Odotettu koirametsä aukesi lähelle Ylöjärven ja Tampereen rajaa – Rescuekoirat Heikki ja Papu esittelevät aidatun metsän, jossa pääsee kirmaamaan vapaana

Mäkkylän perunatilan naapuriin rakennettu koirametsä aukesi virallisesti viime viikonloppuna.
Janne Laitonen (oik.) koirineen on päässyt testaamaan uutta Ylöjärven koirametsää eturivin joukoissa, sillä he asuvat koirametsän naapurissa. Laitosen kanssa kuvassa oleva Mäkkylän peruntilan isäntä Eino Mäkkylä on rakentanut koirametsän vanhempiensa Riitta ja Heikki Mäkkylän kanssa.

Romaniasta kotoisin olevat rescuekoirat Heikki ja Padmé eli Papu tietävät, millaiset onnenpäivät koittavat, kun Ylöjärven koirametsän sisäänkäynnin ovi aukeaa.

Kun omistaja Janne Laitonen napsauttaa hihnat irti, säntää Heikki nuuskimaan lumikökköä eli niin kutsuttua vieraskirjaa, johon koirametsän aikaisemmat kävijät ovat jättäneet terveisensä. Papu puolestaan viilettää polkua pitkin kohti laavua taakseen katsomatta.

Välillä koirat painivat keskenään ja toisinaan ne katoavat puiden katveeseen tutkimusmatkalle.

Lue myös: Ilouutinen koiraihmisille: Ylöjärven keskustan kupeeseen aukeaa aidattu koirametsä

Lyhyillä jaloilla varustetut Heikki ja Papu pääsevät kirmaamaan mukavasti metsässä jo muodostuneita polkuja pitkin.

Laitonen sanoo, että tästä koirametsässä on pohjimmiltaan kyse: koirat saavat kirmata vapaana, haistella ja touhuilla omiaan luonnollisessa mutta aidatussa ympäristössä ilman karkaamisvaaraa.

– Se tässä onkin parasta, ettei omistajan tarvitse olla koko ajan silmä kovana, että missä koira menee. Sen tietää, että alue on turvallinen ja koirat voivat mennä omia menojaan.

Eikö perinteinen koirapuistokin vastaa tähän tarkoitukseen? Laitosen mukaan koirapuisto sopiikin toisille koirille, muttei kaikille.

– Kaikki koirat eivät tule toisten kanssa toimeen. Toiset ovat reaktiivisempia ja toisilla voi olla mestästysviettiä. Koirametsässä on se hienous, että tänne ei tule muita samaan aikaan.

– Tämä on myös koirapuistoihin verrattuna aivan erilainen ympäristöltään ja virikkeiltään, kun tarjolla on väljempää koivumetsää ja tiheämpää kuusimetsää. Tämä on kun olisi metsäretkellä.

Laitosen mukaan aidatusta metsäalueesta on tullut yksi Papun lempipaikoista. – Aina kun menemme lenkille, niin Papu yrittää vetää tänne koirametsään päin.
Koirametsän laavulla pääsee tulistelemaan makkaroita. Mikäli koirametsässä haluaa sytyttää nuotion, on kuivaa klapia on ostettavissa sisäänkäynnin vierestä.

Koiraihmiset löytävät paikalle

Ylöjärven koirametsä aukesi virallisesti viime lauantaina eli heti, kun verkkosivujen ajanvaraus saatiin toimimaan. Koirametsäyrittäjä, Mäkkylän perunatilan isäntä Eino Mäkkylä kertoo, että muutamassa päivässä varauksia on tullut jo 10–15.

– Olen sitä ihmetellyt, kun missään emme ole vielä missään mainostaneet.

Laitonen tunnustaa jakaneensa someen tiedon koirametsän avautuneista verkkosivuista. Hän uskoo, että koiraihmiset löytäisivät paikalle joka tapauksessa, sillä koirametsistä on tullut viime vuosina erittäin suosittuja. Vastaavantyyppisiä koirametsiä on Pirkanmaalla muun muassa Sastamalassa, Lempäälässä, Tampereella.

– Mutta tällä puolen Tamperetta ei ole koirametsää. Uskon, että tänne eksyy väkeä, koska sijainti on hyvä. Tänne pääsee nopeasti, jos haluaa tulla koirien kanssa ulkoilemaan extempore.

Lue myös: Karhelta löytyy Suomen ainoa, yksityinen aidattu retkeilymetsä – ”Koiratkin ovat tänne tervetulleita ”

Koirametsä on kooltaan 1,3, hehtaaria. Alueella on tavallista metsää: sekä väljempää koivikkoa että tiheämpää kuusikkoa.

Mukaan Ylöjärven koirametsään voi pakata myös makkarat, sillä Mäkkylät ovat rakentaneet metsään laavun, jossa on tulistelumahdollisuus. Laavulla voi halutessaan myös yöpyä.

– Nettiajanvarauksessa näkee koirametsän varaukset reaaliaikaisesti. Alueen voi varata käyttöönsä vähintään puoleksi tunniksi, mutta myös pidemmäksi ajaksi, Eino Mäkkylä kertoo.

Fakta: Ylöjärven koirametsä

  • Yksityinen ja maksullinen koirametsä, joka sijaitsee Mäkkylän perunatilan myymälän naapurissa osoitteessa Keijärventie 396.
  • Kyseessä on aidattu metsäalue, jossa koirat voivat ulkoilla vapaana ilman karkaamisvaaraa.
  • Metsään varataan yksityisvuoroja osoitteessa ylojarvenkoirametsa.fi. Metsä on pelkästään varaajan ja tämän koiran tai koirien käytössä. Metsään voi tulla ulkoilemaan myös ilman koiraa.
Koirametsä aukesi tammikuun lopussa Mäkkylän perunatilan myymälän naapuriin. (Grafiikka: Jani Saarenpää)