Ylöjärveläinen Plastiroll kiinnostaa Afrikassa asti

Ylöjärveläisellä Plastirollilla menee lujaa. Etenkin Ranska ja Englanti ostavat kiivaasti biohajoavia pusseja ja pakkauksia. Markkina-alueita tulee lisää koko ajan, Afrikasta asti. Parhaillaan firma kehittää biohajoavaa multasäkkiä.
Plastiroll, biohajoavat pakkaukset, Kuva: Iiria Lehtinen
Pakkaukset ovat biohajoavia, vaikka muovilta näyttävätkin. Myös vaipan voi kompostoida.

Plastirollin toimitusjohtaja Kari Laukkanen tuo haastattelupöytään esimerkkejä firman pakkauksista.

Pöydässä on aikakauslehti, joka on kiedottu läpinäkyvään pussiin ja lautasliinoja, joiden pakkaus näyttää aivan muovilta.

Molemmat pakkaukset ovat Plastirollin tekemiä ja biohajoavia. Kehitystyötä on tehty vuosia, jotta pakkaukset on saatu tarpeeksi kestäviksi ja läpinäkyviksi.

Pääraaka-aineena pakkauksissa on peruna- tai maissitärkkelys. Pakkaukset voi heittää bioroskiin.

Plastiroll on kehittänyt myös kompostoitavan biovaipan. Vaippa näyttää tavalliselta kertakäyttövaipalta, mutta ei sisällä muovia.

Kenia kielsi muovipussit

Maailma on havahtunut viime aikoina muoviongelmaan.

Plastirollin toimitusjohtaja Kari Laukkanen ei kuitenkaan tuomitsisi muovia kokonaan, koska esimerkki lihatuotteet säilyvät muovipakkauksessa paremmin kuin biohajoavassa pakkauksessa.

– Parhaiten kasvava alamme on silti biohajoavat pakkaukset ja -pussit, hän sanoo.

Biotuotteiden kysyntä on tällä hetkellä hurjaa ja kasvaa eritoten Euroopassa, ja etenkin Englannissa ja Ranskassa.

– Englannissa kuningatar Elisabet otti kantaa muovin vastaisesti, ja sen jälkeen myyntimme kasvoi. Kyselyitä tulee päivittäin.

Toisaalta kysyntää on aika yllättävissäkin maissa, kuten Romaniassa.

– Aloimme markkinoida tuotteitamme esimerkiksi Romaniaan neljästä viiteen kuukautta sitten, ja nyt sieltä on alkanut tulla isoja kyselyitä.

Kyselyitä tulee myös hieman yllättävästä maanosasta, Afrikasta. Plastiroll käynnistää vientiä Keniaan.

– Kenia kielsi maassaan kertakäyttöiset muovipussit.

Lentoyhtiöt iso asiakas

Plastiroll, Kari Laukkanen, Kuva: Iiria Lehtinen
Kari Laukkanen pitää kädessään Qatar Airwaysin uuniin laitettavaa kartonkipakkausta, joka on biohajoava. Myös biojätteisiin heitettävät hampurilaisten kartonkipakkaukset ovat suosittuja. Plastirollilla on 85 työntekijää ja 34 miljoonaan euron liikevaihto. 60 prosenttia tuotteista menee vientiin.

Biohajoavien muovipussien ja läpinäkyvien pakkausten lisäksi kysyntä kasvaa kartonkipohjaisissa pakkauksissa, joihin Plastiroll tekee vettä tai rasvaa hylkivän, ekologisen päällysteen. Pakkauksia käytetään etenkin pikaruoan ympärillä.

Toimitusjohtaja näyttää hampurilaispakkauksia ja Qatar Airwaysin kartonkista ruokapakkausta, joista jälkimmäisen voi lämmittää sisältöineen 220 asteisessa uunissa – erittäin suosittu tuote, jota lentoyhtiöt himoitsevat.

– Molemmat pakkaukset voi laittaa paperiroskiin.

Kauppa käy myös kotimaassa. Esimerkiksi S-ryhmän kaupat ostavat Plastirollilta vuodessa 20 miljoonaa biohajoavaa hedelmä- ja vihannespussia.

Nyt: biohajoava multasäkki

Tuotekehitystä täytyy tehdä koko ajan, etteivät kilpailijat esimerkiksi Kiinassa pääse edelle.

Uusimpana uutuutena Plastiroll on saanut Kekkilän kanssa valmiiksi kasvihuoneissa käytettävän kasvualustan. Kasvualustan päälle tulee biohajoava suoja, joka voidaan kasvukauden lopuksi hajottaa mullan sekaan.

Parhaillaan Plastiroll kehittää kotikäyttöön biohajoavia multasäkkejä. Säkin voi kääntää käytön jälkeen mullan sekaan, ja säkki hajoaa lopulta mullaksi asti.

 

Comments are closed.