Leppäkosken Sähkö investoi tänä vuonna mittavasti Ylöjärven verkkoalueen pohjoisosiin – toimitusvarmuutta jakeluverkon haja-asutusalueille

Leppäkosken Sähkö investoi tänä vuonna mittavasti Ylöjärven verkkoalueen pohjoisosiin. Maa- ja vesistökaapelit parantavat toimitusvarmuutta esimerkiksi myrskyillä.
Vuonna 2022 Leppäkosken Sähkö Oy investoi pääosin Ylöjärven verkkoalueen pohjoisosiin. (Kartta: Leppäkosken Sähkö)

Leppäkosken Sähkö kertoo tiedotteessaan, että se investoi kuluvan vuoden aikana noin kolme miljoonaa euroa Ylöjärven verkkoalueen toimitusvarmuuteen. Investoinnit kohdistuvat pääosin Ylöjärven verkkoalueen pohjoisosiin. Myös pienempiä kohteita taajama-alueella on saneerauslistalla.

Leppäkosken Sähkön suunnittelu- ja rakennuttamispäällikkö Mika Marttilan mukaan nämä investointikustannukset eivät siirry suoraan sähkön kuluttajahintoihin.

Leppäkosken Sähkö Oy on kohdentanut toimitusvarmuusinvestointeja viime vuosina Ylöjärven taajama-alueille. Yhtiö keskittää tänä keväänä aloitettavat investoinnit jakeluverkon piirissä oleville haja-asutusalueille.

– Taajaman ulkopuolella sijaitseva jakeluverkko koostuu vielä suurelta osin ilmajohtotekniikasta, joka on altis esimerkiksi myrskyn ja lumikuormien aiheuttamille vioille, Marttila kertoo.

Ilmajohtotekniikka on altis esimerkiksi myrskyn ja lumikuormien aiheuttamille vioille. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Suunnitelluilla investoinneilla tullaan parantamaan toimitusvarmuutta merkittävästi. Laajan haja-asutusalueelle kohdistuvan urakan lisäksi saneeraamme kuluvana vuonna myös pienempiä kohteita taajama-alueilla muun muassa Vuorentaustassa Pohjolantiellä sijaitsevan keskijänniteilmajohdon maakaapelointi.

Vesistökaapelit Otavan saariin

Suunniteltu laajempi kokonaisuus koskee verkkoaluetta Veittolasta Lempiäniemen kautta Otavanniemeen. Lisäksi on tarkoitus rakentaa varayhteys Otavanniemestä Yliselle sekä saneerata Otavan saaria syöttävät ilmajohdot vesistökaapeleiksi.

Saarten maasto on hankalaa ja kivikkoista maakaapelointia silmällä pitäen.

– Keskijänniteilmajohdot, mitkä menevät sinne mantereen puolelta, purkaantuvat sieltä pois, mutta pienjänniteilmajohdot sinne vielä jäävät, Marttila toteaa.

–  Käytännössä ne viat, joita on aiheutunut myrskyillä ja muilla, ovat käytännössä johtuneet ilmajännitejohdoista ja niille kaatuneista puista. Sinänsä tilanteen pitäisi merkittävästi parantua, Marttila jatkaa.

Marttila kertoo, että vesistökaapelit asennetaan lautalta järven pohjaan, jossa ne pysyvät paikoillaan painojen avulla.

– Lopuksi käydään sukeltamalla todentamassa, että ne ovat menneet pohjaan oikein.

Valmista vuoden lopussa

Kokonaisuudessaan hanke sisältää noin 25 kilometriä runkoverkkoa, 25 kilometriä pienjänniteverkkoa sekä 20 muuntamoa. Jos hanke etenee suunnitellusti, valmista on vuoden 2022 loppuun mennessä purkutöitä lukuun ottamatta. Hankeen toteuttaa Power Prof Partners Oy.

– Saneerauksen suunnittelu on alkanut ja yhteistyökumppanimme Power Prof Partners Oy:n suunnittelijat liikkuvat maastossa kartoittaen johtoreittejä ja muuntamopaikkoja. He ovat hankkeen tiimoilta lähiaikoina yhteydessä myös alueen maanomistajiin, kertoo suunnittelija Matti Kiviranta Leppäkosken Sähköstä.

 

Päivitetty 1.2. klo 8.40 Mika Marttilan kommenttia investointikustannuksista sekä Pohjolantien maakaapeloinnista.