Historiallisen talovanhuksen elinkaaren suurin remontti alkaa keväällä Soppeenmäessä: tulossa laajennus, terassi ja kesäsauna

Yli satavuotias Saurion juhlatalo Ylöjärven terveyskeskuksen kupeessa on saanut nyt rakennusluvat muun muassa terassiin ja pieneen pihasaunaan. Samalla rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu kokoontumisrakennukseksi.
Saurio on rakennettu vuonna 1903, ja sillä on ainutlaatuinen historia: Hirsitalo rakennettiin alun perin raittiustaloksi ja se on toiminut myös muun muassa punaisten esikuntana, kouluna ja sotaorpojen lastenkotina. Ylöjärven kaupunki myi rakennuksen purkukuntoisena eurolla Kulttuuriosuuskunta Sauriolle vuonna 2019. Saurio on suojeltu kaavalla, joten rakennusta ei voida purkaa.

Kulttuuriosuuskunta Saurio osti Soppeenmäessä seisovan historiallisen Saurion rakennuksen, entisen raittiustalon, kaupungilta yhden euron hintaan vuonna 2019. Osuuskunnan muodostavat paikalliset yhdistykset Rantajätkät, Ylöjärvi-Seura, Ylöjärven taideyhdistys ja Takamaan Poplaivue.

Osuuskunta hankki Saurion omistukseensa tarkoituksenaan laittaa talovanhus kuntoon ja tehdä siitä koko kylää palveleva monipuolinen kulttuuri- ja juhlatalo. Ja näin on tapahtunut:  aikaisemmin purkukuntoiseksi määritellyssä ja sisäilmaongelmista kärsineessä Sauriossa on huhkittu viimeiset neljä vuotta, ja tässä ajassa rakennus on herätetty uudelleen eloon, kuitenkin niin, että toiminta on pyörinyt talossa kaiken aikaa.

– Sauriota vuokrataan kaikenlaisiin juhlatilaisuuksiin, esimerkiksi muistotilaisuuksiin, nimiäisiin, yo-juhliin, taloyhtiöiden ja eläkeläisjärjestöjen kokouksiin. Täällä vietettiin helmikuussa myös lukiolaisten vanhojen tanssien jatkot, Kulttuuriosuuskunta Saurion puheenjohtaja Ari Kallio kertoo.

Lisäksi Sauriossa järjestetään aktiivisesti taidenäyttelyitä ja muuta kulttuuritoimintaa. Esimerkiksi paikallisfestari Pöheikön Pölläys vietetään tänä vuonna Saurion pihamaalla.

Lue myös: Pöheikön Pölläys löysi tunnelmallisen festarialueen – Luvassa konkareiden suomirokkia

Kulttuuriosuuskunta Saurion jäsenet Pentti Säynäväjärvi, (vas.), Taina Väisänen, Harri Kuusela, Vespe Lahtinen (takana), Minna Sorsa ja Ari Kallio ovat paiskineet muiden talkoolaisten ohella Saurion kunnostuksen kimpussa.

Saurio on uniikki rakennus

Tähän mennessä Sauriossa on laitettu kuntoon niin lämmitys ja kuin ilmanvaihto, joiden lisäksi taloon on tehty ulkomaalaus ja uudet rännit. Lisäksi rikkinäisiä ja toimimattomia asioita on korjattu.

Kunnostusta on tehty hiljalleen avustusrahoituksella, jota on saatu eniten Kotiseutuliitolta. Vuosien aikana osuuskunta on saanut kunnostukseen yhteensä 75 000 euroa, eli noin 25 000 euroa per vuosi.

Ilmanvaihtoremontti toteutettiin Saurion kulttuuriosuuskunnan omilla varoilla, joita se saa muun muassa Saurion vuokraamisesta erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Kallio sanoo, että kunnostamisen onnistumisesta on kiittäminen niin talkoolaisia kuin mukana olevia ammattilaisia. Kunnostuksessa ja niiden suunnittelussa on auttanut muun muassa arkkitehti ja vanhojen rakennusten ystävä, kulttuuriosuuskunnassa vaikuttava Taina Väisänen.

Väisänen sanoo, että Saurio on uniikki kohde Ylöjärvellä.

– Saurion kaltaisia monipuoliseen kulttuurikäyttöön soveltuvia paikkoja ei ole Ylöjärven keskustassa. Ylöjärvellehän on suunniteltu kulttuuritaloa ties kuinka kauan, mutta kaupunki ei ole sitä perustanut. Tehtiin sitten itse, Väisänen tokaisee.

Lue myös: Yli satavuotias Saurio pyörii talkootyöllä – Seuraavalla korjausavustuksella on tarkoitus luoda taloon esteetön kulku

Kulttuuriosuuskunnan puheenjohtaja Ari Kallio näyttää, mihin asti nykyistä Saurion näyttämöä on tarkoituksena laajentaa. Estradin laajennuksen vuoksi Saurion ulkoseinää pitää siirtää.

