YIlves ryösti upeasti toisen ottelun Helsingistä ja pääsee nyt kotikatsomon eteen

Ylöjärven Ilves haki tärkeän voiton viemälläe toisen vieraskentällä Helsingissä pelatuista otteluista. Naisten Futsal-Liigan finaalit alkoivat siis puolustavan mestarin HIFK:n kotiotteluilla.
Molemmissa kamppailuissa taistelu oli kiivasta eikä tilaa annettu. (Kuva: Kari Häkli)

Lauantaina kotietu toimi ja HIFK otti voiton tuloksella 4–2 (1–2). Sunnuntaina YIlves haastoi helsinkiläiset tiukasti prässäten ja taisteli toisella jaksolla yhden maalin johtoon. Lopulta Senni Virenin laukoma maali riitti tärkeään voittoon tuloksella 1–2 (1–1).

Liigapelit jatkuvat ensi viikonloppuna Ylöjärvellä

YIlves saa nyt loistavan lähtötilanteen seuraavaksi pelattaviin kahteen kotiotteluunsa. Finaalisarja pelataan paras viidestä menetelmällä, joten lauantain voittajalla on katkaisumahdollisuus sunnuntaina. Koskaan aikaisemmin Ylöjärvellä ei ole voitu seurata liigatason finaaliotteluita, mutta nyt se on totta. Iltaotteluun lauantaina odotetaankin jo tuvan täydeltä yleisöä, sillä myös vierasjoukkueen kannattajia riittää fanibussin täydeltä.

HIFK oli totutun vaarallinen, mutta YIlves sai pidettyä ottelut vähämaalisina. (Kuva: Kari Häkli)

Päävalmentaja Vesa Parviainen sai jälleen liikkeelle koko kokoonpanon ja myös jakoi peliaikaa kolmelle kentälliselle. Maalia vartioi molemmissa viikonvaihteen otteluissa Emiilia Syvänen. Kotijoukkue oli myöskin parhaan kalustonsa kanssa vastassa, joten haastajalle Ylöjärveltä ei armonpaloja ollut luvassa. Helsinkiläisten maalia vartioi Siiri Aho, joka on vakiinnuttanut asemansa ykkösvahtina kauden aikana.

Lauantaina oli synkkä toinen jakso

Lauantain ottelussa ensimmäinen jakso alkoi YIlveksen korkean prässin taktiikalla ja liigan kovin hyökkäysjoukkue HIFK joutui hakemaan kuvioitaan aiempaa huolellisemmin. Jo ensimmäinen peliminuutti tarjosi maalitilanteet molemmissa päissä kenttää.

Ottelun avausmaali syntyi ajassa 1.04, kun YIlveksen hyökkäyspään rajapotku pelattiin kapteeni Sini Sutiselle. Sutinen laukoi yhdestätoista metristä pallon maalin takanurkkaan kauniisti ylärimaa hipoen. Kotijoukkue lisäsi yritystään ja saikin juoksuvoimaiset pelaajansa maalitilanteisiin Syväsen kiusaksi. Vierasjoukkueen onnistui pitää maali koskemattomana, kunnes kotijoukkueen kirkkain tähti Hanna Halonen pääsi yksin läpiajoon. Taidokas tsippi yli vastaan nousseen Syväsen oli mestarillinen suoritus pallon laskeutuessa sievästi verkon perukoille.

Molemmissa otteluissa osunut Sini Sutinen puolustaa tiukasti HIFK:n Elizabeth Kisakyeta. (Kuva: Kari Häkli)

YIlves jatkoi edelleen vahvasti ja kolmoskenttä pelasi nätisti pallon Siiri Kurpalle. Kurppa laukoi oikealta laidalta tarkasti maalikehikkoa hipovan pommin verkon perukoille yli Ahon.

Huippuvauhtinen ja värikäs ottelu oli todella finaalipelien tasoa, jossa liigan parhaat joukkueet hemmottelivat ennätysyleisöä suorituksillaan. Lisämaaleja ei jakson loppu enää tarjonnut, vaan tauolle mentiin vierasjoukkueen komennossa.

Tauko teki kotijoukkueelle hyvää, sillä pelin painopiste alkoi yhä enemmän viipyä YIlveksen kenttäpuoliskolla. Prässipeliin alkoi tulla viivettä ja kotijoukkueen syöttöpeli parani. Maalinteon aloitti HIFK:n maajoukkuepelaaja Sandra Lind vierasjoukkueen puolustuksen tultua pelatuksi auki nopealla vastahyökkäyksellä ajassa 23.46.

