Tervetuloa Hevonkuuseen! Karhelta löytyy Suomen ainoa, yksityinen aidattu retkeilymetsä – ”Koiratkin ovat tänne tervetulleita. ”

Kun kivikylä, oman kodin seinät tai naapurin naama alkaa ahdistaa, on aika painua Hevonkuuseen. Myös koirat ovat tervetulleita.
Oleskeluun ja yöpymiseen sopiva laavu komeilee metsän korkeimmalla kohdalla. Tukit on kaadettu läheisestä metsästä, ja laavun on tehnyt paikallinen hirsitaitaja. (Kuva: Kirsi Karhuniemi)

Suomalaisten retkeilyinnostus on täyttänyt kansallispuistojen polut ja nuotiopaikat niin, että Seitsemisessäkin eväidensä kanssa joutuu välillä jonottamaan nuotiolle.

Ihan mihin tahansa metsään ei sovi mennä retkeilemään, eikä tottumattoman kannatakaan lähteä oudoille poluille eksymään. Tulen tekoon tarvitaan sitä paitsi maanomistajan lupa, joten makkaranpaistokin voi olla hankalaa.

Kun metsään silti tekee mieli, ratkaisu löytyy Hevonkuusesta. Perinteisessä toivotuksessa mainittu ilmeisen kaukainen paikka löytyy Karhen perämetsistä, jonne on perustettu tiettävästi Suomen ainoa yksityinen retkeilymetsä.

– Tämä on ihan oma keksintömme, jota on jo kymmenisen vuotta hauduteltu. Nyt, kun retkeilystä on tullut niin suosittua, oli hyvä aika tehdä suunnitelmista totta, Hevonkuusen emäntä Kirsi Karhuniemi kertoo.

– Hevonkuusi nimenäkin on ollut mielessä jo pitkään. Paljon osuvampaa nimeä tällaiselle syrjäiselle paikalle ei olekaan. Täällä retkeilijä saa olla ihan omassa rauhassaan.

Toukokuun loppupuolella avatun retkeilymetsän idea onkin, että kuka tahansa pääsee turvallisesti metsään parhaassa seurassa eli perheen, ystävien tai työkaverien kanssa tai vaikka ihan itsekseen, jos sellaiseen tuntee tarvetta.

Lue myös: Siivikkalaan on suunnitteilla hehtaarin kokoinen yksityinen koirapuisto: ”Ei tarvitse pelätä, että joku tuntematon ilmestyy paikalle samaan aikaan”

Laavussa voi yöpyä

Aidatussa metsässä on tarjolla hyvin yksityinen luontoelämys. Hevonkuusessa retkeilijää eivät häiritse muut ihmiset eivätkä edes isommat metsän eläimet: täällä arempikin retkeilijä uskaltaa yöpyä laavulla ilman pelkoa susista tai karhuista.

Hevonkuusessa harjoittelun jälkeen voi sitten kokeilla isommassa metsässä tai kansallispuistossa yöpymistä.

– Täällä ollaan keskellä ei mitään, ja ainoa ääni, mikä kuuluu, on lintujen upea konsertti. Hevonkuusessa mieli lepää, ja etenkin yö laavulla on todella hieno elämys, Karhuniemi vakuuttaa.

– Kaikki, joille paikasta olen jo kertonut, ovat olleet ideasta innoissaan. Kovasti jo etukäteen kyseltiin, milloin varauskalenteri aukeaa.

Vaihteleva sekametsä on mielenkiintoista mutta helppoa retkeilymaastoa. Polut sopivat niillekin, joiden jalka ei nouse kovin korkealle. (Kuva: Kirsi Karhuniemi)

Metsä keskellä isompaa metsää

Hevonkuusen yksityinen retkeilymetsä on kooltaan noin kaksi hehtaaria. Ympärillä on vain lisää metsää eli mistään kohtaa puistoa ei ole näkyvyyttä kenenkään pihaan tai tielle. Tunnelma on kuin syvemmälläkin erämaassa.

Metsän korkeimmalla paikalla on komea, vastavalmistunut hirsinen laavu, jonka hirret on kaadettu läheisestä metsästä.

Laavussa mahtuu yöpymään neljästä kuuteen retkeilijää. Laavun läheisyydessä sijaitsevat retkeilijälle tuiki tarpeelliset nuotiopaikka sekä puucee.

– Laavu mahdollistaa sen, että täällä voi pitää vaikka vähän erilaiset syntymäpäiväjuhlat, polttarit, tyttöjen illan tai vaikka työkokouksen. Uskon, että myös lapsiperheet tykkäävät tulla retkelle ja paistamaan makkaraa tällaisessa turvallisessa luontoympäristössä, Kirsi Karhuniemi toteaa.

– Hevonkuusi on kuitenkin suunnattu ihan kaikille, koiratkin ovat tänne tervetulleita. Kunhan toiminta pääsee kunnolla käyntiin, erilaisia kohderyhmiäkin on varmasti helpompi hahmottaa.

Hevonkuusen portista pääsee sisälle vain varauksen yhteydessä annetulla koodilla. (Kuva: Kirsi Karhuniemi)

Porttikoodilla sisään

Retkeilymetsä varataan omaan käyttöön 1–5 tunniksi netissä. Pidemmistä ajoista sovitaan erikseen, sillä tuntihinta laskee sitä mukaa, kun vuokra-aika pitenee. Ensimmäiset tunnit maksavat vähän yli 20 euroa tunnilta.

Varauksen yhteydessä saa porttikoodin, jolla alueelle pääsee.

Portille pääsee autotietä pitkin, joten metsä sopii niillekin, jotka eivät jaksa kävellä kovin pitkiä matkoja. Kahteen hehtaariin mahtuu valmiita polkuja, joilla patikoida, mutta uusiakin reittejä varmasti syntyy. Maasto on luonnontilaista vaihtelevaa sekametsää.

– Täällä saa olla ihan niin kuin itse haluaa, kunhan ei sotke tai tuhoa paikkoja, Hevonkuusen emäntä lupaa.

Lyhyeksi ajaksi vuokrattava yksityinen retkeilymetsä on niin ainutlaatuinen idea, ettei Googlekaan moista käsitettä tunne. Karhen korvessa ollaan selvästi jonkun uuden äärellä ja oikeaan aikaan, kun suomalaiset ovat oppineet arvostamaan kotimaan luonnon tarjoamia hienoja elämyksiä.