Talous hyppysissä, vaikkei näppejä syyhytäkään

Valtakunnallisen taloustaitokisan toukokuun lopulla voittanut ylöjärveläisnuori taitaa talouden perusteet, vaikkei niistä suuresti sytykään. Samalle polulle hän kannustaa muitakin.
Taloustaitokilpailun voittaja

Ylöjärven yhtenäiskoulun kasvatti Pinja Nieminen voitti Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja OP:n järjestämän vuoden 2018 taloustaitokisan, jolla on jo pitkät perinteet, ja pokkasi rahapalkinnonkin. Hyvä päätös lukuvuodelle ja koko peruskoululle.

Talous. Kuivakka, etäinen ja vaikea juttu monelle nuorelle.

Sellaisia talousasiat ovat ylöjärveläiselle Pinja Niemisellekin, vaikka hän voittikin yhdeksäsluokkalaisille järjestetyn Taloustaitokilpailun. Tai no eivät vaikeita niinkään mutta vähän etäisiä ja tympeitä.

– Ei kauheasti nuoren elämään kuulu murehtia palkoista tai kansantaloudesta. Talous on asia, josta en tykkää mutta jossa olen hyvä, hän tuumaa ainakin perustiedoista.

Mielissään osaamisestaan hän silti on.

– Totta kai. Talousasiat ovat yleishyödyllistä tietoa.

Paras tuhansista

Nieminen selätti ensin alkukilpailun, johon osallistui Suomesta liki 27 000 ja Niemisen opinahjosta Ylöjärven yhtenäiskoulusta 20 oppilasta.

Finaaliin kutsuttiin 30 oppilasta. Ja sen ykköseksi Nieminen ylsi.

Alkukisassa piti muun muassa tunnistaa korkoja ja verovaroin ylläpidettäviä palveluita, miettiä kaulahuivien markkinointia ja kertoa tilastoja hyödyntäen, miten kuluttajat voivat edistää kestävää taloutta ja sosiaalista vastuuta.

Finaalissa esimerkiksi määriteltiin käsitteitä, kuten aktiivimalli ja lainakatto, selitettiin asuntojen hintojen kehitystä sekä pohdittiin maailmantalouden muutosta.

Niemisestä osa tehtävistä oli helppoja, osassa oli purtavaakin. Yhtä kaikki ne olivat hänestä paikallaan.

– Ne olivat sellaisia, joita on hyvä kysyä ja hyvä tietää.

Niemisen yhteiskuntaopin opettaja Arja Puro arvioi, että alkukisassa kysyttiin perusasioita, joita on hyvä osata ja joita ainakin yhteiskuntaopissa pärjänneet taitavat. Finaali ei hänestä ihan helpolta kalskahda.

– Varmaan on tarkoituskin mitata, minkä verran seurataan ajankohtaisia aiheita. Niin pitää ollakin, hän kommentoi.

Taloustaitokilpailun voittaja

Taloustaidoista on hyötyä vaikka uutisia kännykältä selaillessa. Ymmärtää, mistä puhutaan.

Koulussa ja kotona

Koulussa talousasioita opiskellaan yhteiskuntaopin tunneilla käsitteitä, kuten bruttokansantuotetta, inflaatiota ja suhdanteita, läpi käyden.

– Käytetään oppimateriaaleja, keskustellaan ja opetellaan lukemaan tilastoja, diagrammeja, käyriä ja käppyröitä, Puro selittää.

Hän ynnää, että talouteen liittyvää tietoutta ja taitoa karttuu muistakin oppiaineista ja että esimerkiksi kestävä kehitys on monia oppiaineita läpäisevä aihe. Ylöjärven yhtenäiskoulu on myös ottanut osaa Yrityskylä-oppimiskokonaisuuteen, joka tutustuttaa yhteiskunnan ja yritysmaailman kuvioihin.

Toki taidot eivät tartu vain koulunpenkillä. Ope ja oppilas tuumaavat kotien opettavan raha-asioita, kuten säästämistä tai pankkikortin käyttöä.

– Lapselle on voitu ostaa osakkeita, ja sitä kautta voi oppia jotain sijoittamisesta, opettaja sanoo.

Mediastakin oppii.

– Lehtiä lukemalla ja uutisia katsomalla varmasti oppii, ope sanoo, kuten oppilaskin.

– Ja kun on kesätöissä, oppii, mitä tehdä palkalla ja miten käyttää pankkia, oppilas ynnää.

Tärkeää pohjaa

Taloustietous on nuorillekin tärkeää, jotta käytännön raha-asiat tulevat tutuiksi.

– Osaa hoitaa talouttaan fiksusti. Ei sitten ole nelikymppisenä kauheiden velkojen alla, Nieminen toteaa.

Tietous auttaa myös ymmärtämään maailmanmenoa.

– Tietyt käsitteet tulevat vastaan joka paikassa. Ei ole tarkoituskaan, että oppilas ymmärtää kaiken vaan että hän saa työkalut, jotta voi ymmärtää, mitä taloudessa tapahtuu. Sitä kautta voi rakentaa taitojaan ja maailmankuvaansa, opettaja tuumii.

Nieminen kannustaakin nuoria höristämään korvaa aiheelle, yleishyödyllinen kun tämä on:

– Vaikka talous olisi tylsää, ota sen verran asioista selvää, että tiedät perusmaailmanmenosta. Tiedät, ottaako monta pikavippiä vai lainaa pankista.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?