Akun Tehdas harppaa televisioon

Ylöjärven Teivossa majaansa pitävä Akun Tehdas tekee jälleen historiaa. Reilun kymmenen vuoden ikään ehtinyt tapahtuma-alan yritysrypäs ilmoitti viime viikolla lyövänsä hynttyyt yhteen tv-tuottajana tunnetun Aito Median kanssa.
Yhteistyön hedelmänä syntyi uusi tuotantoyhtiö, Creative Studios Finland. Sen tavoitteena on nopea murtautuminen Suomen tv- ja elokuvatuotantojen kärkikaartiin.
– Akun Tehtaalle tämä on todella merkittävä siirto. Tällaisia isoja hyppäyksiä pitää tehdä aika ajoin, jotta yritys kehittyy, toimitusjohtaja Aku Syrjä toteaa.
Aku Syrjä uskoo yhtiönsä uuden seikkailun onnistumiseen kuin vuoreen. Hän vertaa tv-tuotantoyhtiö Creative Studios Finlandin tämän hetken tilaa Akun Tehtaan alkutaipaleeseen. – Kymmenen vuotta sitten olimme pieni autotalliyritys, mutta nyt toimialamme on erittäin laaja. Uskon, että sama onnistuu tässäkin.
Aku Syrjä uskoo yhtiönsä uuden seikkailun onnistumiseen kuin vuoreen. Hän vertaa tv-tuotantoyhtiö Creative Studios Finlandin tämän hetken tilaa Akun Tehtaan alkutaipaleeseen. – Kymmenen vuotta sitten olimme pieni autotalliyritys, mutta nyt toimialamme on erittäin laaja. Uskon, että sama onnistuu tässäkin.

Creative Studios Finlandin perustamisesta kerrottiin julkisuuteen tiistaina 10. kesäkuuta. Samana päivänä Yleisradio ilmoitti, että se on tehnyt päätöksen suositun Uusi Päivä -tv-sarjansa tulevista tekijöistä. Julkisen kilpailutuksen oli voittanut juuri CSF.
Aku Syrjän mukaan kahden suuren uutisen samanaikainen julkistaminen ei ollut sattumaa. Jos uusi tuotantoyhtiö ei olisi saanut tunnetun tv-draaman tekemistä vastuulleen, olisi Creative Studios Finlandin lanseeraaminen siirretty hieman tuonnemmaksi. Koko yritys sai alkunsa juuri Uusi Päivä tähtäimessään.
– Aloimme valmistella tuotantoyhtiön perustamista heti, kun Yle kertoi Uuden Päivän saamasta jatkoajasta viime vuoden alussa. Se, että sarjalle luvattiin rahoitusta peräti viideksi vuodeksi ja että sen tuotanto aiottiin ulkoistaa, herätti heti kiinnostuksemme, Syrjä kertoo.
Ylen mediatiedotteen mukaan Uuden Päivän tuotanto-oikeuksista käytiin kiivas kamppailu aina kilpailutuksen loppusuoralle asti. Tieto ei ole yllättävä, sillä neljä vuotta sitten alkanut sarja on Yleisradion kaikista tämän hetkisistä tuotannoista ylivoimaisesti kallein. Ohjelman vuosibudjetin arvioidaan olevan yli viisi miljoonaa euroa.
Creative Studios Finlandin liiketoiminnalle Uusi Päivä tarjoaa lentävän lähdön. Ylellä sarjan parissa töitä tehneet 23 tv-alan ammattilaista siirtyvät lähiaikoina uuden yhtiön palvelukseen. Aku Syrjän mukaan tämä on vasta alkua.
– Tarkoituksenamme on tehdä tulevaisuudessa muutakin kuin Uutta Päivää. Aiomme kehittää televisio-, elokuva- ja tapahtumatuotantoa Tampereella monipuolisesti, toimitusjohtaja linjaa.

