Koulukiusaaminen Ylöjärvellä: Vatsaan potkimista, päälle pissaamista, läskiksi haukkumista – Entinen koulukiusattu sanoo yrittäneensä jopa itsemurhaa kokemustensa takia

Kysyimme lukijoiltamme aiemmin, millaisia kiusaamiskokemuksia heillä on ylöjärveläiskouluista. Vastausten perusteella kiusaaminen on vaihdellut porukasta ulosjättämisestä somekiusaamiseen ja nöyryyttämisestä kovaan fyysiseen väkivaltaan. Osaan tapauksista koulu on vastaajien mukaan puuttunut, valtaosaan ei.

Erään kommentoijan mukaan hänen lapsensa on joutunut toisten lasten fyysisen väkivallan uhriksi kesken koulupäivän.  Kirjoittajan mukaan koulussa ei reagoitu asiaan millään tavalla.

– Muutama vuosi sitten, alakoulussa, poikaani potkittiin vatsaan. Isommilta fyysisiltä vammoilta vältyttiin, mutta henkisesti kokemus oli kaikille osapuolille kamala. Pojalleni, tekijälle, tapahtuman todistajille, vanhemmille. Opettaja ei puuttunut asiaan, tapaus tuli ilmi yhden koulukaverin äidiltä. Se, että on ”kiva-koulu” paperilla, ei riitä. Ei nimikkeen käyttäminen kerro, että pahoinpitelyjä ei tapahdu.

Myös toinen vanhempi kertoo alakoululaisen tyttärensä jatkuvasta kiusaamisesta, josta hän on ollut yhteydessä kiusaajien vanhempiin tuloksetta. Kiusaaminen on ajanut perheen siihen pisteesee, että he aikovat vaihtaa paikkakuntaa.

– 4. luokalla alkoi henkinen väkivalta tytärtä kohtaan. Jatkuu jo toista vuotta. Tytär sivuutetaan, jätetään kaveripiirin ulkopuolelle. Viettää yksin välitunnit. Ei kutsuta syntymäpäiville. Otin yhteyttä ennen kivojen kaverien vanhempiin, että kaikkien kanssa pitäisi pystyä olemaan. Niin yksi isä tuli lankoja pitkin haukkumaan. Kun äitinä menin yhteisiin luokan myyjäisiin, nyt vanhemmat sivuuttivat myös minut, kun olin uskaltanut puuttua kiusaamiseen, mm. lintsaukseen pakottamiseen. Olivat yhteisenä rintamana minua vastaan. Muutto paikkakunnalta edessä. Järkyttävää olla asiaan puuttuneena täys paska. Se siitä vanhempien vastuusta.

Eräs kiusattu antoi takaisin, toinen vaihtoi koulua

Monesta kyselyyn vastanneen kommentista käy ilmi, ettei koulu ole tehnyt tarpeeksi kiusaamisen kitkemiseksi. Erään koululaisen kohdalla kiusaaminen loppui vasta sitten, kun hän tukeutui oman käden oikeuteen.

– Poikaani kiusattiin vuosia. Tönittiin, haukuttiin, pilkattiin, ei otettu luokan whatsappiin. Oli ainoa luokasta, joka jätettiin pois ryhmästä. Opettajat ei halunnut puuttua, vaikka olivat tietoisia asiasta. Rehtoria ei kiinnostanut, tokaisi vain: pojat on kato poikia. Kiusaajat lopetti vasta kun poika antoi turpiin pahimmalle kiusaajalle.

Vastausten perusteella osa kiusatuista on joutunut vaihtamaan lopulta koulua tai paikkakuntaa piinan loppumiseksi.

– Meillä on takana usean vuoden kiusaamispiina koulun vaihtoineen. Poissulkemista, rienaamista ja väkivaltaa. Pienen koulun puuttumattomuus alkuvuosina käynnisti koko kouluajan kestävän kiusaamisen. Alkuvuosina ei puututtu riittävästi mm. siksi, että yksi kiusaajista oli toisen koulun opettajan lapsi. Vanhan kansan reksi asialla. Seuraukset taakkana edelleen vielä muutamien vuosien jälkeen.

