Kutsua uuteen unelmatupaan odotetaan!

Ylöjärven kaupungissa kirkon vieressä sijainnut Unelmatupa paloi muutama kuukausi sitten ja me kaipaamme uutta tupaa.
Olemme vierailleet ahkerasti Unelmatuvassa viime vuosien aikana ja kaipaamme sen myönteistä tunnelmaa ja mukaansa vetävää yhteisöllisyyttä.
Meille vaikuttavinta on ollut tuvan altruistinen vapaaehtoistyö. Tässä ajassa, jossa kaikkea mitataan rahassa, on ollut koskettavaa havaita, että yhä edelleen on tällä tavalla toimivia ihmisiä. Näistä syistä Unelmatupa on ollut kokoaan huomattavasti merkittävämpi ja merkityksellisempi henkinen instituutio.
Olemme välittäneet valoisia tuntojamme Unelmatuvasta eri yhteyksissä esimerkkinä siitä, että ajassamme tapahtuu myös uskomattoman hyviä asioita.
Eläkkeelle jäätyämme olemme jatkaneet tieteellistä työtämme ja tavanneet säännöllisesti Unelmakahviossa, jota kutsumme keskenämme Unelma-Akatemiaksi.
Toivomme, että uusi tupa voitaisiin rakentaa samalla toiminta-ajatuksella samalle alueelle mahdollisimman pian.
Tuvan alkuperäinen tarkoitus, lähetystyön tukeminen, on arvokas ja selkeä. Uskomme, että kaltaisiamme on monia, jotka toivovat jatkoa tätä tarkoitusta tukevalle epäitsekkäälle vapaaehtoistyölle ja mutkattomalle ihmisläheiselle palvelulle.
Koska emme ole sisäpiiriläisiä Ylöjärven seurakunnan ja kaupungin hallinnossa, voimme kommentoida Unelmatupaa koskevia ideoita Ylöjärven Uutisissa käydyn keskustelun perusteella.
Tuula Matintupa (YU 28.3.2018) kirjoittaa kuulleensa, että uuden tuvan on oltava kuuluisan arkkitehdin suunnittelema ja näyttävä.
Jos näin tapahtuu, tupaa ei voida enää hoitaa vapaaehtoisin voimin ja se menettää yhteisöllisen luonteensa. Samalla hinnat väistämättä nousevat.
Olemme Matintuvan kanssa samaa mieltä siitä, että kahvila on tarjonnut niin matalan kynnyksen seurakunnan toimintaan, että matalampaa ja tehokkaampaa kynnystä tuskin enää löytyy.
On tärkeää ymmärtää, että tuvan strateginen merkitys ja voima on sen toiminta-ajatuksessa ja sijainnissa. Tuvan työ menettää strategisen arvonsa, jos sen toimintaan kytketään seurakunnan muita toimintoja tai muiden organisaatioiden toimintoja.
Koska erilaisten intressien yhteensovittaminen ja organisointi ottavat aikaa ja vievät energiaa palvelulta, uudet toimijat eivät todellakaan hyödy niin paljon kuin niiden edustajat saattavat olettaa.
Tuvan sijainti on hyvä. Kun olemme kutsuneet sinne vierailijoita, olemme antaneet ohjeeksi kirkon pihan ja jokainen on vaivatta löytänyt perille. Toivomme todella, että uusi tupa saa olla vanhalla alueellaan.
Kahville Ylöjärven kirkolle, on sydäntä lämmittävä ja mieleen jäävä kutsu. Tätä kutsua odotamme mahdollisimman pian.

Risto Harisalo
professori emeritus, Tampereen yliopisto

Antti Talkkari
lehtori emeritus, Tampereen yliopisto

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.