Hämmennetään koronasoppaa: Voi käydä niin, että siirrytään osittain vaihdantatalouteen

Niin se vaan tuli, Kiinan Wuhanista lähti ja koko pallolle on jo levinnyt covid-19-tautia aiheuttava koronavirus. Se on vaikutusvaltainen ja voimakas virus, sairastuttaa satojatuhansia ja tappaakin aika paljon.

Tulevaisuus sen sitten näyttää, kuinka pitkään virus jyllää ja ehditäänkö sitä vastaan kehittää lääketieteellisiä parannuskeinoja niin pian, että siitä saataisiin apua. Luin jostain uutisen, että muun muassa Suomen Turussa asiassa on tapahtunut edistystä.

Ihmiskunta on kovapäinen, mutta näyttää siltä, että pikkuinen virus saa aikaan sen, mitä eivät mitkään todistelut, uhkaamiset ja esimerkkien kertomiset aikaisemmin saaneet. Mitkään näytöt ilmaston lämpenemisestä ja jäätiköiden sulamisesta eivät ole saaneet tätä jääräpäistä nisäkäslajia rajoittamaan tolkutonta kuluttamista. Maapallo saa nyt ehkä hiukan hengähdysaikaa, kun lennellään vähemmän ja pysytellään muutenkin kotosalla.

Voisihan sitä pohtia, mitä kaikkea vielä suljetaan, jos tilanne oikein huonoksi menee. Maat sulkevat rajojaan. Nyt on jo suljettu liikuntapaikat ja uimahallit. Perhejuhlia ei saa pitää eikä muutenkaan kokoontua. Messut ja urheilukisat on peruttu. Tokion olympialaiset lykkääntyvät.

Vainajat kaiketi vielä voidaan siunata, mutta muistotilaisuuksia ei vietetä isolla porukalla. Keväällä on yleensä yhdistysten ja yhteisöjen vuosikokouksia. Nyt niitäkin lykätään. Koulut ja yliopistot on siirretty suureksi osaksi etäopiskeluun. Konserttitalojen ja teattereiden katsomot pysyvät tyhjinä.

Ihmisillä ei yleensä nykyään ole kotona isoja ruokavarastoja, joten elintarviketeollisuutta tarvitaan ja ruokakauppojen on pysyttävä auki. Logistiikan pitää toimia. Sähköenergiaa kuluu paljon, kun sosiaalinen media on vilkkaassa käytössä ja ruokaa tehdään kotona.

Olen ymmärtänyt, että kaikki kaupat voivat toistaiseksi halutessaan pitää ovensa auki, mutta asiakkaita niissä tuskin riittää. Voin kuvitella, että remontteja tehdään, joten rautakaupoilla on asiakkaita. Alkon myyntiin ei korona taida vaikuttaa ainakaan vähentävästi. Sen sijaan vaatteiden sovitus ahtaissa sovituskopeissa ei tunnu houkuttelevalta, joten ainakin vaatekaupat kärsivät.

Nyt jo ennustetaan, että tautitilanne voi jatkua kriittisenä koko vuoden. Jos näin käy, silloin sekä maan- että maailmantalous heittävät kuperkeikkaa. Voi käydä niin, että siirrytään osittain vaihdantatalouteen ja valuutta jää pois käytöstä.

Käy, kuten vuonna 1939 alkaneiden sotien aikana. Ennen talvisotaa oli kaupoissa tavaraa, mutta ne häipyivät kuin taikaiskusta. Elintarvikkeet ja lähes kaikki muukin meni säännöstelyyn, ”kortille”. Kortteja sai laillisesti vain tietyn määrän, vaikka olisi ollut kuinka paljon rahaa. Silloin syntyi mustan pörssin kauppa, jossa maksuvälineenä oli usein rahan tilalla jokin hyödyke tai ruokatavara. Tuon säännöstelyn kuvittelemisessa nykypäivään taitaa jo mielikuvitus laukata liikaa.

Tässä voi tulla ihan itsekseen uusia pysyviä toimintatapoja, ammatteja voi kuolla ja toisaalta syntyä uusia. Kivaa tämä ei ole mutta mielenkiintoista.

ARMI SAARELA

Lue Armi Saarelan aiempia kolumneja:

Armi Saarela: Tyynenmeren muovijätepyörre on noin viisi kertaa Ranskan kokoinen – siinä sitä on miettimistä

Armi Saarela: Asu vapaa mutta näillä leveysasteilla pakollinen

Armi Saarela: Kapuamme pimeää ylämäkeä valoa kohti

Armi Saarela: Syödä elääkseen vai elää syödäkseen?

Armi Saarela: Ilmastonmuutosajatuksia – nuorena tuskin olisin kerännyt roskia maantienvarresta

Armi Saarela: Haluaako joku todella katsella ja kuunnella rivouksia ajankulukseen?

Armi Saarelan kolumni: Olemme itsepalvelijoita salasanojen ja koodilukujen viidakossa