Miten rahoittaa hiihtoloma järkevällä budjetilla?

Hiihtolomakausi alkaa melko nopeasti joulun jälkeen. Jos joulun viettäminen tuli odotettua kalliimmaksi, voi hiihtolomakassa kilistä tyhjyyttään.

Alla mietitään sitä, miten hiihtoloman kustannuksia voisi karsia niin, ettei hiihtolomaan tarvittaisi kovin suurta summaa.

Tästä samasta artikkelista saat myös vinkkejä siihen, miten hiihtoloman voi rahoittaa, vaikka sitä varten ei olisi ehtinyt juurikaan säästämään.

Viime hetken säästövinkit lomaa varten

Jos lomaan on aikaa enää muutamia viikkoja, koko reissubudjettia ei välttämättä ehdi saada kokoon säästämällä. Viime hetken säästövinkeillä voi kuitenkin saada kokoon joitain kymppejä tai ehkä jopa satasia.

Säästövinkkejä, joiden vaikutuksen näkee nopeasti, ovat muun muassa ruokakaupan kilpailuttaminen, tavanomaista edullisimpien ruokien valmistaminen ja työmatkakulujen karsiminen.

Jos mahdollista, kulje työmatkat pyörällä tai jalkaisin. Voit myös kysellä, pääsisitkö jonkun työkaverisi kyytiin ilmaiseksi. Loman jälkeen on sitten sinun vuorosi kyyditä työkaveria ilman maksua. Mikäli sinulla on mahdollisuus tehdä etätöitä, tartu tilaisuuteen. Näin säästät myös aikaa.

Matkalaina

Mikäli tarvitset unelmiesi lomaan lainaa, niin älä ota mitä tahansa pikavippiä, vaan vertaile lainoja esimerkiksi Fiksukuluttajalla löytääksesi pienimmän koron.

Vakuudettoman kulutusluoton voi löytää jo noin 4 % korolla. Säädä kuukausierä mahdollisimman suureksi, jotta lainan kokonaiskustannukset pysyvät kurissa.

Pieni kuukausierä tarkoittaa nimittäin usein pitkää laina-aikaa, ja laina-ajan pidentyminen lisää korkojen ja tilinhoitopalkkioiden kokonaissummaa.

Osa pankeista ja rahoituslaitoksista markkinoi matkalainoiksi nimettyjä lainatuotteita, mutta kyseessä on silloinkin ihan tavallinen kulutusluotto ilman vakuuksia. Kulutusluoton voi käyttää mihin tahansa tarkoitukseen.

Näin ollen lainan nimellä ei ole merkitystä sille, sopiiko se hiihtoloman rahoittamiseen vai ei.

Luottokortti on hyvä apuväline lentoja ja hotelleja varatessa. Jos esimerkiksi lento peruuntuu tai lentoyhtiö menee konkurssiin, saa rahat takaisin luottokorttiyhtiöltä.

Luottokorttien korot ovat usein sen verran kalliita, että voi olla kannattavaa maksaa luottokorttivelka pois edullisemmalla kulutusluotolla.

Rakenna järkevän hintainen budjettiloma näillä vinkeillä

Ihanan hiihtoloman ei tarvitse olla kallis. Hintavertailun avulla voi viettää kaikin puolin mukavan loman ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Ensin on tietenkin valittava sopiva kohde. Kotimaan hiihtokeskuksissa on kallista hiihtolomasesongin aikana, mutta etukäteissuunnittelun avulla niissäkin voi lomailla järkevällä budjetilla.

Lentojen ja hotellien kilpailuttaminen

Jos aiot lentää ja yöpyä hotellissa, on Momondo yksi parhaimmista sivustoista lentojen ja hotellien kilpailuttamiseen.

Airbnb-palvelusta voit löytää vieläkin edullisemman majapaikan. Airbnb-alustalla on tarjolla niin kodinomaista majoitusta kuin persoonallisia kaupunkiyksiöitäkin. Myös kotimaan hiihtokeskusten ympärillä on usein kohtuuhintaisia Airbnb-kohteita.

Mikäli voit joustaa lähtöpäivissä tai pitää hiihtolomasi sesongin ulkopuolella, lisäät mahdollisuuksiasi edullisten lentojen ja majoituspaikkojen löytämiseen. Muista tarkastaa myös äkkilähdöt, sillä peruutuspaikkoja myydään välillä erittäin halvalla. Esimerkiksi Turkkiin voi päästä pakettimatkalle jo alle 150 eurolla.

Kotimaassa voit taittaa matkan myös junalla tai bussilla. Juna- tai bussiliput tulevat hyvin todennäköisesti lentämistä tai omalla autolla kulkemista edullisimmiksi.

Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen

Mikäli hiihtoloman viettäminen edellyttää lentomatkaa, voit säästää jopa useita kymmeniä euroja matkustamalla pelkillä käsimatkatavaroilla.

Kohteessa on usein mahdollisuus pestä pyykkiä, joten vaatevalikoima voi olla niukka. Esimerkiksi harrastusvälineet voi vuokrata, joten mukaan ei välttämättä tarvita kuin passi ja kukkaro. Jos ateriat eivät kuulu lennon hintaan, pakkaa mukaan jotain ei-nestemäistä evästä.

Edullista suuhunpantavaa

Lomakohteessa aterioiminen on usein kallista – etenkin, jos syö matkailijoiden suosimilla alueilla. Edullisempien ruokaloiden suosiminen auttaa säästämään pitkän pennin. Voit etsiä ravintolasuosituksia jo etukäteen verkosta. Samalla saat käsityksen lomakohteen yleisestä hintatasosta.

Mikäli majoitut huoneistossa, voit laittaa ruokasi itse. Myös hotellihuoneessa voi valmistaa itse ainakin pikakahvia ja nuudelikeittoa, sillä vedenkeitin on lähestulkoon vakiovaruste.

Vaiko sittenkin staycation?

Jos budjetti on tiukka eikä ajatus joka euron laskemisesta houkuttele, voit viettää hiihtolomasi kotona. Kotiin voi luoda vaikkapa Aurinkorannikon tunnelmaa käyttämällä hieman mielikuvitusta ateriavalintojen, taustamusiikin ja illan elokuvien osalta.

Staycationin idea on lähteä kotoa korkeintaan päiväretkelle. Päiväretki voi suuntautua vaikkapa lähikylpylään, kotikaupungin museoon tai esimerkiksi läheiseen hiihto- tai laskettelukeskukseen. Suomessa on useita pieniä rinnekeskuksia, joissa voi nauttia aidosta tunnelmasta huomattavasti edullisemmin kuin isommissa keskuksissa. Myös jonot ovat huomattavasti lyhyempiä, vaikka hiihtolomasesonki olisikin kuumimmillaan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?