MAINOS

Raitisilmasuodattimen vaihtaminen autoon – mitä pitää tietää?

Raitisilmasuodatin on auton sisätiloissa käytettävä suodatinelementti, joka muistuttaa paljon moottorin ilmansuodatinta ja sillä on sama tarkoitus. Se koostuu useasta kerroksesta paperia tai kangasta, ja siinä on myös aktiivinen hiilikerros. 

Suodatin pysäyttää monet allergeenit, kuten pakokaasut, homesienet, siitepölyn ja pölyn, ja neutraloi hajut edistäen terveellistä ilmanvaihtoa. Se estää myös hyönteisiä, lehtiä ja muita roskia pääsemästä järjestelmään. 

Raitisilmasuodatin pitää ilmavirran raikkaana ja puhtaana helpottaen hengittämistä sekä matkustamista.

Autosi ilmastointijärjestelmässä (HVAC) on suodatin, joka sijaitsee useimmissa autoissa matkustajan puolella hansikaslokeron tai kojelaudan takana. Joissain tapauksissa se voi myös sijaita moottoritilassa tai pyyhkijöiden kotelossa.

Kuinka usein raitisilmasuodatin tulisi vaihtaa?

Ilmansuodatin on usein huomaamaton ja sitä ei tarvitse tarkastaa kovin usein, mutta se on kriittinen osa hyvää ilmanlaatua. Puhdas ilma auttaa pitämään sinut terveenä ja virkeänä, joten varmista, että vaihdat suodattimesi säännöllisesti saadaksesi parhaan mahdollisen ilmanvaihdon.

Jos et huolehdi tukkeutuneesta raitisilmasuodattimesta ajoissa, se voi alkaa levittää epämiellyttäviä hajuja. Tämä johtuu bakteereista, jotka kasvavat suodattimessa kiinni olevien hiukkasten ympärille ajan myötä. Välttääksesi tämän, on tärkeää vaihtaa ilmansuodatin säännöllisesti. Voit löytää ilmansuodattimet Trodo-verkkosivustolta.

Jos ajelet paljon erittäin saastuneilla alueilla tai sorateillä, on suositeltavaa vaihtaa raitisilmasuodatin useammin. Tämä on erityisen tärkeää allergikoille, astmaatikoille ja muille hengityselinsairauksista kärsiville. Heidän tulisi vaihtaa suodatin kaksi kertaa vuodessa, mieluiten kauden vaihtumisen jälkeen, jotta he voivat nauttia hyvästä ilmanlaadusta ja vähentää allergiaoireitaan.

Tunnista merkit heikentyneestä tai tukossa olevasta raitisilmasuodattimesta

Kun huomaat yhden tai useamman näistä merkeistä, on ehkä aika vaihtaa raitisilmasuodatin mahdollisimman pian:

  • Jos ilmastointi ei toimi kunnolla, se voi olla merkki tukkeutuneesta raitisilmasuodattimesta. Tämä voi vaikuttaa ilmavirtaan ja vähentää sen voimakkuutta lämmityksen tai ilmastoinnin ollessa päällä. 
  • Auton ilmastointijärjestelmän toiminta on heikentynyt, eikä se pysty enää lämmittämään tai jäähdyttämään kunnolla. Tämä tekee ajamisesta epämukavampaa ja mahdollisesti jopa vaarallista. 
  • Onko autoosi tarttunut ummehtunut haju? Epämiellyttävä haju ilmastointijärjestelmästä voi olla syyllinen. Ratkaisu ongelmaan löytyy ilmansuodattimen vaihdosta ja ilmastointilaitteen puhdistuksesta. 

Uudet suodattimet voi löytää myös alennuksesta Black Friday tarjousten joukosta.

On tärkeää vaihtaa ilmansuodattimet keväällä, ja tässä on kolme syytä:

Auton puhtaana pitäminen

Keväällä sää muuttuu usein, ja ilmastointilaitetta joudutaan käyttämään enemmän kuin talvella. Tämä aiheuttaa rasitusta myös raitisilmasuodattimelle. Siitepöly ja pöly eivät kuitenkaan ole ainoat asiat, jotka päätyvät ilmastointijärjestelmään: tahmea lika voi myös kerääntyä järjestelmään tukkien suodattimen ja johtaen pölyn kertymiseen auton sisustukseen.

Jos haluat hankkia uuden suodattimen, tarkista Trodo.fi tarjoukset.

Tehokas ilmastointilaite

Vaikka ilmastointilaite voi tuoda mukavaa viilennystä kuumalla säällä, sen suodattimet voivat hidastaa sen tehokkuutta. Tukkeutuneet suodattimet voivat johtaa lämmityselementin toimintahäiriöihin ja vaikuttaa huomattavasti laitteen suorituskykyyn.

Vaihda ilmanvaihtojärjestelmän suodatin

Ennen kuin aloitat, tarkista autosi huoltokirjasta tiedot raitisilmasuodattimen sijainnista. 

Muista aina merkitä ylös päivämäärä ja kilometrilukema jokaisen ilmansuodattimen vaihdon yhteydessä, jotta tiedät, milloin seuraava vaihto on tarpeen.

MAINOS