Mikä on Ylöjärven kaupungissa terveyden hinta? Kurun Yhtenäiskoulun lapsille ja henkilökunnalle tulisi taata terve oppimisympäristö

Ylöjärven Uutisten digilehdessä julkaistiin perjantaina 4.11.2022 uutinen Kurun Yhtenäiskoulusta. Uutisen mukaan terveystarkastaja oli kommentoinut, että koulun väen oireilu on ollut lievää. Tämä ei pidä paikkaansa.

Kurun Yhtenäiskoulussa on oireiltu vuosikymmeniä sisäilman vuoksi, ja tämän syksyn aikana oireet ovat muuttuneet todella huolestuttaviksi. Henkilökunnasta on päivittäin sairaana lähes neljäsosa ja suurin ongelma ovat sisäilmasta aiheutuneet oireet.

Henkilökunnalla esiintyy muun muassa jatkuvaa päänsärkyä, nenänverenvuotoa, ihottumaa, hengenahdistusta, kurkun kuivumista sekä väsymystä ja voimattomuutta. Lisäksi esiintyy toistuvia poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia, nenän limakalvojen ja silmien kuivumista sekä useita muita oireita. Oireet jatkuvat, kun työpaikalle palataan takaisin.

Lue myös: Kurun Yhtenäiskoulussa huolestuttavaa oireilua: nenäverenvuotoa, migreeniä, hengitystieinfektioita – Jo kaksi opettajaa joutunut lopettamaan työt sisäilmaongelmien takia

Olemme huolissamme oppilaiden terveydestä ja poissaolojen vaikutuksesta oppimiseen. Sijaisten saaminen Kuruun on haasteellista ja osa sijaisista ei suostu enää tulemaan töihin kouluun, koska he ovat saaneet niin pahoja oireita. Perusopetuslakiin kirjattu oppilaiden oikeus saada opetusta jokaisena koulupäivänä vaarantuu, kuten myös opinnoissa eteneminen. Vaarana on, ettei luokka-asteen tavoitteita saavuteta kaikissa oppiaineissa.

Kaikille lapsille tulisi taata terve oppimisympäristö ja yhdenvertaiset puitteet oppimiselle. Lasten sisäilmaongelmille altistumisella voi olla pitkäkestoiset vaikutukset terveyteen tulevaisuudessa ja vaikutusta koko loppuelämään. Runsaat poissaolot ja opinnoissa jälkeen jääminen vaikuttavat vääjäämättä myös oppilaan koulumotivaatioon.

Myös kaikille työntekijöille tulee taata turvalliset työolosuhteet. Kaupungin strategian neljä pääkohtaa ovat vastuullisuus, turvallisuus, kehitysrohkeus sekä oikeudenmukaisuus. Me vaadimme, että Kurun Yhtenäiskoulun henkilökunta saa turvalliset työolosuhteet. Vetoamme kaupungin keskeisten päättäjien ja virkamiesten vastuullisuuteen.

Kurun Yhtenäiskoulusta on löydetty runsaasti terveydelle vaarallisia mikrobeja ja lähes kaikki rakenteet on todettu vaurioituneiksi. Rakenteissa on myös asbestia. Ilmastointijärjestelmä on ollut rakennusta tutkittaessa epäkuntoinen ja vanha ilmanvaihtojärjestelmä on aiheuttanut paine-erojen heittelyä rakennuksen sisällä. Kun tilat ovat alipaineisia, vetää ilmanvaihto korvausilman sieltä mistä saa, kuten vaurioituneiden rakenteiden välistä, jolloin kaikki epäterveellinen suorastaan imeytyy sisäilmaan.

Tämän hetken tieto kaupungin toimenpiteistä sisäilmaongelmaan liittyen on, että rakennukseen tehdään korjaussuunnitelma, kustannusarvio ja kilpailutetaan urakoitsija tekemään korjauksia. Rakenteet ovat pahasti vaurioituneita ja rakennuksen korjaaminen esimerkiksi nyt kaavailluin ”tiiviyskorjauksin” on kallista, eikä korjauksen onnistumisesta voi mitenkään olla varma. Purkukuntoisen rakennuksen korjaaminen on järjetöntä, koska rakennusta tuskin pystytään korjaamaan niin, että siellä oleskelu olisi varmasti turvallista. Onko tämän suunnitelman tarkoitus vain pelata aikaa ja altistaa päivittäin vuoteen 2025 asti yli 220 henkilöä epäterveelle sisäilmalle?

Kysymmekin, mikä on Ylöjärven kaupungissa terveyden hinta? Miten taataan turvallinen työ- ja opiskelupaikka Kurun yhtenäiskoulun väelle?

Kurun Yhtenäiskoulun henkilökunta