Pirkanmaan PR-Rakennus Oy:n Tomi Rahko ja Jukka Pasanen ovat Vuoden pienyrittäjä -palkinnon saajat

Tomi Rahko, 46, ja Jukka Pasanen, 48, ovat hitsautuneet työpariksi jo varhaislapsuudessaan. Rovaniemellä samalla hiekkalaatikolla leikkineistä pojista on varttunut yrittäjäkaksikko, joka myy ja vuokraa halleja ja varastoja Ylöjärvellä. Yksitoista vuotta toiminut Pirkanmaan PR-Rakennus Oy on mahdollistanut monelle yrittäjälle toiminnan aloittamisen turvallisessa ympäristössä.
Tomi Rahko (oik.) ja Jukka Pasanen ovat lapsuudenystäviä. Vuosikymmenien saatossa lujittunut ystävyys on miesten yhteisen yrityksen kulmakivi. Pirkanmaan PR-Rakennus Oy on Vuoden pienyrittäjä -palkinnon saaja.

On tavallinen aamuvarhainen hetki Pirkanmaan PR-Rakennus Oy:n toimistolla Julkujärvellä. Yrittäjät Tomi Rahko ja Jukka Pasanen istuvat kahvikupit kourissaan järeärakenteisen pöydän äärellä. Kaksikko vaihtaa leppoisesti kuulumiset ja käy läpi päivän ohjelman.

Tomi Rahko suuntaa työmaille, ja Jukka Pasanen huolehtii paperisulkeisista ja hoitaa firman pyörittämiseen liittyvät tehtävät.

Rahko vastaa muun muassa Pirkanmaan PR-Rakennus Oy:n toteuttaminen kiinteistöyhtiöiden huoltotöistä.

– Meidän yhteinen yrittämisemme rakentuu vahvaan luottamukseen, kumppanukset sanovat.

– Olemme kumpainenkin syntyisin Lapin poikia. Meillä on samanlainen maailmankatsomus. Kun on vakavuuden aika, teemme kaikki asiat piiruntarkasti ja vastuullisesti. Jokapäiväisessä elämässä on oltava mausteena huumoria ja iloa. Välillä laitamme leikiksi ja vitsailemme oikein kunnolla ja olan takaa, miehet kertovat.

Tomi Rahko ja Jukka Pasanen vakuuttavat, että aikoinaan hiekkalaatikolla syntynyt ystävyys kantaa heitä yrittäjyydessäkin. Asiat puhutaan suoriksi. Tekeminen on yhteistä.

Yrittäjinä Ylöjärvellä 11 vuotta

Tomi Rahko ja Jukka Pasanen asettuivat vuonna 2010 Ylöjärvelle ja haistoivat, että yrittäjämyönteinen kasvukaupunki tarjoaa otollisen maaperän heidän yritysidealleen ja liiketoiminnalleen.

– Olemme rakentaneet runsaan vuosikymmenen aikana 18 hallia, joissa on liki 200 loosia. Suurin osa halliosakkeista on myyty niissä toimiville yrityksille.

Rahko ja Pasanen ovat olleet aitiopaikalla, kun he ovat seuranneet monen pienen yrityksen kasvu- ja kehityspolkua uusiin mittasuhteisiin.

– Moni yritys on kasvanut sanan mukaisesti loosistansa ulos. Olemme tarjonneet uusista kohteistamme entistä isompia toimitiloja. Sitten on joukko yrityksiä, jotka ovat ostaneet oman tonttinsa ja rakentaneet sille omat toimitilansa.

Yrittäjäkaksikko korostaa, että Ylöjärvi on myönteinen poikkeus uusien ja pienten yritysten kasvualustana. Paikkakunnalla on tunnistettu vasta-alkavissa yrityksissä oleva valtava elinvoima ja kasvupotentiaali.

Rahkon ja Pasasen toimintamalli on huomattu Ylöjärven ulkopuolellakin, joten parivaljakkoa on kosiskeltu investoimaan ja rakentamaan halleja naapuripaikkakunnillekin. Hankkeet ovat mietintämyssyssä.

Yrittäjät ovat parhaillaan käynnistämässä seuraavaa hallityömaataan Ylöjärvellä.

