ja osaltaan myös Ylöjärvi pystyvät jatkossa pitämään huolta kaikista heikko-osaisimmista?

Ylöjärven brändin mukaisesti parempi arki kumpuaa suurenmoisen tavallisesta elämästä. Kaupunki, eri yhteisöt, järjestöt, yritykset ja organisaatiot voisivat ottaa yhteisesti kopin asiasta ja alkaa luoda ratkaisuja köyhyyden torjumiseksi Ylöjärvellä. Resursseja löytyy, jos asiaan on halua.

Voitaisiin luoda paikallisia verkostoja, joissa yhdistyvät kaupungin, yritysten, järjestöjen ja kansalaisten halu auttaa. Kun voimavarat kootaan yhteen, voitaisiin Ylöjärvellä tavoitella tavallisen hyvää arkea ihan jokaiselle. Ylöjärven Uutisetkin on todella mielellään mukana kaikissa mahdollisissa tempauksissa köyhyyden torjumiseksi.