Tuulivoimapuisto ei ole tervetullut Iso-Kalliojärven ympäristöön – Kukapa haluaisi viettää aikaansa mökillä, jonka ikkunasta näkee pyöriviä lapoja

Olemme saaneet lukea Ylöjärven Uutisista, että Iso-Kalliojärven ympäristöön Kurussa suunnitellaan laajaa 14 myllyn tuulipuistoa. Haluamme tehdä tiettäväksi, että vastustamme suunnitelmaa erittäin voimakkaasti ja toivomme, että kaupunki luopuu välittömästi hankkeen eteenpäin viemisestä ja rakennusluvan myöntämissuunnitelmasta.

Olemme 20 vuotta sitten ostaneet Iso-Kalliojärven ranta-alueelta 18 muun kiinnostuneen kanssa Metsä-Serla Metsämannut Oy:ltä loma-asuntotontin kesämökin rakentamista ajatellen. Aluetta markkinoitiin tuolloin nimenomaan luontoarvoilla, hiljaisuudella ja erämaan läheisyydellä. Ovatko Ylöjärven kaupungin edustajat käyneet alueella, jolle tuulipuistoa suunnitellaan?

Helvetinjärven kansallispuisto on vain muutaman kilometrin päästä Iso-Kalliojärveltä. Osa ranta-alueesta on rauhoitettu metsätaloudelta ja rakentamiselta. Erämaan rauha on aistittavissa alueella liikkuessa. Järvellä tai metsässä pesivät sorsat, joutsenet, kurjet, kuikat, palokärjet, pöllöt, käet, korpit ja lukuisat muut linnut, jotka kaikki katoaisivat tuulipuiston mukana.
Alueella on myös Pirkan taipaleen reittejä, jotka tuskin enää kiinnostaisivat satunnaisia retkeilijöitä, jos muutaman kilometrin päässä vastassa olisivat ujeltavat tuulimyllyt.

Emme tiedä, mikä on se metsäyhtiö, jolta yksityisten omistajien lisäksi maa-aluetta oltaisiin ostamassa, mutta Metsämannut ainakaan ei ilmaissut millään tavalla rantatontteja myydessään, että kesäasukkaiden tulisi huomioida tulevaisuudessa mökkiensä ja vapaa-ajanasuntojensa arvonalennus. On aivan selvää, että mikäli tuulipuistohanke toteutuu, kaikkien alueen mökkien sekä vakituisten asuntojen ja talojen arvo laskee ja myös virkistysarvo katoaa. Kukapa haluaisi viettää aikaansa mökillä, jonka ikkunasta näkee pyöriviä lapoja, kuulee ympärivuorokautista ujellusta, ja öisin silmiin häikäisevät myllyjen vilkkuvalot, mutta ei näe enää lintuja, kuule niiden laulua eikä voi nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta? Myös mahdolliset terveysvaikutukset on huomioitava. On raportoitu infraäänien aiheuttamasta huimauksesta, kuulo- ja tasapaino-ongelmista, uni- ja keskittymisvaikeuksista ja sydämen ja verisuonten kollageenimuutoksista.

Yhteenvetona haluamme siis tuoda esiin tuulimyllypuiston vaikutukset alueen virkistysarvolle, luonnolle, eläimistölle ja linnustolle, retkeilylle, kansallispuistolle, mökkien ja alueen vakituisten asuntojen arvolle sekä terveydelle. Odotamme, että kaupunki ennen mahdollista rakennuslupapäätöstä punnitsee huolella alueella asuvien ja mökkeilevien ihmisten kanssa näitä kaikkia ennen mainittuja seikkoja. Haluamme myös tässä yhteydessä todeta, että emme vastusta tuulimyllypuistoja itsessään, mutta niiden sijaintia on harkittava huolella.

Odotamme, että kaupunki järjestää kaikille asianosaisille ympäri Kurua yleisötilaisuuden tai -tilaisuuksia, joissa yleisön mielipiteitä kuunnellaan ja otetaan huomioon. Tällaista hanketta ei saa missään nimessä pimittää vaan kaupungin on oltava asiassa avoin ja myös asukkaiden puolella.

Edellytämme, että kaikista suunnitelmista ja käänteistä tässä projektissa infotaan niitä, joita asia koskee sekä järjestetään äänestys, kuka on hankkeen puolella ja kuka vastaan. On niin, että tuulimyllyt tulevat näkymään todella laajalle alueelle, mahdollisesti jopa 20 kilometrin päähän ilmansuunnasta riippuen, ja ne tulevat muuttamaan näköalaa erittäin laajalti.

Raul ja Sirkka Tsili,
Erkki ja Kirsi Nuutila