Saurio myyntiin?

Tekninen lautakunta on asettanut entisen työväenopiston myyntiin. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginhallitus.  Yrjö Nevala (sdp) olisi halunnut vielä tutkia rakennuksen nykykunnon.
Saurio, Torbjörn Nikus

Torbjörn Nikus Saurion rappusilla.

Tekninen lautakunta on päättänyt asettaa Saurion tiukan äänestyksen jälkeen myyntiin. Lopullisesti myynnistä päättää kuitenkin vielä kaupunginhallitus.

Valtuutettu Yrjö Nevala ehdotti teknisen lautakunnan kokouksessa, että myyntiä olisi harkittu vielä vuoden ajan, mutta hänen ehdotuksensa hävisi äänestyksessä niukasti.

– Olisin toivonut, että kaupunki kunnostaisi Saurion.

Nevala olisi halunnut, että Saurion eli entisen työväenopiston kunto olisi tutkittu tarkasti ja tehty mahdollisesta kunnostuksesta uudet kustannusarviot.

Nevala näkee Sauriolla ja sen pihapiirillä kulttuurihistoriallista arvoa.

Kuusi vuotta tyhjillään

Saurion edessä seisovat Väinö ja Hilja Koivula. (Kuva: Ylöjärvi-Seuran arkisto)

Saurion edessä seisovat Väinö ja Hilja Koivula. Kuvausvuosi ei ole tiedossa. (Kuva: Ylöjärvi-Seuran arkisto)

 

Työväenopisto poistui Soppeenmäessä sijaitsevasta Sauriosta vuonna 2012, ja siitä lähtien rakennus on ollut tyhjillään.

Rakennuspäällikkö Jukka Nurmen mukaan Sauriossa tehtiin samaan aikaan tutkimuksia ja sisäilmassa todettiin ongelmia. Sisäilman puutteet juonsivat juurensa muun muassa lämmitysjärjestelmään  ja rakenteisiin.

– Teimme arvion kustannuksista, ja siihen päädyttiin, ettei korjaus kannata.

Saurio ja sen pihapiiri on suojeltu niin, ettei rakennusta saa esimerkiksi purkaa.

Saurion historiaa: Punaisten esikuntana ja vankilana, kouluna ja lastenkotina…

Vuonna 1903 rakennettu Saurio on nähnyt päälle sadan vuoden aikana vaikka mitä.

Saurion arkkitehti oli Ylöjärven kappalaisen, Karl Alfred Sadeniuksen poika Yrjö Sadenius.

ilmoitus Saurion avajaisista, kansan lehti, kuva: Torbjörn Nikus

Kansan Lehdessä oli vuonna 1903 tällainen ilmoitus Saurion avajaisista. (Kuva: Torbjörn Nikus)

Saurio rakennettiin alun perin raittiustaloksi, sillä Suomessa oli levinnyt 1800-luvulla vahva raittiusliike, jonka yhden johtohahmon, Väinö Voionmaan, ystävä oli Antti Mäkkylä (Mäkikylä).

Raittiusliike vahvistui Ylöjärvelläkin, ja Mäkkylässä pidetyssä kokouksessa päätettiin perustaa yhdistys, jonka kokoontumispaikaksi rakennettiin Saurio.

Rakennusta vuokrattiin myös muille, kuten Martoille ja työnväenyhdistykselle. Muille vuokraaminen alkoi  kuitenkin laskea raittiusyhdistyksen jäsenmäärää. Syynä oli se, että jäsenet pelkäsivät iltamissa ryypättävän.

Siksi Saurion vuokraaminen iltakäyttöön lopetettiin.

Vankeja ja sotaorpoja

Kuvassa on Sauriossa koulua käyneen luokan luokkakuva vuodelta 1926. Opettajana oli Ester Peltonen. (Kuva: Ylöjärvi-Seuran arkisto)

Kuvassa on Sauriossa koulua käyneen luokan luokkakuva vuodelta 1926. Opettajana oli Ester Peltonen. (Kuva: Ylöjärvi-Seuran arkisto)

Vuonna 1918 Saurio toimi punaisten esikuntana. Kohta vallan ottivat valkoiset, jotka alkoivat pitää Sauriossa oikeudenkäyntejä punaisille. Rakennuksessa pidettiin myös punavankeja.

Kunta osti Saurion pian sisällissodan jälkeen, ja Saurioon perustettiin sotaorpojen lastenkoti. Sauriossa oli myös valtuustosali siihen asti, kunnes valtuuston istunnot siirtyivät Räikälle.

Saurio oli niin ikään kansakoulun alaluokkien käytössä, ja viimeisinä käyttövuosinaan siellä toimi työväenopisto, kunnes opisto siirtyi Koulutuskeskus Valon tiloihin. Rakennuksen yläkerrassa sijaitsi talonmiehen asunto.

(Lähde: Torbjörn Nikus)