Harmaat uutiset vievät venymiskyvyn äärirajoille

Ville Mäkinen

Viime päivät eivät ole aiheuttaneet riemunkiljahduksia Ylöjärvellä eikä juuri muuallakaan Pirkanmaalla – päinvastoin.

Ensin valtiovarainministeriö kertoi yllättäen leikkaavansa kunnilta ensi vuonna melkoisen kasan miljoonia. Ylöjärvelle leikkaussuunnitelmat saattavat aiheuttaa parin miljoonan euron loven kaupungin tuloihin.

Ensi vuoden talousarvio saatiin juuri nuijittua pöytään kaupunginvaltuustossa, ja nyt heti perään tiedetään, että talousarvio pitänee avata hyvinkin pian ensi vuonna uuden tarkastelun alle. Eikä tuo tarkastelu tarkoita tässä tilanteessa kovin hyvää.

Maanantaina Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kopautteli pöytään yhteistoimintaneuvotteluiden tulokset ja palveluverkkouudistukset. Tämän myötä Kurun terveysasemalla laitetaan lappu luukulle. Lisäkuormaakin on Ylöjärvellä työskenteleville hoitajille tulossa, kun ensi vuonna Ikaalisissa hoitoa tarvitsevia ohjataan Ylöjärven vuodeosastolle.

Nämä uudistukset ovat työvoimapulastakin kärsivälle hoitoalalle luonnollisesti melko karuja. Säästöjä toki varmasti tarvitaan, mutta toivoa sopii, että ne kohdennettiin nyt oikein. Ja säästökohteita etsitään tulevaisuudessa lisää.

Tällaisten uutisten keskellä on tietenkin hieman hankala etsiä positiivisia näkökulmia. Ollaan tilanteessa, jossa jokaiselta kansalaiselta vaaditaan jälleen kerran venymiskykyä. Täytyy toivoa, ettei liian monen kuminauha katkea, kun venymistä on viime aikoina pyydetty aika paljon monessa muussakin asiassa.