Miljoonahalli tekeillä Elovainiolle

Ylöjärven urheiluelämään jysähti uutispommi, kun Ylöjärven Ilves ja Ylöjärven Ryhti tiedottivat aluillaan olevasta suurhankkeesta. Seurojen tavoitteena on rakennuttaa Elovainiolle useaa eri lajia palveleva monitoimihalli.
Projekti pyritään toteuttamaan yksityisin varoin. Hinta-arvio on miljoona euroa.
– Nopeimmillaan halli voisi olla pystyssä jo ensi vuonna, Ryhdin puheenjohtaja Timo Halttula visioi.
Ylöjärven Ilveksen Juha Kanto (vas.) ja Ylöjärven Ryhdin Timo Halttula julkistivat kunnianhimoisen monitoimihallihankkeen suurelle yleisölle viime viikolla. Yhteensä projektia on puuhattu kasaan nelisen kuukautta. – Kesällä esittelimme hanketta kaupunginjohtajalle ja ylimmille päättäjille. Vastaanotto oli hyvä.
Ylöjärven Ilveksen Juha Kanto (vas.) ja Ylöjärven Ryhdin Timo Halttula julkistivat kunnianhimoisen monitoimihallihankkeen suurelle yleisölle viime viikolla. Yhteensä projektia on puuhattu kasaan nelisen kuukautta. – Kesällä esittelimme hanketta kaupunginjohtajalle ja ylimmille päättäjille. Vastaanotto oli hyvä.

Kunnianhimoisen hankkeen taustalla on pitkään vallinnut tyytymättömyys Ylöjärven liikuntapaikkatarjontaa kohtaan. Etenkin jalkapalloseura Ylöjärven Ilves on tuskaillut asian kanssa jo vuosia.
– Seuramme haluaisi kasvaa ja kehittyä, mutta tilaa laadukkaiden harjoitusten vetämiselle ei ole. Talvikaudella joukkueemme joutuvat treenaamaan pienissä koulujen liikuntasaleissa, eikä niitäkään vuoroja enää tahdo meille riittää, YIlveksen puheenjohtaja Juha Kanto tiivistää.
Elovainiolle kaavaillussa uudessa hallissa olisi tilaa niin jalka- kuin sisäpalloilullekin. Kanto myöntää, että hanke on henkistä jatkoa YIlveksen kolmen vuoden takaiselle kuplahalliprojektille.
Tuolloin seura haki lupaa tekonurmen ja ylipainehallin rakentamiseksi Tiuravuoreen.
– Se hanke kaatui lopulta lähialueen asukkaiden vastustukseen. Tällä kertaa tuota ongelmaa ei ole, koska asutusta ei ole lähelläkään esitettyä hallin paikkaa, Kanto kertoo.
– Lisäksi nyt ei ole kyse YIlveksen projektista, vaan aidosti koko Ylöjärven urheiluelämän yhteisestä asiasta, hän korostaa.

Tekonurmi ja sisälajialusta

Monitoimihallia kaavaillaan Jäähallin ja Pirjon Pakarin väliin.
Monitoimihallia kaavaillaan Jäähallin ja Pirjon Pakarin väliin.

Toistaiseksi Elovainion monitoimihalli on olemassa vasta paperilla. YIlves ja Ryhti kertoivat hankkeestaan suurelle yleisölle ensi kerran viime viikolla.
Suunnitelman keskiössä on 3 200 neliömetrin laajuinen teräsrunkoinen hallirakennus, jonka sisätilat olisi jaettu kahteen osaan. Isoon, 2 400 neliön puoliskoon tulisi nykyaikainen tekonurmi ja pieneen, 800 neliön päätyyn perinteinen sisälajialusta. Halliin tehtäisiin myös sosiaalitilat.
Tekonurmi soveltuisi seurojen mukaan ainakin jalkapallon, pesäpallon, amerikkalaisen jalkapallon ja ultimaten pelaamiseen. Sisälajipuolella voisi puolestaan harrastaa lähes kaikkia kuviteltavissa olevia sisäliikuntalajeja.
Ainoa suuri urheilulaji, joka ei välttämättä hyötyisi hallista välittömästi, olisi yleisurheilu. Timo Halttulan mukaan tästä pystytään kuitenkin vielä neuvottelemaan.
– Jos yleisurheiluväki ilmaisisi kiinnostuksensa halliin, sinne mahtuisi teoriassa myös pari juoksusuoraa ja vaikkapa pituushyppypaikka.
– Mutta epäsuorasti tämä halli auttaisi kyllä aivan kaikkia Ylöjärven lajeja ja seuroja. Ne vuorot, jotka siirtyisivät monitoimihalliin, vapauttaisivat vuoroja kaupungin muista tiloista, Halttula huomauttaa.
Tässä vaiheessa on myös selvää, mihin monitoimihalli toteutuessaan tulisi. Elovainiolla, Ylöjärven jäähallin ja Pirjon Pakarin välissä on tontti, joka on kaavoitettu nimenomaan urheilu- ja virkistyskäyttöä varten.
– Sijainti olisi ilman muuta tämä.  Synergiaedut esimerkiksi koulutuskeskus Valon kanssa olisivat kiistattomat, Juha Kanto järkeilee.

Ilman kaupungin rahallista tukea

Parhaillaan YIlves ja Ryhti kokoavat työryhmää, joka alkaisi viedä idulla olevaa hanketta eteenpäin. Hallin toimintaa pyörittävä osakeyhtiö on tarkoitus perustaa jo tämän vuoden puolella.
Suurin kysymysmerkki saattaa olla rahoitus. Miljoonan euron arvioitu rakentamisbudjetti ei ole helppoa saada kasaan näinä aikoina – varsinkaan, kun seurat eivät aio pyytää kaupungilta senttiäkään.
Vastaavia yksityisen rahan hallihankkeita on kuitenkin toteutettu viime vuosina ympäri Suomea hyvällä menestyksellä. Kanto ja Halttula eivät epäile, etteikö rahoitusta Ylöjärven halliinkin löytyisi.
– Suunnitelmissa olisi kerätä tarvittava pääoma osakeannilla. Mutta kuitenkin niin, että seurat jäisivät suurimmiksi omistajiksi, Halttula sanoo.
– On huomioitava myös, että tällaisille hankkeille annetaan usein valtion tukea. Emme kuitenkaan laske sen varaan – hallin pitäisi olla kannattava myös ilman tukia, hän jatkaa.
Hallin vuotuiset ylläpitokustannukset liikkuisivat seurojen laskelmien mukaan runsaassa 150 000 eurossa. Summaan on laskettu mukaan lainanhoitokuluja 12 vuoden maksuajalla.
– Niin, lainaahan tätä varten pitäisi ottaa. Kaupunki voisi olla yksi potentiaalinen takaaja – muuten emme siltä paljoa aio pyytää, Halttula toteaa.
YIlveksen ja Ryhdin mukaan kysyntää monitoimihallin kenttävuoroille olisi jo nyt. Hanketta ei siis olla käynnistämässä heppoisin perustein.
Ylöjärven Uutiset seuraa halliprojektin edistymistä.

Comments are closed.