Jälkipuintia vaalituloksesta

Vaalien jälkeen käydään puolueiden väliset neuvottelut, joissa sovitaan, kuinka monta henkilöä ryhmät voivat nimetä eri toimielimiin ja muihin luottamustoimiin.
Viime viikon Ylöjärven Uutisissa kristillisdemokraattien Veli-Matti Antila ja perussuomalaisten Mauri Heiska purkivat pettymystään valtuuston jo hyväksymään neuvottelutulokseen.
Puolueet olivat sopineet, että testaamme vaalien jälkeen uutta Excel-taulukkoon rakennettua pisteytysjärjestelmää: eri toimille on määritelty pisteet, ja pistekertymien pohjalta ryhmät voivat esittää paikkatoiveensa.
Kun vaalitulos syötettiin järjestelmään, laskentaohjelma tulosti ryhmien saamat pisteet. Kristillisdemokraattien mielestä laskelma osoitti, että heille kuuluu ehdottomasti paikka kaupunginhallituksessa.
Ylöjärven valtuusto on luovuttanut poikkeuksellisen paljon päätösvaltaansa virkamiehille ja kaupunginhallitukselle. Jos poliittinen ryhmä haluaa tuoda esiin omia tavoitteitaan ja arvojaan, ryhmän edustajien pitää siis istua sen pöydän ääressä, missä tärkeät päätökset sinetöidään.
Mielestäni ainoa oikeudenmukainen tapa arvioida nyt muodostetun hallituksen paikkajakaumaa on verrata sitä äänestystulokseen: vaalit ratkaistaan äänestyskopeissa!
Esimerkiksi kokoomus sai vaaleissa 3 184 ääntä. Neuvotteluissa kokoomukselle tuli kolme hallituspaikkaa, joten yhden kokoomuslaisen takana seisoo 1061 äänestäjää. Vihreät sai 2 238 ääntä ja sitten kaksi hallituspaikkaa, joten kummankin hallituspaikan tukipinnan muodostaa 1 119 äänestäjää. Keskustan äänet 1 921 riittivät nippa nappa kahteen hallituspaikkaan eli sillä on 960 äänestäjää paikkaa kohti.
Vaalitulos oli kristillisdemokraateille tältä osin onneton: 832 äänestäjän voima ei millään riitä vaatimaan omaa edustajaa hallitukseen. Itse asiassa sama tarkastelu pätee myös lautakuntapaikkoja arvioitaessa. Tämä näyttää olevan ryhmälle suuri pettymys.
Pisteytyksen pohjana oli ihan tavallinen Excel-taulukko. Taulukon ensimmäinen totinen testi oli huhtikuun vaalitulos. Sen soluihin talletettiin puolueiden saamat äänimäärät ja eri toimille arvioidut pisteet. Osoittautui, että puheenjohtajiston pisteet oli arvioitu liian suuriksi hallituksen jäsenten pistemääriin ja puheenjohtajiston merkitykseen nähden.
Tätä ei voida pitää oikeudenmukaisena, sillä kun hallitus äänestää lopullisista päätöksistä, puheenjohtajuus ei tuo lisäarvoa muulloin kuin äänestyksen mennessä tasan: puheenjohtajan ääni ratkaisee. Valtuuston puheenjohtajat toki osallistuvat hallituksen kokouksiin, mutta heillä on siellä vain puheoikeus, ei äänioikeutta.
Kun paikkaneuvottelut etenivät, kokoomus luovutti kaksi sille laskennallisesti kuulunutta lautakuntapaikkaa perussuomalaisille ja edelleen keskusta luovutti myös kaksi lautakuntapaikkaa kristillisdemokraateille. Vihreät muutti omia tavoitteitaan niin, että kristillisdemokraattien ääniharavan toive perusturvalautakuntapaikasta toteutui. Lisäksi perussuomalaisten ykköstoive, paikka valtuuston varapuheenjohtajistossa mahdollistui, kun valtuusto viime maanantaina muutti hallintosääntöä.
Neuvottelut päättyivät siis lopulta sopuratkaisuun. Edellä kuvattujen muutosten jälkeen myös pistetaulukko osoitti saavutetun tuloksen olevan kelvollinen.

JUSSI KYTÖMÄKI
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?