Kuvagalleria: Mutalalaiset oppilaat hullaantuivat prätkistä, kun yli 40 motoristin lauma kurvasi koululle vastustamaan koulukiusaamista

Ryhmä motoristeja saatiin Mutalan koululle vihdoin kahden vuoden odotuksen jälkeen: Motoristit koulukiusaamista vastaan bookattiin koululle alun perin jo vuonna 2020, kunnes korona muutti suunnitelmat. Katso kuvagalleria motoristien kouluvierailusta jutun lopusta.
Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n kevään ensimmäinen pysäkki oli Mutalan koulu. Yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen kertoo, että toukokuussa motoristit kiertävät yhteensä 12 koulua, joiden oppilaille kerrotaan koulukiusaamisesta. Motoristit kutsui Mutalaan Mutalan koulu sekä sen vanhempainyhdistys.

Mutalan koulun piha täyttyy maanantaina malttamattomista oppilaista, joiden korviin kantautuu lupaavaa pärinää kauempaa Kuruntieltä: Mutalan Helmen parkkipaikalta on lähtenyt ajamaan koulua kohti yli 40 motoristin porukka, jonka tarkoituksena on kokoontua koululle tärkeän asian äärelle.

Kyseessä on huippusuosituksi nousseen Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n eli MKKV:n tilaisuus, jossa oppilaat pääsevät kuulemaan vakuuttavan näköisiltä motoristeilta painavaa asiaa koulukiusaamisesta ja sen kitkemisestä. Bonuksena on luvassa komeiden pyörien ihailemista ja räpläämistä.

Lue myös aiemmasta MKKV:n  vierailusta: Vuorentaustan koulun oppilaat hiljenivät, kun entinen koulukiusaaja esittäytyi – Motoristit haluavat kouluihin asennemuutoksen ja kitkeä koulukiusaamisen

Motoristien nokkamiehenä nähdään koulukierroksilla Ari Santaharju, jonka esitykset sekä naurattavat että saavat hiljaiseksi.

Miksi motoristit ovat hyvä esimerkki?

Mutta miksi juuri motoristit ovat oikeita henkilöitä kertomaan koulukiusaamisesta?

MKKV:n mukana kiertävän puhemiehen Ari Santaharjun mukaan motoristit ovat tässä yhteydessä mitä mainioin esimerkki.

– Moni on varmaan huomannut, että me motoristit morjestetaan toisiamme aina tien päällä. Me ollaan ikään kuin samaa sakkia riippumatta siitä, mitä kukin ajaa. Moikkaamisen lisäksi motoristit auttavat toisiaan: jos nähdään joku apua tarvitseva tien reunassa, niin pysähdymme auttamaan tai vähintään lainaamme puhelinta, Santaharju selittää oppilaille.

Santaharju itse toimii myös eräänlaisena esimerkkinä. Hän on entinen koulukiusaaja, mistä hän kertoo avoimesti yläkouluilla pidettävissä MKKV:n esityksissä, kuten vuonna 2019 Vuorentaustan yläkoulussa.

Alakouluilla esitys on erilainen. Mutalassa Santaharju ensin hauskuuttaa oppilaita ja kertoo sen jälkeen kiusaamisesta ikäryhmälle sopivalla tavalla, pääpointtinaan se, että ketään ei saa kiusata.

– Joillekin lapsille koulu on ainut turvapaikka, jossa hänestä huolehditaan ja jossa hän saa vaikka ruokaa. Ei viedä sitä keneltäkään pois, eihän?

– Ei, vakava mutalalaisyleisö lupaa yhteen ääneen.

Oppilasmagneetiksi osoittautui jälleen kerran nokialaisen Heikki Loipon sivuvaunu-Honda. Miehen mukaan sivuvaunulla on rikottu jonkin sortin ennätys: eräässä alakoulussa oppilaat testasivat, montako ihmistä vaunuun mahtuu. Tulokseksi saatiin 14.

Motoristien vierailu on jättänyt jälkensä

Mutalan koulu on MKKV:n 280. vierailukohde ja paikalle saatiin yhteensä 43 yhdistyksen motoristia.

Yhdistys on kiertänyt vuodesta 2013 asti kouluja ympäri Suomen tehden koulukiusaamisen vastaista työtä. Jotakin motoristien suosiosta ja vaikutuksesta kertonee se, että yhdistyksen kalenteri on bookattu täyteen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

–Me tulemme ihan mihin tahansa kouluun, mutta koulun on kutsuttava meidät. Koulussa ei tarvitse olla koulukiusaamisongelmaa, vaikkakin olen sitä mieltä, että joka koulussa kiusaamista on – toisissa se on hallinnassa, toisissa ei, yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen kertoo.

Millaisia eväitä motoristit kouluille jättävät?

– Palaute on ollut hyvin positiivista ja saamme spontaaneja kiitosviestejä. Vierailujemme jälkeen kouluissa on ilmapiiri puhdistunut ja kaverihenki kasvanut. Ja vaikka vierailumme kestävät vain puolitoista tuntia, voivat opettajat nostaa aihetta myöhemmin esiin oppilaille, että ”muistattekos, miksi ne motoristit oikein oli täällä?”.

Koska motoristit ovat kiertäneet kouluja jo liki kymmenen vuoden ajan, on osa esitystä seuranneista oppilaista jo aikuisia. Palkitsevimpia kommentteja onkin tullut entisten oppilaiden suusta.

– Ollaan saatu jo aikuistuneilta oppilailta sellaisia kommentteja, että esimerkiksi hänen kiusaamisensa loppui koulussa, koska esityksemme oli niin vaikuttava. Ja toisaalta myös sellaisia kommentteja, että joku on lopettanut kiusaamisen esityksemme jälkeen. Se on ihan yhtä tärkeää.

MKKV jatkaa koulukierroksiaan toukokuussa 12 eri koulussa. Heinäkuussa yhdistys on kutsuttu Poriin, jossa se vetää keskustelua 15.7. järjestettävässä Suomi-Areenassa aiheenaan Koulukiusaaminen ja sen vähentäminen Suomessa.

Katso kuvagalleria MKKV:N Mutalan vierailusta alta:

 

 

Comments are closed.