Kameraseura Mielikuvan valokuvanäyttely Leijassa vie katsojat metsään

Kameraseura Mielikuvan näyttely Metsä on esillä Kirjasto Leijassa 8. huhtikuuta saakka. Nähtävillä on yli 50 kuvaa, jotka kertovat monipuolisesti metsästä.
Mielikuvan näyttelytiimin vetäjä Marjatta Turkia on tyytyväinen Metsä-näyttelyn monipuolisuuteen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Mielikuvan näyttelytyöryhmän vetäjä Marjatta Turkia kertoo, että metsä valikoitui teemaksi, koska se on kiinnostava ja metsä on kaikkia lähellä. Myös jäsenten osallistuminen näyttelyyn helpottui, kun kuvauskohteita ei tarvinnut lähteä hakemaan kaukaa.

Noin kolmenkymmenen kuvaajan kuvissa vilahteleekin maisemia aivan lähiluonnosta kauempana sijaitseviin kohteisiin, pihapiirin nalleista metsän kontioihin ja majavan tekosista metsäpalon jälkiin. Mielikuvan jäsen Ilkka Valkila on tulostanut kaikki työt.

– Mielestäni näyttelystä tuli tosi kiva ja on kuitenkin erilaisia kuvia. Aihe oli yllättävänkin kiva, Turkia sanoo ja kertoo itsekin kuvaavansa mielellään juuri luontoa.

Näyttelyssä ovat esillä muun muassa Matti Purasen Lumisateen jälkeen (ylhäällä) ja Jari Läylösen Kallioista metsää. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kameraseura Mielikuva järjestää tavallisesti yhden näyttelyn vuodessa, mutta tänä vuonna niitä on peräti kaksi. Marraskuussa valokuvaajien töitä on nähtävillä Vanhassa Räikässä, jolloin teemana on luonto.

Kuvausta yhdessä

Mielikuvan rahastonhoitaja ja jäsensihteeri Leena-Maija Lindqvist pohtii, että mahtaako nykyään olla henkilöä, joka ei ottaisi valokuvia.

– Kaikkihan valokuvaavat varsinkin tänä päivänä, kun on kännykkäkamerat. Raja siinä, että sitä voi alkaa sanoa harrastukseksi, menee kai juuri siinä, että alkaa todellakin katsoa niitä omia ja toisten valokuvia ja analysoimaan, että mitä tein ja mitä voisin tehdä paremmin, hän sanoo.

Mielikuva järjestää jäsenilleen kuukausikokoontumisia, joissa kuvia katsotaan ja niistä keskustellaan yhdessä, jotta jokainen voi kehittyä kuvaajana. Toisinaan lähdetään yhdessä kuvaamaan. Joskus tapahtumissa on mukana harrastajamalleja, jotka poseeraavat mielellään kameralle ja joiden kanssa voi harjoitella vaikkapa mallinohjausta.

– Toiminta on ennen kaikkea yhdessäoloa. Tulee tuttuja, jotka tykkäävät valokuvista, Lindqvist kertoo.

Kesällä jäsenille on suunnitteilla karhukuvausreissu Kuhmoon.

Kuvat tarkoitettu katsottavaksi

Lindqvist sanoo, että näyttelytoiminta tuo näkyvyyttä jäsenten kuville ja iloa katsojille.

– Kuvat on tarkoitettu katsottavaksi. Monet ottavat kuvia. Ne hautautuvat tietokoneelle eikä niitä koskaan katsota eikä muisteta mitä tuli kuvattua.

Aiempina vuosina Mielikuva on järjestänyt myös kansainvälisiä näyttelyitä, mutta koronan aikana niistä on ollut taukoa. Vuonna 2024 yhdistys järjestää Suomen Kameraseurojen Liiton vuosinäyttelyn.

Mielikuva on perustettu vuonna 2008, ja Lindqvist on sen perustajajäsen.

– Toivotamme tervetulleeksi kaikki uudet jäsenet, hän sanoo ja toivoo, että myös nuoret innostuisivat mukaan valokuvausharrastajiksi.

Mielikuvan verkkosivuilla on lisätietoa toiminnasta ja jäsenyydestä.

Facebook: Kameraseura Mielikuva

Marjatta Turkia kertoo, että Mielikuvan jäsenten luontokuvia on esillä marraskuussa Vanhassa Räikässä. (Kuva: Sanna Hillberg)