St1 valittaa Ylöjärven ympäristölautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen – vetoaa KHO:n päätökseen Pälkäneen Aapiskukosta

Energiayhtiö St1 aikoo valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen Ylöjärven ympäristölautakunnan päätöksestä hylätä ympäristölupahakemus, joka koskee Ylöjärven Shellin toimintaa.

St1 Oy ei ole vielä vastaanottanut ympäristölautakunnan virallista päätöstä. Yhtiö on kuitenkin tutustunut päätökseen Ylöjärven kaupungin sivuilla.

– Valmistaudumme valitukseen. Ylöjärven ympäristölautakunnan päätös perusteluineen poikkeaa oleellisesti viimeisimmästä korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksen linjauksesta, vaikka Shell Ylöjärven paikalliset hydrologiset olosuhteet ja esitetyt tekniset ratkaisut ovat ympäristön kannalta huomattavasti turvallisemmat, St1:n verkostopäällikkö Paula Puotiniemi perustelee.

Ylöjärven Shellin ympäristölupahakemus joutui vastatuuleen Ylöjärven ympäristölautakunnan kokouksessa. Ympäristölautakunta hylkäsi ympäristölupahakemuksen äänestyksen jälkeen äänin 7–4. Tämä jälkeen päätös on aiheuttanut paljon keskustelua Ylöjärvellä.

St1 vetoaa siis valituksessaan korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen, joka koski Neste Pälkäne Aapiskukon ympäristölupaa. Tässä päätöksessä KHO totesi, että jakeluaseman toiminnalle ei ole johdettavissa estettä vesipuitedirektiivistä.

KHO:n perusteli päätöstään sillä, että Aapiskukon alueelta vesi ei virtaa kohti pohjavesialueen ydinosaa eli kohti pohjavesimuodostumaa, joten pohjavesimuodostuman tila ei voi heiketä Aapiskukon toiminnan takia. St1:n mukaan Shell Ylöjärvi sijaitsee pohjavesialueen reunalla, pohjaveden muodostumisalueen ulkopuolella. Pohjaveden virtaus on poispäin pohjavesimuodostumasta, pohjavesialueen ulkopuolelle.
St1 muistuttaa, että KHO:n päätös Aapiskukon tapauksessa on lain soveltamista ohjaava vuosikirjapäätös.

St1 katsoo KHO:n vuosikirjapäätöksen pohjalta, että käsillä olevan lupa-asian hydrogeologiset lähtökohdat ovat hyvin samankaltaiset kuin Aapiskukon tapauksessa. Energiayhtiön mukaan Shell Ylöjärven esitetyt jakelutekniset ratkaisut poikkeavat Neste Pälkäne Aapiskukon ratkaisuista.

ST1:n mukaan kyseessä ovat maanpäälliset, jatkuvasti valvottavissa olevat SFS 3352 -standardin ylittävät, käytännössä hyväksi todetut, turvalliset tekniset ratkaisut. Lisäksi Shell Ylöjärvellä varastoivat polttoaineet, eli diesel ja biodiesel, ovat ominaisuuksiltaan esimerkiksi bensiiniä huomattavasti helpommin hallittavia.