Ryhtiä Vanhan Räikän kunnostukseen

 

Kun vuosia sitten tein ajantasaisia piirustuksia Vanhan Räikän rakennuksestakin, törmäsin vanhoihin valokuviin. Kiitos Urho Riihikoskelle. Rakennuksessa on ollut kuisti ja rannan puolella terassi ylemmän pääkerroksen korkeudella. Kuvan vasemmanpuoleinen ovi on tehty kunnanvirastokäyttöön, ja alun perin siinä on ollut ikkuna. Kuisti on alkanut läheltä tuota ikkunaa. Pääsisäänkäynti on ollut kuistilta, ja ilmeisesti sivusisäänkäynti on ollut katoksella. Kuvakulmasta johtuen ei asiaa voinut tarkistaa.
Otin malliksi Vanha-Kartanon kuvan Lahdesta. Kannattaa katsoa siitä, miltä näyttävät toimivat mittasuhteet. Nimittäin Vanhan Räikän ikkunoiden ilme on ala-arvoinen liian pelkistettyjen pielilautojen takia. Ikkunakokonaisuus on aivan liian matalalla.
Kuvassa oikealla puolella näkyvä nurkka on painunut tuen lossatessa talon alla seuraavan kunnanviraston monttua kaivettaessa. Nurkkaa ei ole vaivauduttu tunkkaamaan ylös myöskään ennen kattoremonttia vaan katto on oiottu roikkuvan rungon päälle ja sisäpuoliset huonetilat on kiilattu. Nykyisessä ilmeessään Räikästä vaalitaan aika onnetonta esitystä. Kun rahaa poltetaan taas miljoonia, tulisi huolehtia kerrankin perusasiat kuntoon. Eli nurkka on tunkattava ylös ja katto korjattava kuten se olisi alun perin pitänyt tehdä. Nurkan huoneet tietenkin on vapautettava kiiloistansa. Näihin ei vielä mene kaikki tiedossa oleva raha. Arvokkaan ilmeen palauttamisen näkisin tässä vaiheessa niin tärkeänä, että sille on vaihtoehtona vain purkaminen. Ei tuollaista torsoa oikeasti muuten kannata hehkuttaa. Vaalitkin menivät jo.
Eli lyhyesti. Nurkka tunkataan paikalleen ja sen seuraamukset eli vanhat synnit korjataan. Pääsisäänkäynti palautetaan kuisteineen ja rannan puolen terassi. Julkisivun taiteellinen eheys palautetaan ikkunoiden ympärysrakenteet palauttamalla. Näin saadaan aikaan arvorakennus, johon on mieltä panostaa myöhemminkin.

PAUL METSÄLÄ

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>