Lue myös: Vuorentaustan koulun oppilaat hiljenivät, kun entinen koulukiusaaja esittäytyi – Motoristit haluavat kouluihin asennemuutoksen ja kitkeä koulukiusaamisen

Kiusattu ja kiusaajat edelleen samalla luokalla

Yksi kyselyyn vastanneista kertoo rajusta kiusaamisesta, joka on pitänyt sisällään esimerkiksi järkyttävää nöyryytystä. Tästä huolimatta kiusaajat ja kiusattu ovat edelleen samalla luokalla.

– Ensimmäiset 1,5 v. koulussa tönimistä, lyömistä, kamppaamista, nimittelyä ym. viides-kuudesluokkalaisten toimesta (lapsi 7-8v). Toisella luokalla samanluokkalaiset hakkasivat kepillä haaroihin, suihkuttivat cokista päälle ja yksi ryhmästä pissasi poikani päälle. Opettajalta kuulin ja hän puuttui mallikkaasti ja ohjeisti hyvin. Ekaan puuttui opettaja ja rehtori kiusaajien osalta, muttei ollut yhteydessä minuun. Toiseen opettaja. Tein jälkimmäisestä lastensuojeluilmoituksen ja rikosilmoituksen, kommentoija kertoo ja jatkaa:

– Minuun oli yhteydessä poliisi joka kirjasi tapauksen ja sanoi että todella vakavan kiusauksen merkit täyttyivät. Sosiaalityöntekijä otti yhteyttä ja vei asiaa eteenpäin ja oli vihainen koulun rehtorille, joka ei ottanut kouluun sovitteluun muita kuin poikani päälle pissanneen pojan. Eli muut kaksi pääsivät kuin koira veräjästä ja yksi joutui vastuuseen, mutta en tiedä miten hänen asiat etenivät. Tällä hetkellä kaikki kolme ovat poikani kanssa taas samalla luokalla ja se jännittää poikaani paljon. Poikani on kaikesta tapahtuneesta arka ja jännittää paljon. Kavereita hänellä on vähän. Ei uskalla oikein jutella muille luokkalaisille, kun pelkää, että nauretaan tai aletaan kiusaamaan.

Lue myös: Koko kansan koulukiusaaja: Karita Viitanen sai tv-esiintymisestään kehuja ja uhkauksia

Kiusaaminen jätti syvät haavat

Myös kiusaamisen aiheuttamista seurauksista tuli useita kommentteja. Osa vastaajista kertoo kärsivänsä vielä aikuisiälläkin koulukiusaamisen aiheuttamista traumoista. 26-vuotias mies kertoo joutuneensa kiusatuksi koko peruskoulunsa ajan, mikä on jättänyt syvät jäljet.

– Se oli sellaista, että ensin pääsin porukkaan ja seuraavana päivänä kaikki nauroivat mulle ja sitten tais tulla muutama lyönti. Kun aikaa kului pääsin taas porukkaan ja kun luulin, että voin kavereille kertoa ihastuksen kohteista tai muista ”aroista” asioista niin siitä seurasi taas pitkä kiusaamisjakso. Tänä päivänäkään en pysty avaamaan itseäni ihmisille ja olen todella pidättäytyväinen.

Yhdelle vastanneista 80-ja 90-luvun kouluaikoina tapahtunut kiusaaminen on aiheuttanut vakavaa masennusta ja itsemurha-aikeita. Omista kokemuksistaan oppineena kommentoija on puuttunut välittömästi oman lapsensa kiusaamiseen.

– Kiusaaminen on jättänyt muhun syvät haavat, joka näyttäytyi aiemmin vakavana masennuksena,viiltelynä ja suljetulla osastolla olona. Yritin jopa tappaa itseni, mutta onneksi en onnistunut. Sillon 80-90-luvulla ei oikein osattu puuttua asiaan, mitä nyt osataan. Mutta toisaalta uskon, että tällä ”kurittamisesta luopumisesta” sekä väkivaltapeleillä on iso syy siihen, miksi nykypäivänä kiusaaminen on niin rajua! Myös tytärtäni joka on nyt eka luokalla, on kiusattu. Haukuttu läskiksi ja potkittu kotimatkalla reppua. Itse olen välittömästi ottanut yhteyttä opettajaan sekä kiusaajan vanhempiin. Anteeksi on pyydetty, mutta se ei poista sitä pahaa oloa, mikä kiusaamisesta aiheutuu.