Terassin rakennus alkaa keväällä

Jo Saurion oston yhteydessä vuonna 2019 osuuskunta arvioi, että talovanhukset kattava remontti tulee maksamaan ainakin miljoona euroa. Tavoitteena on ollut alusta saakka, että taloa remontoidaan hiljalleen mutta määrätietoisesti avustusten ja lahjoitusten turvin siten, että se voisi palvella vielä suurena ja hyvin pidettynä juhlatalona, jonne on esteetön pääsy.

Nyt laaja remonttisuunnitelma on valmistunut, ja Ylöjärven kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt Sauriolle rakennusluvan korjaukseen ja 73 neliömetrin laajennukseen. Lupa pitää sisällään muun muassa ison terassin rakentamisen, jonka osuuskunta aloittaa jo tänä keväänä.

– Terassi rakennetaan rakennuksen eteen ja siihen tulee myös invaliuskat, Kallio sanoo.

Osuuskunnassa niin ikään vaikuttava Minna Sorsa huomauttaa, että myös terassi sopii monipuoliseen käyttöön.

– Se voi toimia myös kesäteatterin lavana.

Saurion kulttuuriosuuskunnassa vaikuttava arkkitehti Taina Väisänen on laatinut Saurion rakennuspiirustukset. Rakennuksen pääovi siirtyy nykyiseltä vasemmalta puolelta oikeaan reunaan ja lisäksi rakennuksen eteen tulee iso esteetön terassi.  Rakennukseen tulee myös uusia kattoikkunoita. (Kuva: Kulttuuriosuuskunta Saurio)

Iso juhlasali ja ammattikeittiö

Rakennusluvan myöntämisen yhteydessä Saurion käyttötarkoitus muuttuu. Jatkossa se toimii kokoontumisrakennuksena, johon mahtuu jopa 200 ihmistä.

Saurion nykyhistorian suurin remontti on siis vielä edessä, ja se pitää sisällään esimerkiksi sisätilan juhlasalin aukaisun, uuden keittiön ja uuden sisäportaikon rakentamisen.

– Sali aukaistaan niin, että nykyisiä seiniä poistetaan, jotta siitä saadaan yhtenäinen suuri juhlatila. Keittiö siirtyy rakennuksen vasempaan kulmaukseen ja siitä tehdään sellainen, että se sopii ammattimaiseen ravintolatoimintaan. Nykyinen sisääntulon portaikko katoaa, ja uusi rakennetaan talon oikeaan päätyyn, Kallio selostaa.

Lisäksi salin esiintymislavaa halutaan laajentaa. Tästä syystä Saurion ulkoseinää pitää siirtää.

– Näyttämöä jatketaan niin, että siitä saadaan kunnon kokoinen.

Myös wc-tilojen määrä alakerrassa tuplaantuu tulevaisuudessa, kun alakertaan tehdään seitsemän esteetöntä vessaa nykyisen kolmen tilalle. Yksi vessa on suunnitteilla tilaan, jossa on Saurion ainut vanha kaakeliuuni.

– Ja se saa sinne jäädä, toteaa Kallio.

Tulevaisuudessa juhlasalia avarretaan remontin yhteydessä niin, että väliseiniä kaadetaan. Takana näkyvä nykyinen keittiö siirtyy rakennuksen vasempaan nurkkaan ja siitä tehdään ammattikäyttöön soveltuva. Jatkossa rakennus palvelee siis jopa 200 henkilön tilaisuuksia.

Viimeinen rasti: pieni kesäsauna

Eivätkä suunnitelmat tähän lopu. Yksi jättiremontin jännittävimmistä yksityiskohdista on sauna, jonka osuuskunta aikoo rakentaa nykyiseen pieneen piharakennukseen.

– Pikkurakennusta laajennetaan ja sinne tulee siis pieni kesäsauna ja oleskelutila. Rakennus itsessään näyttää jo ulkoapäin saunalta, joten suunnitelmat sopivat sinne hyvin, Kallio sanoo.

Tarkoituksena on, että saunaa vuokrataan pienille ryhmille.

– Mutta mitään bilesaunaa siitä ei tule.

Kallio sanoo, että sauna on koko kunnostusprojektin viimeinen rasti. Milloin Saurion jättiremontti sitten valmistuu?

Tähän Kalliolla tai muilla osuuskunnan jäsenillä ei ole vastausta. Heidän mukaansa kyse on niin massiivisesta ja kalliista kunnostusurakasta, ettei dead linea olla voitu asettaa. Valmiit suunnitelmat on kuitenkin hyvä olla olemassa.

– Suunnitelmat ja piirustukset ovat nyt valmiina myöhemmille sukupolville, jotka toivottavasti tätä kunnostusprojektia jatkavat, kun me tästä kuolla kupsahdamme.

Oikaisu: Saurio on rakennettu vuonna 1903, ei vuonna 1904, kuten tekstissä aikaisemmin luki.

Lue lisää Saurion myynnistä, purku-uhasta ja historiasta täältä:

Saurio remontoidaan noin miljoonalla – alakertaan avataan iso sali, johon mahtuu jopa 200 kävijää

Kaupunki myi Saurion eurolla

Saurio eli entinen työväenopisto myydään erittäin halvalla? – kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina

Saurio myyntiin? Tällainen on historiallisen talon menneisyys

Comments are closed.