Koko tuotanto Mediapolikseen

Parhaillaan kesätauolla olevan Uuden Päivän viidennen tuotantokauden jaksoja aletaan kuvata syksyllä Tampereen Rantatiellä. Vuoden sisällä tuotanto on kuitenkin määrä siirtää Tohlopin uuteen Mediapolikseen.
Käytännössä Yleisradion perinteikkäistä studio- ja tuotantotiloista koostuvaa Mediapolista mainostetaan nyt luovien alojen yhteisenä toimintakeskuksena. Uudet tuulet alkavat puhaltaa alueella toden teolla syksyllä, kun paikan päälle muuttaa liuta yksityisiä toimijoita.
Yksi muuttajista on Creative Studios Finland.
– Uuden yhtiön koko tuotanto sijoittuu Mediapolikseen. Työntekijät siirtyvät sinne, ja vuokraamme paikan päältä toimintaan tarvittavat tilat, Aku Syrjä valottaa.
Syrjän mukaan CSF tiedottaa toimintansa tarkoista yksityiskohdista lähiviikkoina. Toistaiseksi moni seikka on vielä auki, koska yhtiö ei ole edes ollut olemassa viikkoa kauempaa.
– Tässä pitää nyt käydä vielä paljon asioita läpi muun muassa yhtiöön siirtyvän henkilöstön kanssa. Myös tarkka työnjako Akun Tehtaan ja Aito Median välillä on vielä hakusessa, ja näitä töitä organisoidaan kesän mittaan, Syrjä pyörittelee.
Ylöjärvellä Akun Tehtaan uusi aluevaltaus ei toimitusjohtajan arvion mukaan näy lähiaikoina mitenkään. Tulevaisuudessa mahdollista on esimerkiksi työntekijöiden työkierto Creative Studios Finlandin ja Teivossa sijaitsevan emoyhtiön välillä.
– Mutta vasta syksyllä ja talvella alamme nähdä, millaiseksi tuotantoyhtiön arki muodostuu, Syrjä korostaa.

Tähtäin jopa ulkomailla

Yle TV2:n esittämä Uusi Päivä on tuttu sarja monelle ylöjärveläiselle. Suursuosioon nousseen päivittäisdraaman kohtauksista osa kuvataan Kauppakeskus Elossa. (Arkistokuva)
Yle TV2:n esittämä Uusi Päivä on tuttu sarja monelle ylöjärveläiselle. Suursuosioon nousseen päivittäisdraaman kohtauksista osa kuvataan Kauppakeskus Elossa. (Arkistokuva)

Vaikka suuri yleisö tuntee Akun Tehtaan ennen kaikkea musiikki- ja tapahtumatuotannon kehtona, on yhtiöllä takanaan myös liuta tv-tuotantoja. Hyppäys päivittäisdraaman pyörteisiin ei siksi pelota.
– Emme missään nimessä ole ummikkoja. Teimme esimerkiksi Martti Syrjän kanssa moottoripyöräilyohjelmaa eräälle maksukanavalle takavuosina. Viime aikoina ajankohtaista on puolestaan ollut laajan Kosketuksessa-konserttisarjan tuottaminen Ylelle, Syrjä kertaa.
Creative Studios Finlandin toisen omistajan Aito Median logo vilahtelee Suomen tv-ruuduissa harva se päivä. Tosi-tv-ohjelmillaan nopeasti kasvaneen yrityksen tunnetuimpia tuotantoja ovat muun muassa Poliisit, Erilaiset Äidit ja Ville Haapasalon matkailuohjelmat.
Akun Tehtaan kanssa Aito Media astuu kuitenkin kokonaan toiselle tontille: käsikirjoitettuun fiktioon. CSF:n kunnianhimoisena tavoitteena on päästä alallaan jopa ulkomaiden markkinoille.
– Aito Median suurena osakkaana on Lontoosta käsin toimiva Content Media Corporation, joten kontaktit rajojen ulkopuolelle ovat kunnossa. Lisäksi näen, että Tohlopin Mediapoliksella on valtava potentiaali nousta koko Suomen johtavaksi tv- ja elokuvatuotantojen keskittymäksi, Aku Syrjä täräyttää.
Rohkean toimitusjohtajan visioissa Tampere on jo viiden vuoden kuluttua kotimaisen fiktiotuotannon kiistämätön keskus. Alan kakusta oman osuutensa haluaa tuolloin olla haukkaamassa myös Akun Tehdas.
– Minusta tälle alalle satsaaminen on Akun Tehtaalle eräänlainen 2.0-päivitys: vanha pohja säilyy, mutta uusia ominaisuuksia tuodaan soppaan mukaan, hän virnistää.