Koko kansan koulukiusaaja: Karita Viitanen sai tv-esiintymisestään kehuja ja uhkauksia

Lokakuun seitsemäs päivä oli haavistolaiselle Karita Viitaselle mullistava. Tuona päivänä hän astui tv-kameroiden eteen ja kertoi avoimesti olleensa koulukiusaaja.
Ajankohtaisen kakkosen keskusteluillassa esiintynyt Viitanen tiesi, että paluuta entiseen ei enää ollut. Tuosta hetkestä eteenpäin hänet tultaisiin muistamaan tyttönä, joka teki toiselle väärin.Palautetta alkoi tulvia pian suoran lähetyksen jälkeen.
– Tuntemattomat haukkuivat minut pystyyn, mutta läheiset olivat ylpeitä. Kiusatultani olen saanut anteeksi jo vuosi sitten, Viitanen kertoo.
Karita Viitanen on entinen koulukiusaaja. Pari viikkoa sitten nuori nainen puhui aiheesta Ylen valtakunnallisessa tv-lähetyksessä ja sai otsaansa leiman, joka pysyy varmasti pitkään. – Sen kanssa on vain elettävä. Sitä, mitä olen tehnyt, ei saa tekemättömäksi, Viitanen pohtii.

Karita Viitanen on entinen koulukiusaaja. Pari viikkoa sitten nuori nainen puhui aiheesta Ylen valtakunnallisessa tv-lähetyksessä ja sai otsaansa leiman, joka pysyy varmasti pitkään. – Sen kanssa on vain elettävä. Sitä, mitä olen tehnyt, ei saa tekemättömäksi, Viitanen pohtii.

Viljakkalan Karhelta kotoisin oleva Viitanen ajautui koko kansan tietoisuuteen nopeasti ja yllättäen. Syyskuun lopulla 21-vuotias nainen julkaisi Facebook-profiilissaan pitkän vuodatuksen, jossa hän pyysi julkisesti anteeksi sitä, että hän oli lapsuudessaan koulukiusaaja.

Avautuminen oli osa Suomen Lukiolaisten Liiton lanseeraamaa #kutsumua-tempausta. Kampanjan tarkoituksena oli täyttää sosiaalinen media ilmapiirillä, jossa itse kukin tulee nähdyksi omana itsenään.

Viitanen päätti lähestyä kampanjaa uudella tavalla. Hän halusi tulla nähdyksi koulukiusaajana.

– Aina kun tällaiset suvaitsevaisuusasiat nousevat pinnalle, minulle muistuvat mieleen omat kouluaikani Karhella ja Viljakkalassa. Olin suosittu tyttö ja monessa mukana. Tämän roolin vuoksi en valitettavasti osannut hyväksyä erilaisuutta, en sitten ollenkaan, Viitanen muistelee.

– Kaikki alkoi varmaan jo ekaluokalla. Aloin tuolloin syrjiä erästä ikäistäni tyttöä, Jeminaa. Aluksi kiusaaminen oli porukan ulkopuolelle jättämistä, mutta myöhemmin se muuttui haukkumiseksi ja nimittelyksi, hän jatkaa.

Jemina joutui kestämään julmaa kiusaamista lähes koko peruskoulun ajan. Vasta kahdeksannella luokalla Viitanen ja muut tyttöä sortaneet viljakkalalaiset antoivat hänen olla.

– Olin nuori ja typerä enkä ymmärtänyt tekeväni toiselle pahaa. Omatuntoni alkoi kolkuttaa vasta puolitoista vuotta sitten, kun Jemina kysyi minulta, miksi kiusasin. En osannut vastata, Viitanen sanoo päätään puistellen.

Some-kampanjaan tarkoitettu avoin tilapäivitys alkoi nopeasti elää omaa elämäänsä. Tähän päivään mennessä kuvalla varustettua anteeksipyyntöä on jaettu Facebookissa yli 1 800 kertaa. Puskaradio kuljetti tiedon katuvasta kiusaajasta Iltalehdelle, joka teki Viitasesta näyttävän jutun.

– Tämän jälkeen Ajankohtaisen kakkosen toimittaja soitti minulle ja kysyi, haluaisinko jakaa tarinani heidän suuressa kiusaamisen teemaillassaan. Mietin monta päivää, olisiko minusta siihen, Viitanen kertaa.

– Lopulta päätin suostua. Enkä kadu sitä hetkeäkään.

Tästä paperista kaikki alkoi. Karita Viitanen otti syyskuun lopussa osaa suosittuun somekampanjaan ja kertoi avoimesti kiusaajataustastaan.

Tästä paperista kaikki alkoi. Karita Viitanen otti syyskuun lopussa osaa suosittuun somekampanjaan ja kertoi avoimesti kiusaajataustastaan.

”Kukaan ei puuttunut”

Viitanen järkeili, että julkisella ulostulollaan hän saattaisi osaltaan ehkäistä koulukiusaamista. Tämän ajatuksensa hän jakoi jo alkuperäisessä Facebook-päivityksessään.

