Uplakersin pelaajapolkua pitkin on helppo edetä

Jääkiekkoa elämää varten

Uplakers tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden edetä jääkiekon pelaajapolulla luistelun ensi liu’usta aikuisten edustusjoukkueeseen asti. Kymmenvuotiskauttaan viettävä kasvattajaseura tekee vapaaehtoisvoimin päämäärätietoista työtä nuorten jääkiekkoilijoiden eteen.

Ville Keskiselle ja Jali Jamalaiselle on tärkeää nähdä junioreiden tulevan hallille ja lähtevän sieltä pois iloisina.

Pelaajapolku on ohjelma, joka kattaa eri ikäluokkien luistelu-, kiekonhallinta- ja oheisharjoittelutavoitteet. Pelaajapolulla myös sosiaaliset taidot kehittyvät jääkiekkotaitojen ohella.

Ensimmäisen liu’un voi ottaa lapsi-vanhempiryhmässä, jossa aloittelijat ovat tavallisesti kahdesta kuuteen -vuotiaita. Luistelemaan opetellaan tuolin tai vanhemman tukemana.

Seuraava askel on luistelukoulu, jossa opetellaan luistelun alkeita ohjatusti. Tästä edetään kiekkokouluun, joka toteutetaan Jääkiekkoliiton mallin mukaan. Siellä jatketaan perusasioiden harjoittelua ja mailan- ja kiekonkäsittelyä leikin varjolla. Kaikissa ryhmissä edetään taitotason, ei iän mukaan.

Joukkueissa ikäluokittain

Osa pelaajista päätyy taitotason perusteella suoraan joukkueeseen. Joukkuepelaamisen voi aloittaa G2-joukkueessa viidestä kuuteen -vuotiaana. Nuorimmat harjoittelevat kahdesti viikossa ja pelaavat Pirkanmaalla Ilves–Tappara -sarjaa. Turnauksia on pari kertaa kuukaudessa.

– Nuorimmissa joukkueissa opetellaan olemaan porukassa. Asiat tehdään hymyillen ja moni harjoitus piilotetaan leikin sisälle, G1-joukkuetta luotsaava Jali Jamalainen kertoo.

G1-joukkue koostuu vuonna 2011 syntyneistä. He harjoittelevat ja pelaavat samalla periaatteella kuin nuorimmat, mutta ampuvat kiekkoa jo normaalikokoiseen maaliin.

F2- ja F1-joukkueet pelaavat Pirkanmaan alueella Jääkiekkoliiton organisoimaa Leijonaliigaa.

– Nämä joukkueet harjoittelevat kolme kertaa viikossa. Jääharjoitusten lisäksi on oman kehon painolla tehtäviä oheisharjoituksia, jotka sisältävät liikkuvuutta, nopeutta, ketteryyttä ja keskivartalon hallintaa, Uplakersin valmennuspäällikkö Ville Keskinen kertoo ja täsmentää, että oheisharjoitusten merkitys korostuu mitä pidemmälle jääkiekkoilijana edetään.

Pelimatkat pitenevät

Isä ja poika, Janne, 27, ja Joonas, 6, Kulmala, ovat Uplakers-palaajia polun äärilaidoilla: Janne pelaa miesten 3-divaria ja Joonas G2-joukkueessa. Molempien harrastus alkoi 3-vuotiaana luistelukoulussa.

E2- ja E1-joukkueet harjoittelevat kolmesti viikossa ja oheisharjoitukset kuuluvat jokaisten harjoitusten yhteyteen. Pelimatkat ovat akselilla Lahti–Kankaanpää–Parkano. E-joukkueilla on myös sarjan ulkopuolella pelattavia harjoituspelitällejä, joihin saapuu joukkueita eri puolilta Suomea.

D2- ja D1-ikäluokat pelaavat tasoryhmittäin. Pelaajia on näissä ikäluokissa vähemmän ja alueellinen seurayhteistyö mahdollistaa D2-joukkueen pelaajien yhteistyön Lempäälän Kisan ja D1-joukkueen yhteistyön HC Nokian kanssa. Jääharjoitukset ovat kolmesti viikossa ja oheiset kerran viikossa.

C2-joukkue kiekkoilee vielä tasoryhmäsysteemillä. C1-ikäluokassa siirrytään sarjapeleihin. Viime syksynä Uplakersin C1-joukkue pelasi Mestis-paikasta. Se jäi vielä saavuttamatta. Nyt joukkue pelaa Suomi-sarjaa. Harjoituksia on jo neljästi viikossa ja pelit ovat viikonloppuisin.

– Karrikoidusti sanoen oikea jääkiekko alkaa C1-junioreista, kun pelataan Suomen mestaruudesta. Tähän asti pelataan alueittain, Keskinen toteaa.

Uplakersin B2-joukkue pelaa Mestiksessä eli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Miesten kakkosjoukkue pelaa kolmos- ja edustusjoukkue kakkosdivisioonassa.

– Toivomme, että saamme ensi kaudelle joukkueen A-junioreihin, Keskinen sanoo.

Uplakers on nuori seura. Monikaan pelaaja ei ole vielä käynyt pelaajapolkua kokonaisuudessaan läpi. Seuran kasvatteja on nousemassa ikäluokkansa Suomen kärkeen. HC Nokiassa pelaava Oiva Keskinen valittiin Pohjola-leirille, jossa valitaan pelaajat alle 16-vuotiaiden maajoukkueeseen. Nykyään Tapparassa kiekkoileva Roope Oksanen taisteli myös paikasta leirille.

Sosiaalisuutta ja pelitaitoja

– Pelaamisen pitää olla hauskaa. Yksilötaitojen kehittäminen on tavoite meille jokaisessa ikäluokassa, Keskinen summaa pelaajapolun tavoitteita.

– Harva kehittyy kansalliselle huipputasolle. NHL-ura on vaikeampi saavuttaa kuin loton päävoitto, hän vertaa.

– Jäähallin ulkopuolinen elämäntapa, omatoiminen harjoittelu ja pitkäjänteisyys ratkaisee jääkiekkoilijaksi kasvamisen. Joukkueurheilu kasvattaa sosiaalisuuteen ja yhteisöllisyyteen, ja sen mukana tulee elämänmittaisia ystävyyssuhteita, Jamalainen täydentää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.