Minettien ylöjärveläisvoimistelijat ovat innoissaan uusista kuvioista ja valmiita maailmanvalloitukseen

Tampereen Minettien seniorijoukkueen ylöjärveläisvoimistelijoiden Emmi Nikkilän, Jessica Hakalan ja Meeriellen Sukarin ei tarvinnut itse keksiä ohjelmaansa hiihtoloman ajaksi. Minetit harjoitteli viitenä päivänä yhdeksästä neljään tavoitteenaan saada uusi kilpaohjelmansa siihen kuntoon, että Vantaan maailmancupista tulee menestystä.
Meeriellen Sukari (vas.), Jessica Hakala ja Emmi Nikkilä ovat hioneet Minettien tämän kauden kilpaohjelmaa pitkin alkuvuotta, ja se alkaa olla jo hyvin lupaavassa kunnossa.

– Treenasimme paljon esimerkiksi uusia nostoja, 18-vuotias Jessica Hakala kertoo.

– Ajoimme myös sisään koreografimme Antton Laineen tekemiä pieniä muutoksia kauden avauskilpailussa voimistelemaamme ohjelmaan, Emmi Nikkilä, 20, täsmentää.

Meeriellen Sukarille, 16, uusien asioiden opettelu on tullut viime aikoina kovinkin tutuksi, sillä hän siirtyi telinevoimistelusta joukkuevoimisteluun vasta runsas vuosi sitten.

– Telinevoimistelin kahdeksan vuotta, ja varsinkin aluksi opeteltavaa riitti paljon. Nyt kuitenkin tuntuu, että siirto oli onnistunut, sillä tämä on mukavaa! Sukari vakuuttaa.

Hän on seniorijoukkueen nuorin ja Nikkilä puolestaan vanhin voimistelija. Mineteissä vuodesta 2013 voimistellut Nikkilä tietää, että ohjelma hioutuu pitkän kauden mittaan paljonkin.

– Ensimmäisissä valintakilpailuissa se tuntui yllättävänkin valmiilta, mutta paljon ehtii tapahtua ennen kauden päättäviä MM-kilpailuja. Antton tuo siihen koko ajan vähän uutta, ja jos jokin liike ei kerta kaikkiaan onnistu harjoituksissa, sitä täytyy muuttaa.

Kausi vie Malesiaan saakka

Joukkuevoimistelun maailmancup jatkuu maaliskuun puolivälissä käytävien Vantaan kisojen jälkeen huhtikuussa Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Moskovan touko-kesäkuun vaihteen EM-kilpailut kuuluvat myös cupiin.

Maailmancupin neljäs osakilpailu käydään lokakuussa Malesiassa, ja kausi loppuun marraskuun MM-mittelöihin Sofiassa.

Ylöjärveläiskolmikolle Kazakstan ja Malesia ovat uusia matkakohteita, mutta niissäkin kilpailussa onnistuminen on reissun ylivoimaisesti tärkein asia.

– Kilpailujen jälkeen jää aikaa vähän tutustua paikkoihin, mutta ei yleensä silloinkaan kovin paljon, Nikkilä myöntää.

Suomen EM- ja MM-edustajat valitaan vasta toukokuisten SM-kilpailujen jälkeen, mutta päävalmentaja Titta Heikkilä luottaa omiinsa.

– Urheilussa ei mikään tietysti ole varmaa, mutta voittoeromme ensimmäisissä SM-valinnoissa oli 0,3 pistettä eli aika paljon.

– Viime syksystä seniorijoukkueessa on vaihtunut vain yksi tyttö, ja kun uusi ohjelmammekin on saanut hyvän vastaanoton, lähtökohdat kauteen ovat hyvät, Heikkilä pohtii.

– Tavoitteenamme on voittaa jokainen kilpailu, mutta jos valita pitäisi, ottaisin mieluummin MM-kullan kuin maailmancupin kokonaisvoiton, Emmi Nikkilä arvioi saaden Sukarilta ja Hakalalta hyväksyvän nyökkäyksen.

Sääntömuutokset suosinevat

– Minettien tavoitteena on vain voitto jokaisessa kilpailussa! ylöjärveläiskolmikko Meeriellen Sukari (vas.), Jessica Hakala ja Emmi Nikkilä vaakuuttavat.

Joukkuevoimistelun säännöt muuttuivat täksi kaudeksi monelta osin. Muun muassa meikkien rajoittamisella ja liian monimutkaisten kilpailuasujen kieltämisellä pyritään viemään lajia takaisin klassisen naiselliseen suuntaan.

– Ohjelmien arvosteluperusteissa korostetaan urheilullisuutta, mikä sopii meille. Klassinen tyylisuuntaus on vaikein, mutta meillä on erittäin laadukkaat urheilijat.

– Olen ollut aistivinani, että myös urheilijat pitävät siitä, Heikkilä sanoo.

Ainakin Nikkilälle, Hakalalle ja Sukarille uudet kuviot passaavat oikein hyvin. Minettien ohjelmaa tahdittaa aluksi moderni ja loppupuolella perinteisempi musiikki.

– Se on hyvin meidän tyylisemme ohjelma, jota on kiva voimistella, tytöt kiittelevät.

– Tulee pitkä ja mielenkiintoinen kausi, mutta kyllä siihen vapaa-aikaakin mahtuu. Silloin levätään ja tavataan kavereita, Jessica Hakala sanoo.

Sisun Minetit-joukkueissa voimistelee kahdeksan eri-ikäistä ja -tasoista joukkuetta, joista yksi on enemmän harrastekilpasarjassa kilpaileva seniorijoukkue.