Oinon kanalan lähimunat menevät kaupaksi kylän kaupoissa ja Facebookin kautta – Yrittäjän mukaan kauppojen tuore linjaus tuo epävarmuutta kanalan jatkamiseen

Kyrönlahdessa sijaitsee Ylöjärven ainut ja yksi Pirkanmaan harvoista kanaloista. Oino tilan isäntä Ento Oino on kolmanen polven kanalayrittäjä, jonka tuottamat virikemunat menevät kaupaksi erityisesti Ylöjärven S-marketissa ja Facebookin kautta. 
Ento Oino on Oinon kanalan kolmas isäntä. Hän ryhtyi pitämään kanalaa vuonna 2005. Oinon tilan kanat syövät tilan omaa viljaa, jonka Ento Oino jauhaa pihan myllyssä. Hän epäilee, että laadukas ruoka yksi syy hyvänmakuisiin muniin.

Oinon tilan munahuoneessa valmistaudutaan viikonloppuun ja sen jälkeen koittavaan maanantaihin. Tilan pöydällä seisoo valtava pino Oinon tilan etiketeillä varustettuja munakennoja, jotka ovat vielä leimaamista vailla. Tämän jälkeen täydet kennot pakataan pahvilaatikoihin tulevaa varten.

– Maanantaisin lähden munareissulle, jolloin vien kananmunia kauppoihin myytäväksi. Reissuja tulee tehtyä kolmesti viikossa, Oinon tilan isäntä Ento Oino kertoo.

Pakkaamisen lomassa Oino odottaa saapuvaksi tuttua rouvaa, joka on ilmoittanut hakevansa jälleen 30 kappaleen levyn munia suoraan tilalta.

– Ihmiset poikkeavat välillä täällä. Osa tykkää ostaa suoraan tilalta. Munat ovat pikkaisen halvempia suoraan täältä ostettuna.

Tuttu asiakas poikkesi kanalassa ja vei mukanaan 30 kappaleen munalevyn. Ento Oino myy tilansa munia suoramyyntinä myös Facebookin kautta. Keskiviikkoisin hän lähtee Facebook-reissulle, jossa hän kuljettaa munia pitkin lähipitiäjiä sovituille pysäkeille.

Munanmyynti on Hämeenkyrössä oikea tapahtuma

Oinon kanalalla on myös oma Facebook-suoramyyntiryhmänsä, jonka puitteissa Ento Oino kurvaa keskiviikkoisin tietyille pysäkeille pitkin lähipitäjiä. Idea suoramyyntiryhmästä lähti liikkeelle viisi vuotta sitten, kun Oinoa ei huolittu mukaan Reko-ryhmään.

– Päätin sitten, että perustetaan oma. Se lähti heti mukavasti liikkeelle ja puskaradio toimi.

Oinon mukaan erityisesti Hämeenkyröön on muodostunut laaja asiakaskunta, ja suoramyyntipäivä on kylällä oikea häppeninki.

– Se on huvittavaa, miten munanmyynti voi olla oikea tapahtuma. Ihmiset tulevat sinne tapaamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia. Joskus olen miettinyt, että tässä pitäisi olla kahvimyynti samassa, hän naurahtaa.

Lue myös: Johanna Koskela kauppasi Rekossa käsintehtyä vatsaystävällistä hapanjuurileipää, sitten suosio räjähti: Nyt palkittua pinsiöläisleipää myydään myös Juustoportissa ja Kauppahallissa

Oinon kanala on virikekanala, jossa elää yhteensä 2 800 kanaa. Tulevaisuudessa Ento Oinon on pohdittava, toteutetaanko kanalassa tuotantotavan muutos vapaaseen kanaalaan.

Lähimuna myy

43-vuotias Ento Oino on ollut Oinon kanalan isäntä vuodesta 2005 alkaen, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Aiemmin kanalaa ovat pitäneet hänen isänsä ja sitä ennen isoisä. Oinolle tilan työt kävivät tutuksi jo pikkupoikana.

– Pienestä asti olin peltohommissa mukana. Kaikki hommat olen täällä oppinut käytännössä.

Oinon kanala on virikekanala, jossa munii yhteensä noin 2 800 kanaa. Virikekanalassa kanat elävät virikehäkeissä, joissa niillä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Munat kerätään pesistä automatisoidulla systeemillä, minkä jälkeen ne punnitaan, lajitellaan ja leimataan. Virikehäkkimunat on merkitty tuotantotapanumerolla 3.

Munahuoneessa oleva laite muun muassa lajittelee munat painon mukaan.

Oinon munia myydään useissa isommissa ylöjärveläiskaupoissa, ja Ento Oinon mukaan kauppa käy parhaiten Ylöjärven S-marketissa. Oino epäilee menekin syyksi, että lähellä tuotettu muna myy.

– Virikemunalla ja vapaalla munalla hintaero on aika pieni, joten luulen, että tässä tapauksessa ihminen tekee valinnan sen mukaan, kumpi on tuotettu lähempänä.

Lue myös: Helmi vietti elämänsä ensimmäiset ajat housuvaipat päällä kotihoidossa – Tiina ja Timo Nylund hoitavat rakkaudella yli satapäistä lammaslaumaansa

Ennen munakennojen pakkaamista ne leimataan. – Kananmunat säilyvät hyvinä kuukauden ajan.

Virikemunat joutuvat väistymään tulevaisuudessa

Virikemunat ovat olleet Suomessa aiemmin yleisin tuotantotapa kanaloissa, mutta tulevaisuudessa suunta muuttuu. Päivittäistavarakauppajätit SOK ja Kesko ovat ilmoittaneet, että ne luopuvat virikehäkkikananmunien myynnistä vuoteen 2025 mennessä.

Oinon mukaan linjaus on ennen kaikkea eettinen, ja muutos on ollut jo voimakas erityisesti S-ketjulla.

– Vapaalla kananmunalla on kaupoissa konttipaikka, kun virikettä myydään enää hyllyssä. Toistaiseksi tämä ei ole vaikuttanut omien virikemunien menekkiin.

Lue myös: Juhannus on Äijälle joulu – Silloin alkaa astutuskausi ja sonni päästetään poikamiesboksistaan mammojen luo

Ento Oino pakkaa munia maanantain kauppakierrosta varten.

Kauppojen linjausten vuoksi myös Oinon pohdittava tulevaisuudessa kanalansa tuotantotavan päivitystä. Vapaaseen eli niin kutsuttuun lattiakanalaan siirtyminen ei ole kuitenkaan halpa investointi.

– Virikejärjestelmämme uusittiin vuonna 2009. Sillä olisi käyttöikää vielä parikymmentä vuotta. Vapaaseen  tuotantotapaan siirtyminen maksaisi arviolta hieman alle 100 000 euroa.

Oinon mukaan ristiriidan asiassa tekee se, että virikemunalla ja vapaalla munalla on vain pieni hintaero. Tuotantotavan muuttaminen ei siis tuo tuottajalle sen suurempaa rahallista voittoa.

– Varmasti iso osa pienistä tuottajista joutuu lopettamaan tämän linjauksen vuoksi. Ensi vuonna minunkin on pohdittava, uusitaanko järjestelmät vai laitetaanko kanala kiinni, hän toteaa.

Virikekanalassa kanat elävät kerrostalomaisesti virikehäkeissä, joissa niillä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Munat kerätään pesistä automatisoidulla systeemillä, minkä jälkeen ne punnitaan, lajitellaan ja leimataan. Virikehäkkimunat on merkitty tuotantotapanumerolla 3.