Yt-neuvotteluissa irtisanottu ylöjärveläinen perusti yrityksen, jolla on yli 10 miljoonan liikevaihto – Metsän Woima toimittaa haketta

Menestyvällä yrityksellä on vain kuusi työntekijää, mutta satoja alihankkijoita.
Juho Haukkala perusti Matsän Woiman ensin yksin, mutta pian mukaan tuli hänen vanhoja työkavereitaan.

Joskus irtisanomisesta on hyötyä.

Ylöjärveläisen Metsän Woiman toimitusjohtaja Juho Haukkala työskenteli edellisellä työnantajallaan 9,5 vuoden ajan.

Tuona aikana hän näki yrityksen kovan kasvun, rajun saneerauksen ja jopa yhdeksät yt-neuvottelut. Viimeisemmissä yt:ssä myös hän sai lopulta lapun kouraansa.

Tämän jälkeen Haukkala perusti yksin asiantuntijayrityksen. Vähän ajan päästä yritykseen tulivat mukaan Haukkalan vanhat työkaverit Tomi Bremer ja Mari Koivisto, jotka olivat olleet välillä muualla töissä.

– Muutimme heidän kanssaan yrityksen strategian ja päädyimme siihen, että alamme tehdä samaa työtä, mitä olimme tehneet aiemmalla, yhteisellä työantajallamme. Mietimme yhdessä, mikä on meidän ydinosaamistamme, ja sehän on polttoaineiden toimittaminen voimalaitoksiin.

Päätös oli ilmeisen hyvä, sillä nykyisin yrityksen liikevaihto on yli 10 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja myös arvioi, että yritys tulee vielä kasvamaan lisää viiden vuoden sisään.

Perustaminen osui hyvän saumaan

Kun Haukkala perusti Metsän Woiman, alalla oli kova kilpailu ja bioenergiasta oli jopa ylitarjontaa.

Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti vuonna 2018, kun fossiilisten polttoaineiden kuten turpeen ja kivihiilen käyttöä alettiin ajaa ympäristösyistä alas vauhdilla. Päästökaupan hinnat nousivat, mikä tarkoitti fossiilisten polttoaineiden käytön kallistumista.

Voimalaitokset alkoivat käyttää fossiilisten polttoaineiden sijaan aiempaa enemmän esimerkiksi haketta, jota Metsän Woima pystyi niille toimittamaan.

Lue myös:

Ensimetrin palkinto tuli Ylöjärvelle yritykselle, jonka liikevaihto on noin 10 miljoonaa

Ensimetri palkitsi syksyllä Metsän Woiman Vuoden Uusyrittäjä -palkinnolla. Voittaja valittiin yli 1 500 yrityksen joukosta. Kuvassa Mari Koivisto, Juho Haukkala ja Tomi Bremer.

Toimituksia myös laivoilla

Metsän Woiman asiakkaita ovat voimalaitokset, joille Metsän Woima toimittaa polttoainetta.

Metsän Woima ei omista polttoainetta, laitteita tai kuljetuskalustoa, vaan sen tehtävänä on toimitusketjujen johtaminen. Polttoaine tulee pieninä puroina pitkin Suomea, joten koordinoijaa tarvitaan.

– Osalle voimalaitoksista pitää toimittaa polttoaine tiettyyn kellonaikaan, puolen tunnin tarkkuudella, osalle riittää päiväntarkkuus. Olemme monelle voimalaitokselle keskisuuri kumppani, joka hoitaa esimerkiksi 10-20 prosenttia sen polttoainetarpeesta.

Voimalaitoksille polttoaineen hankkiminen on kannattavaa noin 150 kilometrin säteeltä laitoksesta. Itärajan tuntumassa toimiville laitoksille on siis kannattavaa tilata haketta myös Venäjältä.

Laivakuljetuksia varten Haukkala ja kumppanit perustivat vuonna 2018 toisen yrityksen, Woima Groupin. Woima Group toimittaa polttoaineita Baltian maista laivoilla Suomen rannikon laitoksille.

Myös tämän yrityksen liikevaihto on nousussa.

Metsän Woiman tiimi. Kuvasta puuttuu Juho Haukkala. (Kuva: Metsän Woima)

 Finanssikriisi pysäytti hyvän kehityksen

Haukkalalle on tärkeää toimia ympäristöystävällisellä alalla.

Bioenergia- ja kiertotalousalat alkoivat vetää jo 2000-luvulla, mutta finanssikriisi pysäytti hyvän kehityksen. Fossiilisista polttoaineista tuli taas tärkeitä, koska niiden hintaa ei uskallettu nostaa päästökaupassa.

2010-luvun lopussa fossiilisten polttoaineiden alasajo alkoi uudelleen rytinällä. Tahti oli Haukkalan mukaan liiankin kova, koska se aiheuttaa esimerkiksi turvealalla työttömyyttä.

Toimitusjohtajan mukaan energia-alalla kvartaali on viisitoista vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että voimalaitosten käyttöikä on niin pitkä, että jos muutoksia tehdään yhtäkkiä, veronmaksajien rahoittamat investoinnit menevät hukkaan.

Päättäjiltä kaivataan siis hyvin pitkäjänteistä politiikkaa, oli päällä kriisi tai ei.

Tulevaisuudelta Haukkala toivoo myös sitä, että uusiutuvien energiamuotojen lähteitä osattaisiin hajauttaa tarpeeksi. Aurinkoenergia ja tuulivoima eivät voi olla ainoita ratkaisuja talven kovilla pakkasilla.

Suomi tarvitsee polttoaineen tasaisen jakelun varmistamiseksi myös biopolttoainevarastoja, eli vastaavanlaisia varastoja, joissa säilytettiin ennen turpeen alasajoa turvetta.

Lue myös fakta!