Ylöjärveläinen Aallon leipomo luottaa lähiviljaan ja tuoreuteen – Lempiäniemessä varttuneet yrittäjäveljekset oppivat leivontataidon jo lapsuudenkodissaan

Perinteiset suosikit, kuten ruisleipä ja mämmi, käyvät kaupaksi vuodesta toiseen, mutta ensi vuonna 90 vuotta täyttävä leipomo kehittelee jatkuvasti myös uusia tuotteita asiakkaiden iloksi. Lämmintä lähileipää leivotaan Aallon leipomossa kuutena päivänä viikossa.
Maalaisruisleipä on pysynyt pitkään Aallon leipomon valikoimassa. Kuvassa yrittäjäveljeksistä Markus Vilenius. Toimitusjohtajan virkaa hoitava kaksosveli Mika Vilenius ei päässyt lomansa takia haastatteluun.

Veljeskaksikko Mika ja Markus Vileniuksella tuli viime vuonna täyteen 20 vuotta yrittäjinä perinteisessä pirkanmaalaisessa Aallon leipomossa. Leipomo perustettiin vuonna 1932 Tampereen Pispalassa.

Ylöjärven Elovainiolla leipomo on toiminut vuodesta 2008 alkaen, jolloin se muutti uusiin ja ajanmukaisiin tiloihin Epilästä Tampereelta.

Vanhan Vaasantien varressa Ylöjärvellä sijaitsee tuotantotilojen lisäksi leipomomyymälä sekä Kahvila Neilikka, jossa on tarjolla myös keittolounasta. Aallon leipomo myy tuotteitaan myös Tampereen idyllisessä kauppahallissa.

Neljännesvuosisata valvottuja öitä

Ylöjärven Lempiäniemessä valtaosan lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneet veljekset oppivat leivontataidon jo kotoaan.

– Jonkunlainen kiinnostus on tullut jo lapsuudesta. Meillä oli kotileipomo kotona, ja koska olimme Mikan kanssa sisaruskatraan vanhimmasta päästä, autoimme siellä paljon, kertoo Markus Vilenius.

Veljeksistä molemmat kouluttautuivat ammattikoulussa leipureiksi, ja Mika kävi vielä konditoriapuolen. Leipomokokemusta ehti kertyä ennen oman yrityksen perustamista myös työntekijänä.

– 25 vuotta rupeaa olemaan valvottuja öitä. Täytyy olla tyytyväinen, että on saanut olla terveenä. Nämä hommat eivät onnistu, jos ei pysty lepäämään eikä nukkumaan, sanoo Markus Vilenius, joka on päävastuussa leipomon tuotantopuolesta.

Yötyön lisäksi leipomossa työskentelyn rankkuutta lisää työn fyysisyys. Vaikka tekniikka on vuosien varrella kehittynyt, sisältää työ yhä paljon nostelua, kantamista ja käsillä tekemistä.

Työn rankkuudesta huolimatta Markus Vilenius on tyytyväinen uravalintaansa.

– Kyllä tämä on osunut aika oikeaan, ei minusta olisi tietokoneihmiseksi, hän pohtii.

Leipävalikoimaa Vanhan Vaasantien kahvilamyymälässä. Pussissa oleva arinakauraleipä on ollut pidetty erityisesti pienen kokonsa takia. Kotitalouksien pienentyessä isot leivät tai leipäsäkit eivät enää käy entiseen tapaan kaupaksi.

Ruisleipä pitää pintansa

Aallon leipomon tuoterepertuaari on varsin monipuolinen. Tumman ja vaalean leivän sekä patonkien lisäksi leipomo valmistaa pullaa, munkkeja, kakkuja ja voileipäkakkuja sekä monenlaisia konditoriatuotteita. Maineikas tuote on myös sesonkiaikaan myyty mämmi, joka haudutetaan suuren uunin jälkilämmössä.

Markus Vileniuksen mukaan yrityksen pääasiallisella markkina-alueella Pirkanmaalla käyvät parhaiten kaupaksi varsin perinteiset tuotteet. Jalansijaa on saatu myös pääkaupunkiseudulta, jossa on puolestaan enemmän kysyntää myös erikoisuuksille.

– Perusleivät ovat kovassa huudossa Pirkanmaalla. Myydyimpiä tuotteitamme ovat ruisleivät ja jotkin vaaleat leivät, kuten kauraleipä ja -sämpylät. Myös konditoriapuolesta on tykätty. Mämmi on myös suosittu sesonkituote, Vilenius sanoo.

Leipomon raaka-aineista osa tulee Ylöjärven Vehnämyllyltä, joka jauhaa Pirkanmaan pelloilla kasvanutta viljaa vuosittain noin 200 peltohehtaarin edestä. Esimerkiksi Aallon Maalaisruisleipä on tehty myllyn jauhoista jo parinkymmenen vuoden ajan.

Moni Aallon leipomon uutuustuote on saanut alkunsa asiakkaiden toiveesta. Erikoisempia tuotteita kysytään erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa hyvästä tuotteesta ollaan myös valmiita maksamaan enemmän.

Pinnalla hitaus ja terveellisyys

Aallon leipomo kehittelee jatkuvasti myös uutuustuotteita, ja se on iskenyt kiinni moneen leipäalan trendiin, kuten kauran käyttöön, terveellisyyteen ja juurileivontaan.

– Kaura nosti kauheasti päätänsä varsinkin ennen koronaa. Kehittelimme silloin uuden sataprosenttisen kauraleivän, jossa ei ole lainkaan hiivaa. Se oli ennen korona-aikaa yksi myydyimmistä tuotteistamme, Markus Vilenius kertoo.

– Meillä on myös samantyylinen tuote ohrasta, 100 % ohraa sisältävä leipä. Ohrahan on myös todella terveellistä. Kyllä sellainen terveellisyys näkyy aika paljon nykyään, Vilenius jatkaa.

Muita uutuuksia ovat esimerkiksi viime syksynä lanseerattu ruisjuureen leivottu juuresleipä, jonka ruistaikina saa kosteutta ja makua porkkanasta, punajuuresta, perunasta ja palsternakasta koostuvasta juuressekoituksesta.

Juurileivontaa edustaa myös muutaman vuoden takainen uutuussarja Verkkaiset. Puukoreihin leivotut leivät saavat makunsa levosta ja seisomisesta, ja hiivaa niiden leivonnassa on käytetty hyvin vähän.

Markus Vilenius vakuuttaa, että tuoreus ja laatu pysyvät yrityksen valttikortteina jatkossakin.

– Jatkamme kovaa yrittämistä ja työntekoa. Olemme aina luottaneet siihen, että rehellinen ja kova työ palkitsee, hän sanoo.