23-vuotias Julia Pohjanheimo avasi lastenkirppiksen Soppeenmäkeen – Suosio yllätti heti avajaispäivänä: ”Ihmisiä oli jonoksi oven takana aamulla”

Mikkolantielle avattiin tämän viikon maanantaina uusi lastenkirppis Tiku ja Taku. Yrittäjä Julia Pohjanheimo sanoo, että avajaisviikon väkimäärä ja myynti on yllättänyt hänet toden teolla.

Hietasmäkeläinen Julia Pohjanheimo (oik.) halusi perustaa lastenkirppiksen nimen omaan Ylöjärvelle. Tikussa ja Takussa tyskentelee myös hänen siskonsa Sanni Pohjanheimo (vas.).

23-vuotias Julia Pohjanheimo oli ajamassa viime vuonna synnytyksen jälkitarkastuksesta kotiin päin, kun ratissa hänen mieleensä pälkähti yhtäkkiä ajatus lastenkirppiksestä.

– Ajattelin, että jos semmoisen perustaisin, niin sen nimi olisi sitten Tiku ja Taku.

Pohjanheimon mukaan ajatus kirppiksen perustamisesta oli hetken mielijohde ja puolivitsi, jolla oli sittemmin vakavat seuraukset: Tiku ja Taku -nimeä kantava lastenkirppis avattiin Mikkolantielle Soppeenmäkeen tämän viikon maanantaina, ja suosio on ollut avajaisviikolla vertaansa vailla.

Tikussa ja Takussa on yhteensä 78 kirppispöytää. Myynnissä on kaikkea kantorepuista leluihin ja ulkovaatteisiin. Myös äideille on oma kirppisrekkinsä, jossa on myynnissä esimerkiksi äitiys- ja imetysvaatteita.

Asiakasmäärästä kertoo jotakin se, että avajaispäivänä maanantaina jonon häntää ei näkynyt kassalta miltei koko päivänä.

Myös Ylöjärven Uutisten toimittaja päätti sopia suosiolla uuden haastteluajankohdan kurkattuaan sisälle kirppikselle – väkeä näytti olevan niin paljon, ettei Pohjanheimolla todennäköisesti olisi ollut mahdollistuussa antaa haastattelua ja palvella asiakkaita samanaikaisesti.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, että kirppis lähtee käyntiin näin. Ihmisiä oli jonoksi oven takana aamulla, kun avasimme, Pohjanheimo kertoo.

Pohjanheimo keräsi maanantailta talteen myynnin tuloksia osoittaakseen, että kirppiksen avaaminen kannatti: koko päivän myynti ylitti 7 700 euroa, tuotteita meni kaupaksi 1 867 kappaletta ja parhaiten myynyt kirppispöytä nettosi päivän aikana 355 euroa.

23-vuotias Julia Pohjanheimo on ostanut itse valtaosan lapsensa vaatteista käytettynä. Hän on käynyt läpi oman kirppiksensä pöytiä ja sanoo, että tavara on suurimmaksi osaksi siistiä ja järkevän hintaista. Paras pöytäkohtainen myynti oli maanantaina 355 euroa, mitä Pohjanheimo pitää hienona summana.

Ylöjärvellä on nyt kaksi lastenkirppistä

Uudelle lastenkirppikselle on selkeästi tilausta. Pohjanheimon mukaan 78 kirppispöydästä jokainen oli varattuna ennen avajaispäivää, ja seuraavat vapaat pöydät ovat varattavissa ensi viikosta.

Avajaisviikon tiistaina kirppispöytäänsä parissa ahertaa lielahtelainen Niina Hertell yhdessä pian kolme vuotta täyttävän lapsensa Viola Tiittasen kanssa. Hertellin mukaan pöydän tavaroista valtaosa on Violan, ja vuoroansa odottavat kotona vielä Violan isosiskon tavarat.

– On vaatetta, palapeliä, kenkiä… Violan mielestä mitään ei tietenkään saisi myydä, hän nauraa.

Lielahtelainen Niina Hertell toi tiistaina lisää täytettä kirppispöydälleen. Tavaraa olisi vielä lisää kotona autotallissa odottamassa.

Hertell on tuonut pöytään hieman täytettä, sillä maanantaina tavaraa meni kaupaksi yllättävästi.

– Avajaispäivänä tavaraa meni 200 eurolla, eli aika hyvin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun myyn mitään näin kirppiksellä. Tavallisesti olen myynyt tavaraa Facebook- ja nettikirppiksellä.

Hertell kertoo olevansa itse suuri kirpputorien ystävä ja kertoo asioineensa paljon myös Soppeenmäessä Linkin vieressä sijaitsevassa lastenkirppis Trendy Kidsissä. Lastenkirppiksiä on lähialueella muuten harvakseltaan.

– Toivon, että tämä uusikin kirppis täällä menestyisi. Esimerkiksi Lielahdessa ei ole ainuttakaan lastenkirppistä. Seuraavaksi lähin taitaa olla Tampereen Ratinassa.

Pian kolme vuotta täyttävä Viola Tiittanen autteli äitiänsä kirppishommissa.

Oma taapero työllistää nyt neljä ihmistä

Yrittäjä Julia Pohjanheimo uskoo, että toiselle lastenkirppikselle on tilausta Ylöjärvellä. Hän osti oman kirppiksensä kalusteet kauppakeskus Elossa lopettaneelta lastenkirppis Pikku Oravan yrittäjältä.

– Kuulin ihmisiltä, että Pikku Oravaa jäätiin kaipaamaan. Olen myös itse ostanut valtaosan oman lapseni vaatteista ja tavaroista käytettynä. Ei ole mitään järkeä ostaa pienelle lapselle kaikkea uutena, kun ne menevät niin vähän aikaa. Vauvalle vaatteet voivat jäädä pieneksi jo parissa viikossa.

Kirppiksellä kauppansa tekevät tällä hetkellä Pohjanheimon mukaan pitkähihaiset, ulkovaateet kuten haalarit ja kengät. – Hanskoja on mennyt nyt tosi hyvin.

Ennen kampaajana työskennellyt Pohjanheimo sanoo, että hänen omaa lastaan on kiittäminen siitä, että hän löysi itselleen uuden uran ja ammatin äitysloman jälkeen.

– Eihän tämä olisi tullut mieleenkään ilman omaa taaperoa.

Nimensä mukaisesti Lastenkirppis Tiku ja Taku on erikoistunut lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden myyntiin. Kirppis sijaitsee Soppeeenmäessä Mikkolantie 13:ssa Pirkanmaan Automaatiokeskus Melo Oy:n entisissä toimitiloissa.

Kyseinen taapero on työllistänyt äitinsä lisäksi myös kolme muuta sukulaista: Pohjanheimon sisko Sanni Pohjanheimo työskentelee myös Tikussa ja Takussa, ensin työssäopissa ja koulusta valmistumisen jälkeen työntekijänä.

Pohjanheimon äidillä Nina Pohjanheimolla ja tämän veljellä Janne Virralla on puolestaan Ensipeti-niminen yritys, joka vuokraa liikuteltavia runkoja Kelan äitiyspakkauksen laatikoille. Yritysidea sai alkunsa, kun Virta nikkaroi Pohjanheimon vastasyntyneelle Ensipedin prototyypin.