Työpaikkani kahvihuoneen seinällä on paperi, johon jokainen saa halutessaan kirjoittaa Suomen kesään liittyviä matkakohteita. Mihin he siis aikoisivat kesälomallaan suunnistaa, mahdolliset koronarajoitukset tietenkin huomioiden.
Paperiin oli jo kirjoitettu kohteita: PowerPark, ruskaretki Lappiin, Turun linna, Kolin kansallispuisto, Suomenlinna, Repoveden kansallispuisto, Linnanmäki ja Imatrankoski, joka on muuten Suomen suurin koski ja kotimaamme ensimmäinen matkailunähtävyys. Kohteen perään saa laittaa merkinnän, mikä kohde kiinnostaisi eniten. Tällä hetkellä johdossa on Suomenlinna ja Turun linna.
Eräs työtoverini sanoi, että matka Ahvenanmaalle olisi kyllä ihana. Ahvenanmaan merellinen luonto olisi varmasti laivamatkan arvoinen. Työtoverini lisäsi, että Saariston rengastie on jo monta vuotta keikkunut hänen haaveissa.
– Rengastie olisi kiva taittaa pyöräillen ja tänä kesänä, vallitsevien olojen takia, sen mieheni kanssa kyllä teen, sanoi työkaverini.
Kysäisin, onkohan miehesi tietoinen tästä kyseisestä kuntolomasta. Ei kuulemma ollut vielä, mutta kohta on.
Selvää on, että kotimaan matkailun trendi vahvistuu. Paitsi turvallisuusnäkökulmasta, myös siksi, että monilla ihmisillä on nyt kova halu tukea kotimaisia yrityksiä ja palveluita. Liikkuminen kotikaranteenista vapautuu varmasti ensin kotimaan rajojen sisäpuolella ennen kuin valtakunnan rajat avataan. Jos kesällä päästään liikkumaan kotimaassa vapaasti, luvassa on kaikkien aikojen kotimaan matkailukesä. Ulkomaan matkailun vähenemisellä on positiivinen vaikutus kotimaiseen kysyntään.
Kun ulkomaan matkailu vähentyy varmaankin pidemmäksi aikaa, silloin iso osa kulutetusta rahasta menee kotimaisten tavaroiden kulutukseen ja kotimaan matkailuun. Tämä osaltaan auttaa Suomen taloutta toipumaan koronaviruksen taloudellisista vaikutuksista. Kuinka kauan ihmiset sitten jaksavat ja haluavat vain kotimaassa matkustaa, sen tietää vain korona mutta ei kerro.
Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka paljon koronaviruksen aiheuttama matkustuskielto lisää virtuaalimatkailun suosiota. Virtuaalimatkahan voi korvata todellisen matkan esimerkiksi Venetsiaan, Galapagossaarille tai vaikka Grand Canyonille.
Hassuja sattumuksiakin voivat koronaohjeet tuoda tullessaan. Työkaverini kertoi menneensä miehensä kanssa kauppaan. Kauppareissun tehtyään hän istui autoon ja otti kasvomaskin pois. Huomatakseen vain, että hänen vieressään istui aivan tuntematon mies.
Lue Timo Jokisen aiempia kolumneja:
Kun tavallisuus ei ole mitään: nuori ei päätä haluavansa jäädä ulkopuolelle
Tankki täyteen – korona on tuonut jotain hyvääkin
Vakiovierastamme ei voi rajoittaa tai laittaa sulkuun
Jo on aikoihin eletty, mutta vielä se kesä tulee
Koronaa pakoon: Kotikaupungin luonto tarjoaa upeita elämyksiä tässä ajassa
Entäs sitten, Leevi – mitä pandemian jälkeen?
Timo Jokinen: Opettele luopumaan – muistoja ei kukaan voi ottaa pois
Paluu Ylöjärvelle 45 vuoden jälkeen – ”Hei pysähdy” Minkä sä viet minua?”
Lääkärin resepti: Annos Sibeliusta, Kärkeä ja Leskistä
Timo Jokinen: Omaishoitaja on arjen sankari
Timo Jokinen: Mitä lahjaksi rakkaimmalle? – vain sinä voit sen tietää
Timo Jokinen: Tämä kiinnostus kuvastaa kaipuuta menneeseen
Timo Jokinen: Ihmisellä on taipumus kaivata nykyhetkestä aina johonkin – syksyllä asia korostuu
Timo Jokinen: Itsekin sorrun silloin tällöin liian aikataulutettuun päivään
Timo Jokinen: Otetaanko lemmikkieläin vai ei?
Timo Jokinen: Dohan menestysrima taitaa olla liian korkealla
Timo Jokinen: Lastensuojelutilastot synnyttivät tämän tekstin