Parkkuun kesäjuhlia vietetään uusin maustein

Parkkuussa järjestetään perinteiset kesäjuhlat ensi lauantaina. Päivä alkaa kello 11 ja jatkuu iltarientoihin saakka.
Parkkuu, kesä, Parkkuun perinteiset kesäjuhlat, Minna Sarvijärvi, Kyösti Aalto, kesätapahtuma
Kyösti Aalto keinutteli seuratalon edustalla ennen vuoden 2016 kesäjuhlaa. (Arkistokuva)

Päiväohjelma alkaa kello 11 kesäjuhlatorilla ja taidenäyttelyllä. Taidenäyttelyssä on kolme osiota: Henri Joelan myyttisiä kuvituksia ja sarjakuvia, Reijo Rahnaston kokoamia laivojen pienoismalleja sekä Parkkuun koulun oppilaiden kuvataidetöitä kuluneelta keväältä.

Henri Joelan näyttelyn työt koostuvat viime vuosina kirjoihin tehdyistä kuvituksista sekä sarjakuvista. Esillä on vuonna 2021 kustantamo Helmivyön julkaisemaan Minna Canthin satukirjaan Pikku Heikin merkillinen matka ja Pellervoinen tehdyt kuvitukset.

Minna Canthin aiemmin kirjamuodossa julkaisemattomat sadut ammentavat Kalevalasta, josta Kantelettaren ja kansantarinoiden ohella Joelakin saa inspiraatiota kuvitustöihinsä.

Esillä olevat Joelan sarjakuvatyöt keskittyvät myyttistä keskiaikaa kuvaavaan sarjakuvasarjaan Tarinoita Muinaisesta Pohjolasta. Joela toimii Tarinoita Muinaisesta Pohjolasta -sarjakuvan käsikirjoittajana sekä sarjakuvan tuottajana. Kuvittajia sarjakuvalla on useita, Joela mukaan lukien.

Tarinoita Muinaisesta Pohjolasta -sarjakuvasarjassa on julkaistu useita albumeja sekä vanhan Liivinmaan ja Itämeren ympäristöön sijoittuva lehtisarja, joka pitää sisällään 13-osaisen seikkailutarinan. Uusin albumi, alanimikkeeltään Juhannus on julkaistu tänä kesänä.

Kaikenlaista kisailua

Parkkuussa asuvat kohtaavat kesäasukkaat perinteisessä jalkapallo-ottelussa. Arkistokuva vuodelta 2017, kun kesäasukkaiden joukkueen Kai Keski-Korhonen (vas.) yritti tavoittaa juoksupalloa, mutta Parkkuun kyläläisten tiimiin maalivahti Sami Lahtinen (ed.) ehti palloon ensin.

Ämpärinheiton mestaruus ratkaistaan ennen puoltapäivää alkavassa, puoliksi leikkimielisessä kilpailussa. Jalkapallossa vakituiset asukkaat haastavat vapaa-ajanasukkaat ämpärinheiton tulosten ratkettua. Osallistujaksi ilmoittaudutaan ennen pelin alkua.

Uutena ohjelmanumerona on kello 12–14 Tuijan karaoke, jolloin tansseja tahdittaa paikalliset solistit.

Mato-ongintakisa vaalii myös perinteitä. Lasten kalastamisen taitoa kartutetaan Jakaman rannassa. Onkikisaan ilmoittaudutaan kello 13.30 seuratalolla ja rantaan lähdetään yhdessä. Aikuinen voi olla apuna laittamassa syöttiä ja irrottamassa saalista. Palkinnot jaetaan tulosten selvittyä, ja perinteisesti kaikki saalista saaneet palkitaan.

Jakaman viesti kruunaa päivän. Joukkueiden ilmoittautuminen alkaa kello 14 seuratalolla. Viestin osuuksina on 5 kilometrin pyöräily, 1,6 kilometrin juoksu, kilometrin soutu ja lopuksi 180 metrin uinti. Osuuksien välillä ei ole pakko vaihtaa henkilöä, vaan kierroksen voi kiertää vaikka yksin. Tai sitten voi esimerkiksi jatkaa juoksemalla pyöräilyosuuden jälkeen ja soutaa jatkoksi, jolloin tarvitsee avukseen vain uimarin.

Kaikki päivän kilpailut ja ohjelmat ovat osallistujille ilmaisia. Tämän mahdollistaa runsas yritysten ja yksityisten joukko, joka on lahjoittanut palkintoja. Myös kaikki arpapalkinnot saadaan lahjoituksina. Lahjoittaneiden luettelo on näkyvissä tapahtumapaikalla.

Jäseneksi paikan päällä

Iltamaohjelma alkaa kello 19.30. Luvassa on muun muassa musiikkia, sketsejä ja kesäparkuslaisen puhe. Ohjelmallisten iltamien tanssit tahdittaa paikallinen Riku Salomäen yhtye. Illan mittaan ulkona kisataan vielä tikanheiton mestaruudesta.

Kyläyhdistyksen ja urheiluseura Parkkuun Leijonien talkoolaiset palvelevat koko tapahtuman ajan myös puffetissa ja ulkona grillillä. Vielä ehtii ilmoittautua talkoilemaan.

Päivän aikana on mahdollisuus täyttää Parkkuun seudun kyläyhdistys ry:n jäseneksiliittymishakemus. Yhdistystoiminnan pyörittämisessä kysytään usein jäsenmäärää ja koska ketään ei voida nimetä yhdistyksen jäseneksi asuinpaikan perusteella, jäseneksi on haettava ja hakemus on käsiteltävä.

Jäseneksi voivat liittyä kaikki 18 vuotta täyttäneet. Hakemuksessa kysytään myös halukkuutta vastaanottaa mahdollisia uutiskirjeitä kyläyhdistyksen toiminnasta.

Tämän vuoden kesäjuhlat ovat myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teematapahtuma. Elävä perintö -vuositeema osuu mainiosti perinteisiin Parkkuun kesäjuhliin perinteiden vaalijana.

Teksti Minna Sarvijärvi

Oikaisu 11.7. ilmestyneessä Ylöjärven Uutisissa julkaistuun juttuun: Parkkuun kesäjuhlista kertovassa jutussa sivulla 18 oli virheellisesti kuva Länsi-Teiskon seuratalosta