Sähkön hinta noussut tänä syksynä ennätyslukemiin – mitä seuraavaksi?

Viime kesän ennätyslukemien jälkeen moni ehti jo elätellä toivoja paremmasta tulevasta sähköenergian hinnan suhteen. Nämä toiveet unohtuivat kuitenkin nopeasti, sillä Pohjoismaiden Nord Pool -pörssissä sähköenergian hinta kipusi jo syyskuun aikana uusiin ennätyslukemiin. Pohjoismaat eivät toki ole ainoita maita, jotka painivat sähköenergian hintojen kallistumisen kanssa, sillä myös muualla Euroopassa on kirjattu varsinaisia ennätyslukemia yli kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi Kreikka, Italia ja Ranska ovat ehtineet jo puhua erinäisistä tukipaketeista.

Myös monet kotimaiset sähkönmyyjät ovat jo varautuneet sähköenergian hintavaihteluun nostamalla omia hintojaan. Erityisesti kotitaloudet, jotka ovat solmineet pörssisähköön sidotun sähkösopimuksen, ovat kiirehtineet päivittämään sähkösopimuksensa uuteen.

Vaikka sähköenergian hinta nousee erityisesti pörssisähkön osalta, sähkösopimuksen päivittäminen voi tuottaa ikävän yllätyksen myös niille kotitalouksille, jotka ovat uusimassa määräaikaista sähkösopimusta tai vaihtamassa määräaikaista sähkösopimusta toiseen. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan suomalaisten kotitalouksen sähkölaskuun onkin odotettavissa jopa 25 prosentin nousua, joten monet kotitaloudet ovat jo alkaneet varautua sähköenergian hinnannousuun eri tavoin.

Millä tavalla sähköenergian hinnannousuun voi varautua mahdollisimman hyvin?

Vaikka pörssisähkö on tähän mennessä ollut pitkällä aikavälillä kaikkein edullisin sähkösopimus, viimeaikoina tapahtuneet muutokset pörssisähkön hinnassa ovat saaneet monet suomalaiset etsimään nykyisen sähkösopimuksensa tilalle vaihtoehtoja, joiden hintapiikit eivät olisi niin suuria.

Vaikka monet asiantuntijat ovat vakuuttaneet, että pörssisähkön hinta tulee laskemaan, kukaan ei pysty ennustamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Koska pörssisähkö on kivunnut kalleimmillaan yli 25 senttiin kilowattitunnilta, pörssisähköön sidotun sähkösopimuksen hankkiminen ei välttämättä ole tällä hetkellä se kaikkein paras vaihtoehto.

Vaikka sähköenergian hinnan muutoksia on erittäin vaikeaa ennustaa, tulevaisuuteen on mahdollista varautua sähkösopimuksella joka auttaa takaamaan sähköenergian hinnan tietyksi ajaksi. Vaikka kotimaiset sähkönmyyjät ovat nostaneet myös yleissähköön sidottujen sähkösopimusten hintoja, tällaisen sähkösopimuksen hankkiminen voi auttaa tuomaan turvaa jopa useammaksi vuodeksi eteenpäin riippumatta siitä, kuinka paljon pörssisähkön hinnat heilahtelevat tämän sopimuskauden aikana.

Mikäli tulevan talven hintavaihtelut tuntuvat pelottavilta, voi nyt viimeistään olla oikea aika päivittää nykyinen sähkösopimus kiinteähintaiseen sähkösopimukseen. Pörssisähkön hinnankorotukset ovat jo alkaneet heijastumaan kaikentyyppisiin sähkösopimuksiin, ja on epävarmaa, mikä on hintakehityksen seuraava suunta.

Tämän vuoksi myös määräaikaisen sopimuksen päivittäminen voi tuottaa ikävän yllätyksen, jos uutta sopimusta ei ole ehditty solmia jo alkuvuodesta. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa voi käydä vielä ikävämmin, sillä usein tämäntyyppissä sopimuksissa hinta voi muuttua 30 päivän varoitusajalla.

Sähkösopimusten kilpailutuksen avulla löydät edullisimman sopimuksen

Jotta löytäisit itsellesi mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen, sähkösopimukset kannattaa aina kilpailuttaa sähköenergian osalta. Kilpailutuksen avulla selvität helposti kaikki markkinoilla saatavilla olevat sähkösopimukset ja voit vaikuttaa tätä kautta sekä sähkön tuotantotapaan että siihen, paljonko tulet maksamaan kuluttamastasi sähköenergiasta.

Mikäli 24-48 kuukauden kestoinen määräaikainen sopimus tuntuu liian pitkäaikaiselta sitoumukselta, voit kokeilla kilpailuttaa myös toistaiseksi voimassa olevat yleissähkösopimukset. Tämä vaihtoehto voi myös tuoda turvaa, sillä myös joissain toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa maksamasi sähköenergian hinta on mahdollista lukita useamman kuukauden ajaksi. Tällöin voit jäädä rauhallisin mielin odottamaan pörssisähkön hintojen vakaantumista ja päivittää sitten toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen edullisempaan määräaikaiseen sähkösopimukseen heti, kun hinnat alkavat tasaantua.

Sähköenergian myynnistä sovitaan siis sähkösopimuksella, jonka voit kilpailuttaa helposti verkossa. Sahkon-kilpailutus.fi on kuluttajille ilmainen palvelu, joka vertailee puolestasi jopa kymmenet eri sähkösopimukset ympäri Suomea. Sähkösopimusten kilpailuttamiseksi tarvitset vain uusimman sähkölaskusi tai mahdollisimman tarkan arvion kotitaloutesi sähkönkulutuksesta. Voit esimerkiksi kilpailuttaa pelkästään toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset, jotka hyödyntävät vihreää energiaa.

Juuri sähkösopimusten kilpailutuksen avulla voitkin löytää juuri omiin tarpeisiisi ja budjettiisi parhaiten sopivan sähkösopimuksen, joka tuo taloudellista turvaa mahdollisia pörssisähkön hinnanmuutoksia vastaan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?