Toisen maailmansodan alueluovutusten jälkeen itärajan taakse jääneen Kaukolan pitäjän asukkaista suuri osa asettui asumaan Ylöjärvelle. Kaksi vuosikymmentä sitten Ylöjärven evankelisluterilainen seurakunta aloitti yhteistyönsä vasta ensiaskeleitaan ottaneet Inkerin kirkon paikallisseurakunnan kanssa; uusi seurakunta syntyi Kannaksella Kaukolaan eli nykyiseen Sevastjanovoon.
Ylöjärven ja Kaukolan seurakuntien yhteistyö on historiallisen syvällistä ja monipuolista.
Valitettavan usein ystävyysseurakuntien yhteiselo jää vierailuihin, joita seurakuntien johtohenkilöt tekevät vastavuoroisesti.
Ylöjärvi on maankuulu intensiivisestä kanssakäymisestään, joka aktivoi ennen kaikkea kaikki tavalliset ihmiset rakentamaan ystävyyssuhteita. Vuorovaikutus tapahtuu tavallisessa arjessa.
Kaukolan seurakunta on pieni mutta pippurinen. Seurakunnan jäsenmäärä vaihtelee hyvin suuresti. Huomionarvoista on se, että seurakunta on ainoa evankelisluterilainen seurakunta koko Karjalan Kannaksella.
Seurakuntaa on johtanut sen syntymisestä lähtien kirkkoherra Viktor Ruzhinsky. Nuorisotyöstä on vastannut seurakunnan monitoimimies Dimitri Gletcikov. Molemmat miehet ovat todellisia työmyyriä. He nauttivat suurta arvostusta yhteisönsä keskuudessa.
Kaukolalaiset ovat hyviä yllättämään.
Jo monta kertaa he ovat esitelleet rakentamisensa saavutuksia. Tuhoon tuomittu Kaukolan punatiilinen pyhäkkö on kokenut uuden tulemisen.
Nykyiset kaukolalaiset ovat korjanneet temppelin osa osalta. Järeiden punatiilimuurien sisällä on Kaikkien viattomina kuolleiden tsasouna, jossa on ylöjärveläislahjoittajien taiteilija Petri Niemelällä maalauttama alttaritaulu. Tsasounasta on muodostunut tärkeä pyhiinvaelluskohde Kannaksella.
Kirkon yhdessä siivessä on kokoontumistila, jota käytetään myös jumalanpalvelustilana.
Alkuperäinen kirkkosali on pian käytössä. Tästä kuulemme hyviä uutisia jo lähiaikoina.
Parikymmentä ylöjärveläistä lähtee tänä perjantaina kohti entistä Kaukolaa. He osallistuvat Kaukolan seurakunnan 20-vuotisjuhlajumalanpalvelukseen ja sitä seuraavaan juhlaan.
Munkkisalmen rannalla oleva Kaukolan kirkko on jälleen tärkeä maamerkki. Kirkon tornissa palaa valo, joka näkyy pitkien matkojen taakse. Kirkkoherra Viktor Ruzhinskyn mukaan korkea torni on kuin majakka, joka ohjaa ihmisiä oikeille reiteille.
Ylöjärven ja Kaukolan seurakuntien ystävyyssuhteet ovat vankalla pohjalla. Vaikka suuri maailma kylvää eripuraa, kaksi ystävyyskumppania vaalii rauhan ja rakkauden teemaa.
Kommentointi on suljettu.