Käsikirjoittaja suosikkisarjojen takana: Pulahdus Keijärvessä virittää Petja Peltomaan pitkään kuvauspäivään Tohlopissa

Elämäni biisin kuvauspäivän aamuna Petja Peltomaa pulahtaa taustalla näkyvään Keijärveen. (Kuva: Sanna Hillberg)
Marraskuussa ensi-iltansa saaneen Syke-elokuvan ja Ylen hittisarjan Elämäni biisi taustalta löytyy ylöjärveläislähtöinen käsikirjoittaja Petja Peltomaa.

Myös suosikkisarjat Kimmo ja Syke ovat Peltomaan käsialaa. Hän löytyy myös suositun Ivalo-sarjan taustalta. Sykettä hän alkoi käsikirjoittaa keväällä 2013. Se oli hänen unelmiensa täyttymys.
– Lapsena minulla oli haave tulla lääkäriksi ja minussa elää tutkija, joka haluaa perehtyä ja uppoutua. Pääsinkin siihen maailmaan, kun sain olla sairaalaelämän sisäpiirissä, Yellow Film & TV:llä työskentevä Peltomaa kertoo.

Syke aloitti Ylellä vuonna 2014 ja pyöri siellä neljä kautta kasvattaen jatkuvasti katsojalukujaan.
– Katsojakunta pyöri miljoonassa per kausi. Se oli häkellyttävää.
Sarja palkittiin parhaan tv-ohjelman Kultaisella Venlalla vuonna 2017. Samoihin aikoihin Yle päätti lopettaa sarjan tuottamisen ja pari vuotta myöhemmin se myytiin Neloselle. Peltomaa ei halunnut Sykkeestä itselleen ”eläkevirkaa”, mutta käynnisti sarjan uudella kanavalla ja lupasi käsikirjoittaa sarjaan perustuvan elokuvan ehdolla, että saa mukaan alkuperäisen näyttelijäkaartin. Elokuvan ja sarjan käsikirjoittaminen eroavat olennaisesti toisistaan. Sarjassa Peltomaa johti käsikirjoittajaryhmää, ja elokuvaa hän työsti yksin.

Syke-elokuva: Hätätila sai ensi-iltansa 5.11. Tarina on sarjasta irrallinen, mutta sarjan henkilöiden tunteminen auttaa ymmärtämään elokuvaa.
– Kaari sulkeutui hyvin vauhdikkaasti murskakritiikeillä ja valtavilla katsojaluvuilla, Peltomaa sanoo ja kokee elokuvan saaman kritiikin kohtuuttomaksi.
– On ammattitaidotonta ja outoa, että elokuvaa kritisoi kriitikko, joka ei ole katsonut sarjaa. Mielestäni olisi ollut toivottavaa, että ymmärretään fanielokuvan lainalaisuudet.
Fanien palaute puolestaan on ollut positiivista ja elokuvalle on jo toivottu jatkoa.

Syke-sarjalla puolestaan alkaa 11. kausi. Sitä on tehty myös ulkomailla esimerkiksi Ranskassa. Peltomaa on syystäkin ylpeä luomuksestaan.
– On merkityksellistä, että oma innostus on pystynyt kasvamaan muiden tekemänä niin isoksi, että se (sarja) voi jatkaa ja elää omaa elämäänsä.

Peltomaa oli alle parikymppisenä useana kesänä Räikällä uimavalvojana. Silloin hän kulki tästä ovesta työmaalleen. (Kuva: Sanna Hillberg) (Kuva: Sanna Hillberg)

Vahingosta hitti

Ylen hittisarja Elämäni biisi sai alkunsa vahingossa Kyproksella marraskuussa 2014, missä Peltomaa oli kehittelemässä Ivalo-sarjan konseptia. Mukana oli myös käsikirjoittajakollegoita. Iltaisin porukka kerääntyi hotellihuoneeseen ”lipittämään viiniä ja kuuntelemaan musiikkia” ja kehitteli musiikin kuuntelun ympärille pelin ja säännöt siihen. He kuuntelivat ensin kaikkien lempibiisit ja arvailivat kenen suosikki mikäkin kappale on.
– Se arvailu ja valehtelu oli hulvattoman hauskaa. Noin puolen vuoden päästä hiffasin, että tässä voisi olla formaatti.

Yellow Film & TV ehdotti formaattia Ylelle, ja sen pilotti tehtiin vuonna 2015. Sarjan muotoa hiottiin, ja Yle otti Elämäni biisin ohjelmistoonsa 2019.
Peltomaa sai alusta asti rinnalleen hyvän työryhmän, tuottaja Anna-Maria Meurmanin ja orkesterinjohtaja Kalle Torniaisen.
– Luottamuksen ilmapiirissä on helppo onnistua. Olemme alusta asti tehneet yhdessä samaa ohjelmaa. Myös kanavan tuki ja luottamus on auttanut hiomaan konseptista timantin.
Elämäni biisin sisältöohjaajana Peltomaa vastaa konseptin rakenteesta ja ohjelman kokonaisuudesta.
– Olen myös Katja Ståhlin korvanapissa ja vastaan siitä, että ohjelma pysyy mitassansa, koska se on suora lähetys.
Hän myös vastaa siitä, että vieraat onnistuvat mahdollisimman hyvin tarinoissaan.
– Käyn ne heidän kanssaan läpi etukäteen. Harjoittelemme, että he saavat kerrottua ne sovitussa ajassa.

Elämäni biisi kuvataan Tohlopissa ja kuvauspäivä on lähes 12-tuntinen. Suoran lähetyksen aikatauluttaminen nostaa stressitasoja. Tätä Peltomaa ennaltaehkäisee saunomalla kuvausaamuna vanhempiensa luona ja pulahtamalla virkistävään Keijärveen.
– Uin aina minuutteja kerrallaan. Viimeksi vesi oli 6-asteista.

Elämäni biisi jatkuu syksyllä, ja Tapaninpäivänä esitetään erikoisjakso, jossa vierailee viisi pääministeriä: Sanna Marin, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Antti Rinne ja Esko Aho.

Peltomaa kurkkaa entisen kesätyöpaikkansa ikkunasta sisään. Ikkunasta heijastuvassa Vanhassa Räikässä hän kävi lapsena puheopetuksessa ja hammaslääkärissä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Väitöskirjan tekeminen kiinnostaa

Tällä hetkellä Peltomaa kehittelee uutta sarjaa, mutta ei paljasta siitä vielä enempää. Häntä kutkuttaisi myös tehdä väitöskirja.
– Samaan aikaan haluaisin tehdä sarjan, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja joka olisi kansainvälinen.
Peltomaa on kiinnostunut esimerkiksi sosiaalisen median vaikutuksesta yhteiskuntaan, keskusteluun, ihmisiin ja politiikkaan. Kaksinaismoralismi kiehtoo teemana. Peltomaa haluaa nostaa käsittelyyn tärkeitä aiheita fiktion keinoin.
– Fiktio on keino vaikuttaa. Sykkeestä tiedän, että se vetänyt hoitoalalle porukkaa. Se on merkityksellistä.

Peltomaa asuu Helsingissä ja vierailee Ylöjärvellä vanhempiensa ja hyvän lapsuudenystävänsä luona.
– Katson, että ammatissani ja urallani on ollut hirveästi hyötyä siitä, että olen kotoisin muualta kuin Helsingistä. Minulla on toisen Suomen näkökulma.

Lue myös: Palkitulle Petja Peltomaalle käsikirjoittaminen on kutsumus: Ideat syntyvät elämästä