Vapaa-ajan asuntojen hinnat tippuvat

Ylöjärvellä on sama tilanne kuin koko maassa: vapaa-ajan asunnot eivät meinaa mennä kaupaksi, vaikka mökkien hinnat ovat pudonneet jo jonkin aikaa etenkin haja-asutusalueella.
Ylöjärvelläkin on mökkeja kaupan hienoissa maisemissa, mutta vapaa-ajanasuntojen kauppa takkuaa. (Arkistokuva)

Koko Suomessa vapaa-ajanasuntojen kauppamäärä on pudonnut reilut kymmenen prosenttia viime vuodesta. Tänä vuonna Suomessa on myyty noin 1 600 mökkiä, kun viime vuonna niitä oli myyty vastaavaan aikaan noin 1 800 kappaletta.

Ylöjärvellä trendi on sama kuin Suomessa. Puutarhakaupungin alueella on myyty tänä vuonna vain 12 vapaa-ajanasuntoa.

– Mökkikauppa on nihkeää. Mekin olemme vähän vetäytyneet mökkikaupasta, vaikka meillä nyt pari mökkiä onkin myynnissä. Mökkien omistajien hintanäkemykset ovat usein liian korkealla nykymarkkinoille, Asuntokauppa Mika Kotiranta Oy LKV:n yrittäjä Mika Kotiranta sanoo.

Hän kertoo, että kauppatilastojen mukaan kauppaa on Ylöjärvellä tehtyä lähinnä halvoista mökeistä, joiden lisäksi on myyty muutama arvokkaampi Näsijärven rantamökki.

Keskihinnoissa laskua

Yle Uutiset esitteli viime viikolla Maanmittauslaitoksen tuoreita kiinteistökauppatilastoja ja niiden mukaan esimerkiksi rantahuviloiden keskihinnat putosivat Suomessa viime vuonna neljä prosenttia.

Vapaa-ajanasuntojen hinnat olivat huipussaan vuonna 2011, jonka jälkeen hinnat ovat laskeneet reilusti. Rantamökkien hinnat ovat tippuneet keskimäärin 15–16 prosenttia sekä kaava- että haja-asutusalueilla.

Pirkanmaalla kaava-alueen mökkien keskihinta oli viime vuonna 120 000 euroa. Keskihinta tippui parilla tuhannella eurolla vuodesta 2016.

Haja-asutusalueilla hinnat ovat laskeneet reilusti enemmän. Viime vuonna vapaa-ajanasunto maksoi haja-asutusalueella keskimäärin 90 000 euroa. Vielä vuonna 2016 keskihinta oli 106 000 euroa.

Vanhempien mökki käytössä

Mika Kotirannan mukaan mökkien hinnat ovat laskeneet Ylöjärvi-Hämeenkyrö-Ikaalinen akselilla tilastollisesti jopa parikymmentä prosenttia.

Tällä hetkellä Ylöjärvellä on kaupan 57 vapaa-ajanasuntoa. Mökkejä on tänä vuonna myyty vasta 12 kappaletta.

– Aika monen 40–50-vuotiaan vanhemmilla on mökki, jota heidän lapsensa sitten käyttävät. Eli omaan mökkiin ei enää välttämättä haluta laittaa rahaa kiinni vaan raha käytetään esimerkiksi matkustamiseen, Mika Kotiranta pohtii.

Kotirannan mukaan omaan mökkiin kannattaa kuitenkin satsata, jos siihen on mahdolllisuus.

– Itselläni on ollut mökki kymmenen vuotta, vaikka en sillä tavalla olekaan mikään mökki-ihminen. Omalla mökillä saan kuitenkin tehdä, mitä haluan, Kotiranta naurahtaa.

Comments are closed.