Yrittäjäksi vanhuksia palvelemalla

Logistiikkasuunnittelija Elina Korpelan piti kehitellä itselleen uusi työ, kun hänen edellinen työnantajansa ei pystynyt tarjoamaan etätöitä. Korpela halusi olla mahdollisimman paljon pienen tyttärensä kanssa kotona, ja tehdä samalla töitä. Korpela perusti Kauko-kuriiri-nimeä kantavan yrityksen, joka kuljettaa vanhuksille ja muille sosiaalipalvelun asiakkaille ruokaa ja lääkkeitä kotiin.
Yrittäjä Elina Korpela käy toisinaan tekemässä töitä ja hoitamassa liikeasioita Koulutuskeskus Valon Ylötehtaalla.
Yrittäjä Elina Korpela käy toisinaan tekemässä töitä ja hoitamassa liikeasioita Koulutuskeskus Valon Ylötehtaalla.

– Mikäli olisin jatkanut edellisessä työpaikassani Tampereella, työmatkani Kyrönlahdesta olisi ollut erittäin pitkä. Tyttäreni olisi joutunut olemaan kohtuuttoman pitkiä päiviä hoidossa. Minun oli siis keksittävä jokin toisenlainen ratkaisu, Korpela kertoo.
Ylöjärveläisnainen sanoo, että kolmekymmenvuotiaana ihminen jo ymmärtää, mitä hän osaa tehdä ja mitä ei.
– Minä näköjään osaan kuljettaa. Olen välillä yrittänyt tehdä jotain muutakin, mutta aina jotenkin palaan takaisin logistiikkaan, Korpela naurahtaa.
Korpela halusi perustaa yrityksen, josta on yhteiskunnallista hyötyä.
– Minulla on aina ollut sydämessä paikka vanhuksille. Kun huomasin, että Ylöjärvellä on tarvetta kaupassakäyntipalvelulle, oli päätös yrityksen perustamisesta helppo.

Mieluisat yhteistyökumppanit

Korpela sai Kauko-kuriirin yhteistyökumppaneiksi juuri sellaiset yritykset kuin hän toivoi. Niiden ansiosta Korpela pystyi luomaan luottamusta herättävän yrityksen.
Korpelan välittämät kauppatarvikkeet tulevat M-market Kaiharista.
– Siellä ymmärrettiin heti, että tuotteiden on oltava laadukkaita ja, että tuotteiden päiväysten on oltava riittävän pitkät. Suosimme paikallisia elintarvikkeita. Ja jos joku asiakas haluaa esimerkiksi jotakin erityistä luomutuotetta, me hankimme sen, Korpela selvittää.
Apteekkitavarat Kauko-kuriiri hakee Mikkolantiellä sijaitsevasta Ylöjärven Apteekista.
– Sillä on toiminnassaan samanlaiset laatukriteerit kuin minulla, joten yhteistyö oli helppo aloittaa.
Tavaroiden kuljetuksen hoitaa Eestaas-yritys. Se on pieni mutta ponteva yhden miehen ympäristötietoinen kuljetusliike.
– Ympäristöystävällisyys on aina ollut minulle tärkeää. Eestaas-firman auto toimii kaasulla, ja yritys painottaa muutenkin toiminnassaan energiansäästöä, Korpela kertoo.

Kilpailu avautuu toukokuussa

Korpela tarvitsi liiketoiminnan aloittaakseen luvan tuottaa sosiaalipalveluja. Sen myönsi Ylöjärven kotihoitopäällikkö.
Lupa  takaa sen, että Kauko-kuriiri voi tarjota arvonlisäverottomasti palveluja ihmiselle, joka on hyväksytty sosiaalipalvelujen vastaanottajaksi.
– Sitä hieman ihmettelin, että apteekkitavaran kuljettamiseen ei tarvita lupaa, kunhan yrityksen omavalvonta on kunnossa. Luulin, että lääkekuljetukset olisivat kovan byrokratian takana, Korpela sanoo.
Kauko-kuriirin palvelut saa käyttöönsä soittamalla ja tilaamalla kuljetuksen. Yrityksen soittoaika on keskiviikkoisin kello yhdeksästä yhteentoista.
Muina aikoina kannattaa suosia tekstiviestejä tai sähköpostia, vaikka Elina Korpela lupaakin vastata aina myös puhelimeen.
Tilaukset, jotka asiakas tekee keskiviikkona iltapäiväkahteen mennessä, ehtivät jokaperjantaiseen kuljetukseen. Tilauksen voi tehdä asiakas itse tai esimerkiksi asiakkaan kotihoitaja tai omainen.
Toistaiseksi Kauko-kuriirilla ei ole monta sosiaalipalvelujen asiakasta.
Tilanne saattaa kuitenkin muuttua radikaalisti jo noin kuukauden kuluttua.
– Ylöjärven kaupungilla on vielä voimassa oleva sopimus valtakunnallisen palveluntarjoajan kanssa kuljetuspalvelusta. Kaupunki ei voi mainostaa yritystäni asiakkailleen, eikä se voi ohjata sosiaalipalvelun asiakkaita minun asiakkaikseni.
Edellä mainittu sopimus kuitenkin päättyy toukokuun lopussa, ja näillä näkymin Ylöjärven kaupunki ei solmi enää sopimusta minkään palveluntarjoajan kanssa.
– Jatkossa asiakkaat siis tekevät itse suoraan sopimuksen haluamansa kuljetuspalvelun kanssa. Uskon, että olen silloin vahvoilla. Ja pitää muistaa, että minulta saa kauppatavaroiden ohella kotiinsa apteekkitarpeet, mikä on poikkeuksellista.

Laajentaminen tavoitteena

Elina Korpela sanoo, että hänen yrityksensä on toiminnassa niin kauan kuin Kauko-kuriiri voi tarjota kaikista laadukkaimmat tuotteet ja parhaan asiakaspalvelun.
– Millään muilla asioilla, kuten hinnalla, en voi kilpailla. Esimerkiksi kauppatavaroiden hinnat ovat täysin samat kuin
M-marketin hinnat. Kuljetushintani on kiinteä 15 euroa.
Korpela luottaa hyvän asiakaspalvelun voimaan.
– Toimitamme tavarat hyvällä mielellä ja ystävällisesti. Kuuntelemme asiakkaan murheita ja autamme kaikessa, missä voimme.
Kauko-kuriirin toiminnan kehittyessä Elina Korpela haluaa laajentaa palvelunsa auttamaan myös Viljakkalassa asuvia asiakkaita.
– Heti kun saan tarpeeksi asiakkaita Viljakkalasta, alamme ajaa myös sinne.
Tulevaisuudessa ei ole pois suljettua myöskään se, että Kauko-kuriirin palveluja käyttäisi moni muukin kuin sosiaalipalvelujen asiakas.
– Tavoite on laajentaa liiketoimintaa niin, että jatkossa hoidan myös esimerkiksi kiireisten ihmisten ja yritysten kauppa-asiat, Elina Korpela sanoo.

Comments are closed.