SuperSam liikuttaa lapsia ja aikuisia – ”Tämä on vähän uniikki ammatti”

Harva voi sanoa päätyökseen supersankaruuden. Ylöjärveläinen Sami Viitala on kuitenkin poikkeus: hän on ammattimainen supersankari, SuperSam.
SuperSam eli Sami Viitala työskentelee lasten liikuttajana.

– Toivon, että voisin jonakin päivänä elättää itseni täysin lapsia liikuttamalla, totesi Sami Viitala Ylöjärven Uutisten haastattelussa nelisen vuotta sitten.

Nyt toiveesta on tullut totta. 

Tarina alkaa, kun Pilkingtonilla trukkikuskina työskennellyt Viitala irtisanottiin. Hän lähti opiskelemaan lasten liikunnan ammattitutkintoa Varalan urheiluopistolle. Valmistumisen jälkeen hän kehitti supersankarihahmon, SuperSamin.

SuperSam tekee vierailuja muun muassa syntymäpäivillä, tapahtumissa ja päiväkodeissa. Vierailuissa yhdistyvät esiintyminen ja liikunnallisuus.

– Se on osallistavaa esiintymistä, jossa lapset saa liikkumaan. 

SuperSam-hahmon lisäksi Viitalla on muutama muu hahmo, kuten lumiukko, ninjakilpikonna sekä ankka.

SuperSamin esiintymisen tarkoituksena on saada lapset liikkumaan.

Hauskanpitoa ainutlaatuisessa työssä

Vaikka pääsääntöisesti Viitala työskentelee lasten liikuttajana, on SuperSam vieraillut esimerkiksi tyky-päivissä. 

– Lasten liikunta sopii myös aikuisille, Viitala sanoo.

Kyseessä ei ole siis kahvakuulailua kolmen vartin verran, vaan ohjelma räätälöidään niin, että osallistujilla on hauskaa.

Viitala kertoo ikimuistoisesta keikasta, jolloin hän vieraili illanistujaisissa Ylöjärvellä ”ninjakilpikonnana”. Seurueessa ollut moottoripyörämies ilmoittanut, että hän ei osallistu vaan jää seuraajaksi.

– Hän olikin lopulta porukan innokkain, Viitala kertoo iloisesti. 

Itsenäisten keikkojen lisäksi Viitala tekee SuperSamina yhteisvierailuja tamperelaisen Juhlaprinsessan kanssa. Vaikka Suomessakin on useita, jotka esiintyvät erilaisina hahmoina, on harvemmin kyseessä päätyö.

– Tämä on vähän uniikki ammatti, Viitala sanoo ja naurahtaa. 

Vaikka koronakevät on ollut töiden osalta hiljainen, näyttää syksy jo paremmalta. Viime vuonna Viitala teki noin 200 keikkaa, yhteensä viiden vuoden aikana keikkoja on takana 900. Sana supersankarista on levinnyt ja keikkapyyntöjä tulee Oulusta Hankoon.

– Olen onnekas. Nyt saan oikeasti tehdä sitä mistä tykkään.