– Minusta on tärkeää, että koulukiusaamisesta puhutaan. Jos yksikin koululainen lopettaa kiusaamisen siksi, että tarinani hätkähdyttää, niin kaikki tämä on ollut vaivan arvoista, nykyään Ylöjärven kantakaupungilla asuva Viitanen kertoo.

Ajankohtaisessa kakkosessa Viitanen istui samassa joukossa pitkän linjan opettajien, liikenne- ja viestintäministeri Krista Kiurun, koulukiusattujen ja julkisuuden henkilöiden kanssa. Kokemus oli naisen mukaan ainutlaatuinen.

– Erityisesti mieleeni jäi Kristoffer Ignatiuksen järkyttävä tarina. Häntä oli ala-asteelta lähtien hakattu, tönitty ja tultu jopa kotiin asti haukkumaan. Niin äärimmäisestä kiusaamisesta en ollut koskaan ennen kuullut, Viitanen sanoo hiljaa.

Koulukiusaamisilta nosti aran aiheen pitkästä aikaa julkiseen keskusteluun. Muutaman suoraa lähetystä seuranneen päivän ajan kiusaaminen oli kestoaihe niin somessa kuin perinteisissäkin medioissa.

Varsinaisia ratkaisuja A2-keskustelu ei tarjonnut. Viitasen mielestä moinen ei olisi ollut edes mahdollista, koska kyse on erittäin monimutkaisesta vyyhdistä.

– Minä itse en esimerkiksi osaa osoittaa syyttävällä sormella oikeastaan mihinkään suuntaan. Vastuuta on niin vanhemmilla, opettajilla kuin kanssaoppilaillakin, hän pyörittelee.

– Esimerkiksi minun kiusaamiseni oli helppo jatkua, koska kukaan ei koskaan puuttunut siihen. Jeminan äiti soitti kerran minun äidilleni, ja jouduin aiheesta pieneen puhutteluun. Mutta siinä se: esimerkiksi koulussa kukaan ei edes yrittänyt tehdä mitään, vaikka kaikki tiesivät tilanteen.

Ristiriitainen vastaanotto

Karita Viitanen on pahoillaan, ettei hänen alkuperäinen ajatuksensa kiusaamisen ehkäisystä ole välittynyt julkisuuden avulla aivan kaikille. Moni näkee naisen pikemminkin tekopyhänä marttyyrinä, jonka ainoana tavoitteena on kerätä sääliä.

– Jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseen, mutta asia ei ole noin. Minusta tuntuu, että olen saanut niskaani kaikkien suomalaisten koulukiusattujen patoutuneet traumat, Viitanen miettii.

– Aluksi palaute oli yksinomaan positiivista, mutta Iltalehden jutun julkaisun jälkeen kuraa alkoi sataa. Facebook-postilaatikkooni on tullut viestejä, joissa minulle uhataan tapahtuvan vaikka mitä, ja netin keskustelupalstoilla minulle toivotaan kuolemaa, hän jatkaa.

Entinen koulukiusaaja pitää saamaansa kohtelua kohtuuttomana. Viitasen mielestä olennaista on, että Jemina on antanut hänelle anteeksi. Tämä tapahtui yli vuosi sitten.

– Olemme tavanneet kasvotusten ja sopineet asioista. Se on minulle valtava helpotus, vaikka tiedän, etteivät kaikki arvet koskaan parane.

Viljakkalan kouluille puhumaan?

Ajankohtaisen kakkosen koulukiusaamisillasta julkisuuteen noussut Karita Viitanen ei aio ottaa kiusaamisen vastustamisesta itselleen elämäntehtävää. Pienen kipinän yleishyödylliseen työhön hän on kuitenkin sisälleen saanut.
– Haluaisin käydä puhumassa kokemuksistani Viljakkalan ja Karhen kouluilla. Kirkonkylän koulun rehtoriin olen jo ehtinyt olla tästä asiasta yhteydessä, hän paljastaa.
Eräs ylöjärveläinen opetusalan ammattilainen totesi Viitaselle, ettei hän ole törmännyt omassa koulussaan kiusaamiseen. Entisen koulukiusaajan mukaan totuus on todennäköisesti luuloja tylympi.
– Kiusaamista tapahtuu tosi paljon piilossa, etenkin nykyään, kun lapsilla ja nuorilla on käytössään älypuhelimia. On sinisilmäistä väittää, ettei kiusaamista olisi ollenkaan. Ihan varmasti on, Viitanen täräyttää.
Ylöjärvellä asuva ja Tampereella opiskeleva Viitanen on omien sanojensa mukaan valmis keskustelemaan kiusaamisesta avoimesti, jos häneltä sitä pyydetään.
– Ilman muuta. Ja palautettakin – positiivista tai negatiivista – otan mielelläni vastaan, kunhan se on asiallista, nainen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?