Oikeuskiistan voittaneelta Ylitalolta rajua kritiikkiä päättäjille: ”Jonkun pitäisi joutua vastuuseen”

Matti Ylitalo on tyytyväinen päätökseen, jonka Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi. Ylitalo voitti oikeuskiistan Ylöjärven kaupunkia vastaan.
Matti Ylitalo
Matti Ylitalo aikoo palata politiikkaan ainakin valtakunnan tasolla. (Arkistokuva)

Oikeus katsoi, ettei Ylöjärven kaupunginvaltuusto perustellut kunnolla kaupunginvaltuutettuna toimineen Ylitalon erottamista lautakunnista viime vuoden huhtikuussa. Ylitalo kuului Ylöjärvi 2001+ -ryhmään.

Ylitalo oli asukas-, tarkastus- ja suhteellisten vaalien lautakuntien sekä Pirkanmaan liiton kuntien edustajankokouksen jäsen.

Kaupungin mukaan Ylitalo menetti luottamuksensa Facebook-kirjoitustensa takia. Useiden valtuutettujen mielestä Ylitalon kirjoitukset sisälsivät rasistista vihapuhetta ja väkivaltauhkauksia. Valtuuston 51 jäsenestä 45 vaati Ylitalon erottamista lautakunnista.

Ylitalon mukaan olisi ollut erikoista, jos oikeus ei olisi asettunut hänen puolelleen.

– Olihan tämä ihan ilmiselvä asia. Mutta, kun puolitoista vuotta tällaista odottaa, niin se on käynyt oikeasti vähän mielen päälle. Voin sanoa suoraan, että vuosi meni ihan päin persettä tällaisen jutun takia, Ylitalo lataa Ylöjärven Uutisille.

Omilla nettisivuillaan Ylitalo kertoo, että jatkossa saatetaan vielä katsoa, ovatko vatuutetut ja tilapäisen valiokunnan esittelijä syyllistyneet virkarikokseen.

– Kittilässä kunnanjohtaja erotettiin vielä pienemmän muotovirheen takia. Tässä meidän kaupungin tapauksessa koko homma vilisi virheitä. Mieluummin tietysti antaisi menneiden asioiden olla, mutta kaikkiaan teko oli niin törkeä, että jonkun pitäisi joutua siitä vastuuseen, Ylitalo selvittää Ylöjärven Uutisille.

Ylitalon syyttävä sormi osoittaa muutaman tietyn luottamushenkilön suuntaan.

– Esimerkiksi Rauno Kesseli (vas.) sanoi, että möläytykseni vaurioittivat Ylöjärven mainetta. Tiedän kuitenkin ainakin kymmenen ihmistä, jotka muuttivat pois Ylöjärveltä tämän erottamispäätöksen takia. Jos todella on näin ammattitaidottomia ihmisiä niin ihmettelen, miten Ylöjärven kokoinen pitäjä selviää tulevaisuudessa, Ylitalo sanoo ja jatkaa:

– Katsoisin niitä ihmisiä, jotka olivat pääagitaattoreina, kuten Katja Luojusta (kok.), jo lopettanutta Leena Joensivua (sd.) ja ehkä Rauno Kesseliä. Jos olisin he, miettisin, pitäisikö minun jättää tehtäväni.

Ylitalon mukaan Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus voisi kertoa, mitä tapauksessa oli tarkasti taustalla.

– Sanoisin, että taustalla on ollut kostonhimo. Ei se Facebook-kirjoitusten kaivelu mikään todellinen syy ollut, kyllä me sen kaikki tiedämme, Ylitalo täräyttää.

Kuntapolitiikan jättänyt kurulaisvaikuttaja kertoo palaavansa politiikkaan seuraavissa eduskuntavaaleissa, joissa hän aikoo asettua ehdolle.

– Kampanjasta en osaa vielä sanoa. Mennään sitten tilanteen mukaan.

Hallinto-oikeus velvoitti Ylöjärven kaupungin suorittamaan Ylitalolle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 600 euroa viivästyskorkoineen.

– Nuo 600 euroa lahjoitan hyvään. Onhan nyt joulu, Ylitalo päättää.

Comments are closed.