– Tällä paikkakunnalla hommat onnistuvat. Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki tekee ahkerasti ja ripeästi töitä sen hyväksi, että hankkeemme etenevät hyväaikaisesti.

– Rakentamiimme tiloihin on kovasti tulijoita. Uskomme, että seuraavakin halli on loppuunvarattu ja -myyty, ennen kuin se on täysin valmis.

Rahko ja Pasanen tunnistavat maankuulun me-hengen, joka ylöjärveläisten yrittäjien keskuudessa elää.

– Täällä on rakentavaa ja aitoa yhteistoimintaa, joka palvelee kaikkia osapuolia.

Puskaradio markkinoi tehokkaasti

Yritys-, varasto- ja harrastustilojen rakentaminen, myyminen ja vuokraaminen istuvat hyvin Ylöjärven kaltaiseen kasvukaupunkiin, jossa satsataan monella tasolla elinkeinoelämän edellytyksien vahvistamiseen.

Tomi Rahko ja Jukka Pasanen kertovat, ettei sellaista viikkoa olekaan, jolloin joku ei kysyisi tositarpeeseensa vapaata toimitilaa.

– Puskaradio on tehokkain markkinointikanavamme. Sen avulla kohtaamme 90 prosenttia asiakkaistamme. Meillä on jonkin verran markkinointia sosiaalisessa mediassa ja printissä, mutta niiden suoranainen vaikutus on pieni.

Rahko ja Pasanen vannovat miehen sanan nimeen. Kun siitä pidetään tiukasti kiinni, mikä luvataan, niin yritystoiminta kukoistaa.

– Olemme lappilaisia sosiaalisia luonteita. Puhumme asiat halki. Teemme kaiken parhaalla mahdollisella tavalla. Huolehdimme kohteista koko ajan. Se, että isännöimme ja teemme kiinteistön huollon itse, on suuri merkitys. Asiat eivät jää vaiheeseen, vaan ne korjataan välittömästi.

– Hymyilemme enemmän kuin itkemme.

– Monista asiakkaistamme on tullut kavereitamme. Työmme rikkaus on juuri siinä, että saamme tutustua erilaisiin ihmisiin.

Yrittäjyyden siemen jo kotoa

Tomi Rahko ja Jukka Pasanen ovat toiveammateissaan yrittäjinä.

– Olemme molemmat lähtöisin perheistä, joissa yrittäjyys on tuonut leivän pöytään. Yrittäjyys on ollut meille luonteva vaihtoehto.

Tomi Rahko arvostaa sitä, että hän jo 15-vuotiaana paiski talotehtaalla töitä. Työpaikka löytyi isän avustuksella, sillä hän toimi Kastelli-talojen kauppiaana. Isällä oli oma rakennusliike.

– Kävin talonrakentaja-kirvesmies koulutuksen ammattikoulussa. Näin vuosikymmeniä jälkikäteen voin sanoa, että opettajat olivat päteviä ja opetus laadukasta. Siihen aikaan ammattikoululaiset rakensivat omakotitaloja, jotka myytiin eteenpäin. Niihin kohteisiin oli tunkua. Samanlainen käytäntö saisi jatkua edelleen. Eri ammattilaiset pääsisivät kokeilemaan, mitä arjen tekeminen on, Rahko suosittelee.

Jukka Pasanen valmistui talonrakentaja-kirvesmieheksi Rovaniemeltä. Hän on ollut muun muassa rakentamassa taloja Saksassa ja tehnyt rakennusalan myyntityötä kotimaassa.

Rahko ja Pasanen ottavat völjyyseensä koululaisia, kun he tarvitsevat tet-paikkaa tai harjoittelupaikkaa.

Huomionosoitus osoittaa arvostusta

Ylöjärven Yrittäjät ry antoi Pirkanmaan PR-Rakennus Oy:lle Vuoden pienyrittäjä -palkinnon.

Tomi Rahko ja Jukka Pasanen uskovat, että tunnustus on tullut nimenomaan siitä, että heidän yritystoimintansa on mahdollistanut monelle muulle yrittäjälle liikkeelle lähdön.

Rahko ja Pasanen aikovat jatkaa tulevaisuudessakin nykyistä yrittämistään, mutta heillä on voimakasta mielenkiintoa edistää Peltomäen leirintäaluetta, joka tunnetaan myös Wake Valley campingina.