Timo Jokinen: Dohan menestysrima taitaa olla liian korkealla

Yleisurheilun kultaisella 1970-luvulla Suomen miehet voittivat kaikki Ruotsia vastaan käydyt maaottelut ja naisetkin useimmat. Vuonna 1978 Suomen miehet löivät Ruotsin miehet murskaksi luvuin 240–168. Mites se Helismaan teksti menikään: Se oli silloin, mutta nyt…

timo jokinen

Viime vuosina Ruotsi on hallinnut, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta niin miesten kuin naistenkin maaotteluja selvästi. Suomalaisen yleisurheilun tila näkyy Ruotsi-maaottelussa, joka on yhä kotimaisen yleisurheilukauden merkkipaalu.

Kun suomalaisten aikuisten arvokisamitalit ovat jääneet saavuttamatta, suomalainen yleisurheilu on juuttunut tilaan, jossa Ruotsin voittaminen maaottelussa on tärkein asia. Joillekin urheilijoille jopa kauden ykköstavoite.

Tulevat Dohan MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa ovat parhaille suomalaisille yleisurheilijoille kuitenkin kauden tärkein tason mittari.

Suomella on alla synkkä ajanjakso yleisurheilun arvokisoissa. Kaksista edellisistä arvokisoista (Lontoon MM-kisat 2017 ja Berliinin EM-kisat 2018) ei ole tullut yhtään mitalia. Edellinen MM-mitali on vuoden 2015 Pekingin kisoista, jolloin Tero Pitkämäki heitti pronssille.

Suomelta on kisoihin lähdössä suuri joukkue, mutta menestysrima on korkealla – liian korkealla. Ikävä kyllä vain muutamalla urheilijallamme taitaa olla mahdollisuuksia pistesijoille. Mitaliin ei tilastojen mukaan ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Onneksi tilastot ovat vain tilastoja.

Kisoja voi kuitenkin seurata mielenkiinnolla ja toivoa, että joku tämän kesän hienoja tuloksia tehneistä suomalaisista naispika-aitureista pääsisi loppukilpailuun.

Suomalainen yleisurheilu onkin melko naisvetoista tällä hetkellä. Tällä kaudella tuloksillaan ovat säväyttäneet aikaisempia vuosia selvemmin juurikin aitajuoksijat Reetta Hurske (maailmantilaston 26:s), Annimari Korte (maailmantilaston 18:s) sekä Nooralotta Neziri.

Myös pituushyppääjä Taika Koilahti, seitsenottelijat Maria Huntington ja Miia Sillman sekä kilpailutauolta palannut loikkaaja Kristiina Mäkelä ovat säväyttäneet.

Miehistä esiin on noussut hienosti estejuoksija Topi Raitanen.

Jo kymmenen vuoden ajan on laitettu toivo siihen, että jos ei muuta mitalia saada niin keihäsmiehet yhden tuovat. Nyt tuo ”varma” keihäsmitali näyttää erittäin epävarmalta. Viimeisimmän MM-kullan Suomeen on miehissä tuonut vuonna 2007 Tero Pitkämäki Japanin Osakasta ja naisissa vuonna 1983 Tiina Lillak. Tuo kulta tuli ensimmäisistä yleisurheilun maailmanmestaruuskisoista Helsingistä.

Luvassa on kovatasoiset yleisurheilun MM -kisat. Toivotaan, että urheilutulokset ovat Dohan MM-kisojen ykköspuheenaihe eikä sääennusteessa luvatut Dohan polttavat hellelukemat.