Kamppailut keräsivät hyvän määrän yleisöä. (Kuva: Kari Häkli)

Kotijoukkue jatkoi vahvasti ja onnistui viitisen minuuttia myöhemmin karkaamaan laidalta läpi. Saana Vestola viimeisteli tilanteen maalin edustan ruuhkasta verkon perukoille ajassa 28.54. Viimeinen niitti iskettiin ylöjärveläisten arkkuun ajassa 29.28 vain hetki edellisestä maalista. Hieman pehmeästi pelattu maalinedustilanne johti Lindin toiseen maaliin Syväsen tultua lisäksi tilanteessa taklatuksi irti pallosta. Pilli ei kuitenkaan soinut, vaan maali hyväksyttiin.

Avausottelun voitto siis jäi kotijoukkueen haaviin, kuten suosikkijoukkueelta oletettiinkin. YIlves oli kuitenkin antanut näytön iskukyvystään ja varmaan analysoi aukkopaikat seuraavaan kohtaamiseen mennessä.

Sunnuntai päättyi ylöjärveläisjuhliin

Sunnuntain ottelu alkoi tarkemman puolustuksen pelillä molemmilta joukkueilta. YIlves otti prässillään HIFK:n pelinrakentelun kiinni ylhäältä ja sai tyrehdytettyä kotijoukkueen nopeat iskut selustaan. Maalitilanteet vähenivät edellisestä ottelusta, mutta tässäkin ottelussa maalihanan avasi YIlves. Ajassa 5.07 oli Sutinen jälleen erikoistilanteessa mukana. Hän laukoi vapaapotkun jälkitilanteesta maalialueen ulkopuopuolelta pallon putken alle yli maalia vartioineen Siiri Ahon.

YIlveksen pelaajat kiittivät kannattajiaan sunnuntain pelin jälkeen. (Kuva: Kari Häkli)

Kotijoukkueen onnistui tasoittaa vasta kymmenen minuuttia myöhemmin ajassa 15.50. Tiia Savolainen oli jätetty ilman vartiointia parhaaseen maalintekosektoriin maalialueelle. Saatuaan syötön jalkaan oli liigan maalipörssin kakkonen mielipaikallaan, eikä erehtynyt.

YIlves pelasi parasta futsalia kovaa vastustajaa vastaan, eikä antanut armonpaloja. Tauko koitti ja tasatilanteessa ratkaisu antoi vielä odottaa jälkimmäistä kaksikymppistä.

YIlves jatkoi toisella jaksolla vahvaa prässipeliään. Kolmen kentän käyttö oli säästänyt paukkuja loppuratkaisuihin. Ajassa 25.28 Senni Viren sai Tilda Pyykkösen esityön seurauksena pallon maalialueen kaarelle. Vasuri viuhui tarkasti ja pallo iski verkon tötterölle Ahon takana.

YIlves oli lähellä lisätä johtoaan pariinkin otteeseen, muttei kyennyt tappamaan ottelua. Yhden maalin johtoaseman puolustaminen edelleen prässäten johti värikkäisiin kenttätapahtumiin. Ajassa 28.27 kirjattiin kotijoukkueen Selja Laineelle toinen keltainen kortti ja sen myötä ulosajo. Parin minuutin ylivoima ulosajon jälkeen ei sekään johtanut lisämaalin syntymiseen.

Viimeisellä viisiminuuttisella HIFK pyöritti ylivoimapeliä saamatta kuitenkaan tasoittavaa maalia aikaiseksi. Sinnikkään puolustustaistelun voitti lopulta YIlves ja tasoitti siis voitot suosikkina pelanneita helsinkiläisiä vastaan.

Finaalisarja saa upeat ottelut Ylöjärvellä, sillä vastakkain ovat nyt niin tasavahvat joukkueet, että taistelu yltynee huippuunsa. Voi vain kuvitella tunnelman kehittymistä kotikatsomon eläessä pelissä mukana.

Päävalmentaja Vesa Parviainen oli lähes sanaton joukkueensa jälleen kerran kaivettua voittoasenteen tärkeään peliin.

– Näin ihan parasta joka pelaajalta ja otimme suosikista voiton joukkueena. Näissä peleissä on ansaittava menestys ja sen myös joukkue näytti hyvällä esityksellä sunnuntaina. Kotiotteluissa olemme edelleen haastaja, jolla on mahdollisuus hyvällä pelillä pärjätä. Tosin vuori on edellen korkea kiivettäväksi.

YIlves pelaa seuraavat finaalisarjan pelit ensi viikonloppuna kotikentällä Urheilutalolla. Lauantain ottelu alkaa kello 19.30 ja sunnuntain ottelu kello 18. Nyt jos koskaan kannattaa suunnata ylöjärveläisen huippufutsalin matseihin. Sunnuntaina on mestaruus jo joka tapauksessa katkolla. Mikäli voitot ovat tasan ratkeaa voittaja viidennessä ottelussa 4. toukokuuta Helsingissä.