Hymyä! – Aku Hirviniemi ja muu tähtikaarti vauhdikkaissa tv-sarjan kuvauksissa Ylöjärvellä – katso kuvat

Melkoinen pärinä täytti maanantaipäivän harmauden Teivossa, kun siellä tehtiin aikahyppy 1970-luvun alkuun. Ravirataa kiersivät hevosten sijaan kilpa-autot Hymyä! -draamasarjan kuvauksissa.
Aku Hirviniemi tuulettaa kuvaustauolla.

Mediamoguli Urpo Lahtisesta kertovaa sarjaa on kuvattu reilut 30 päivää Tampereella ja sen ympäristössä muun muassa Tillikassa, Mustavuoren Laskettelukeskuksessa ja Villa Urpossa.

– Olemme kuvauksissa aika loppusuoralla, tuottaja Pia Winter kertoo.

Nyt kuvaukset rantautuivat Teivoon, jossa kuvattiin rallia, johon Lahtinen aikanaan osallistui. Hän oli autourheilun ystävä ja autojen keräilijä. Tuotantoryhmä pääsi aiemmin myös kuvaamaan nykyisin Jeppe Lahtisen omistuksessa olevaa maailman ainoata Mercedes Benz Waxenbergeriä.

Winter iloitsee, että yhteistyö Tampereen seudun toimijoiden kanssa on sujunut mutkattomasti ja tuotantoryhmä on päässyt haluamiinsa kuvauspaikkoihin.

Kuvauspäivä Teivossa jatkui aamusta pitkälle iltapäivään. Paikalla oli filmiryhmän lisäksi noin 50 hengen 1970-luvun tamineisiin sonnustautunut ralliyleisö sekä joukko Tampereen Urheiluautoilijoiden jäseniä mahdollistamassa autenttista rallitunnelmaa. Urheiluautoilijat rakensivat Teivoon varikon ja merkitsivät kilparadan jo varhain aamulla. He myös toivat paikalle kuusi 1970-luvun kilpa-autoa, joita ajoivat kuvauksissa.

– Meiltä pyydettiin, voisimmeko hankkia 1970-luvun autoja, jotka ovat aika tiukassa, kun ovat 50 vuotta vanhoja. Ne löytyivät yhtä lukuunottamatta meidän omasta porukasta, Tampereen Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Markku Huhtala kertoo.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Lahtista esittävän Aku Hirviniemen menopelinä rallissa oli Ford Cortina ”Tähtisilmä”.

– En ihmettele, että jotkut koukuttuvat tähän. Tunsin olevani kotonani. Ehkä jatkan harrastusta, näyttelijä toteaa.

Urpo Lahtista Hirviniemi kuvaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavaksi bisnesmiehen ja taiteilijan sekoitukseksi.

– Hän oli kovan luokan yrittäjä, taiteen rakastaja ja mesenaatti.

Pari kuukautta mediakeisarin saappaissa on ollut ”mahtavaa”.

– Kuvasimme studioilla ja kun meni sen ison pöydän taakse istumaan, joka esitti Hymy-lehden toimitusta, niin siinä tuli vähän sellainen vallan tunne itsellekin. Jos saisi pyörittää tuollaista mediaa, niin kyllä se tavallaan mieltä kiihotti.

Toimittaja Erkki Petmania esittävä Kalle Lamberg (vas.) ja Markku Pajala valokuvaaja Veikko Lintisen roolissa odottavat kuvausten alkua.

Kalle Lamberg oli paikalla Hymyn luottotoimittaja Erkki Petmanin roolissa, jota Lamberg kuvaa piinkovaksi, löyhällä moraalilla varustetuksi lehtimieheksi.

– Keinoja kaihtamatta tehdään juttuja ja välillä mennään vähän rajan ylikin. Työparinani minulla on Satu Silvon esittämä Iiris Tuunainen. Hänen kanssaan kahdestaan mennään ja meidän välillä tapahtuu kaikennäköistä, Lamberg valotti roolihahmoaan.

Kuvausvuoroaan rallin selostajana odotti viime vuonna Suomen parhaaksi jääkiekkoselostajaksi äänestetty Jani Alkio.

– Rallin selostaminen ei ole ihan samanlaista kuin jääkiekossa, mutta minulla on kokemusta myös rallicrossin selostamisesta eli ei tämä ihan uutta ole, Alkio kertoi ja pohti vielä millä tyylillä tulee lopullisen selostuksen tekemään.

Skandaalinhuuruista uutisointia

Lahtisen ystävää meikkaaja, stailaaja ja avoimesti homoseksuaalia Monsieur Mossea esittävä Janne Kataja poikkesi Teivossa katsomassa kuvausten kulkua.

– Monsieur Mosse on ollut aikamoinen hahmo, persoona ja uraauurtava asennekasvattaja. Ehkäpä tämän päivän asenteissa näkyy Mossen aikanaan kylvämä siemen. Hän uskalsi olla rohkeasti sitä mitä oli aikana, jolloin se oli kiellettyä, Kataja kertoo.

Monsieur Mosse tuli rohkeasti ulos kaapista nimenomaan Hymy-lehden kautta poseeraten alasti kreikkalaisilla kalliolla, mikä oli aikakaudelle varsin shokeeraavaa. Tämä esimerkki kuvaa Hymy-lehden skandaalin- ja sensaatiohakuista uutisointia.

Hymyä! perustuu tositapahtumiin mutta on fiktiivinen kuvaus Lahtisen, hänen lähipiirinsä sekä Hymy-lehden toimituksen elämästä 1970-luvulla.
Tähän ajanjaksoon ajoittuu sekä Urpo ja Hymy Lahtisen avioero että Hymy-lehden loistokkain vaihe.

Kuvausryhmä valmistautuu seuraavaan ottoon. Vasemmalla laitimmaisena ohjaaja Jäppi Savolainen.

– Joudumme aikajanoilla yhdistelemään asioita, jotta saamme tuotua mahdollisimman paljon oikeita mielenkiiintoisia lehtijuttuja mukaan. Esillä on paljon sellaisia lehtijuttuja, joista katsojat varmasti ajattelevat, että nuo ne ovat keksineet omasta päästään. Mutta ne ovat juuri niitä tosijuttuja, tuottaja Pia Winter kertoo.

Sarjassa nähdään näyttelijöiden tähtikaartia, muun muassa Elsa Saisio, Ilari Johansson, Satu Silvo, Heikki Kinnunen, Reidar Palmgren, Oona Kare ja Oona Kamu.

Sarjan käsikirjoituksesta vastaa Outi Keskevaari, sen ohjaa Jäppi Savolainen ja kuvaajana toimii Teppo Högman. Tuotannosta vastaa Tuotantoyhtiö Hihhihhii, joka tuotti myös tv-sarjan Keihäsmatkat. Hymyä! saa ensi-iltansa C More -suoratoistopalvelussa ensi keväänä.