Hitsauspilli käteen jo neljävuotiaana

Verenperintönä yrittäjyys

Siinä missä jotkut viettävät vuosia unelma-ammattiaan pähkäillen, Ville Kulin tiesi jo pikkupoikana, että hänestä tulee hitsaaja. Isän yrityksen jatkaminen oli käsistään kätevälle pojalle itsestään selvää.

Kädentaito on tullut Ville Kulinille isänperintönä.

Yksinyrittäjyys ei ole mikään helppo laji. Kun itse työn oppii isältään jo pikkupoikana ja yritys on valmiina, alkuun pääsee kuitenkin kohtuullisen turvallisesti.
– Suurin asiakas oli jo isän aikaan Dynaset Oy, ja niin on edelleen. Lisäksi on pari pienempää metalliyritystä ja yksityisiä asiakkaita. Ihan yhden asiakkaan varaan ei voi yritystoimintaa rakentaa, Ville Kulin toteaa.
Dynaset Oy saa yksinyrittäjältä vilpittömän kiitoksen ylöjärveläisten alihankkijoiden työllistämisestä.
– On ihan huippua, ettei Dynaset ole lähtenyt hakemaan kilpailuetua viemällä töitä ulkomaille. Tietysti heillekin on etua siitä, että ylöjärveläisiltä alihankkijoilta pikana tilatun työn voi saada vaikka samana päivänä, hitsausyrittäjä Ville Kulin sanoo.

Paras kaveri on toinen yksinyrittäjä

Nimi- ja numerokyltit ovat metallin alihankintaa päätöikseen tekevälle Ville Kulinille mukavia välitöitä.

Toisen polven yksinyrittäjän mielestä yksin on sikäli helppo puuhata, että yhdelle miehelle löytyy aina töitä. Toisaalta olisi mukava saada laajennettua toimintaa sen verran, että työmaalla olisi kaveri – kaikkea ei pysty tekemään yksin.
Kun kiire käy yhdelle miehelle ylivoimaiseksi, hätiin tulee toinen yksinyrittäjä. Hitsauspalvelu Kalevi Koskiniemi on Hitsaus Kulinin luottokumppani, kun tarvitaan toinenkin käsipari. Myös Pajatyö Keskisen kanssa Kulin tekee paljon yhteistyötä.
– Ylöjärvi on siinä mielessä mahtava paikka tehdä töitä ja yrittää, että täällä on paljon muitakin metalliyrityksiä. Yhteistyöstä syntyy monenlaisia synergiaetuja, Ville Kulin toteaa.
Hitsaus Kulin on sijainnut Hopeatien ja Soratien kulmassa 1980-luvun alkupäivistä asti. Koska asiakkaat ja yhteistyökumppanit sijaitsevat lähellä, muutto ei ole koskaan käynyt edes mielessä.

Koneen osista numerokyltteihin

Plasmaleikkuri voisi palvella naapuriyrityksiäkin. Osittain investointituella hankittu leikkuri on yhden yrittäjän koneena vähän vajaakäytöllä.

Pääosa hitsausyrittäjän päivästä kuluu yleensä metallin alihankintatöissä eli vaikkapa hydraulisen porakoneen osia valmistaen. Välipalana Ville Kulin tekee vaikka nimi- tai numerokylttejä yksityisillekin asiakkaille: pari vuotta sitten hankittu plasmaleikkuri leikkaa metallista lähes mitä tahansa.
– Työn suola on monipuolisuus. Osaamista on kertynyt laajasti, ja pystyn toimittamaan melkein mitä vain, mitä tällä alalla keksitään kysyä. Kalusto hiukan rajoittaa, mutta plasmaleikkuri on avannut valtavasti uusia mahdollisuuksia, Kulin hehkuttaa.
– Plasmaleikkuri on tarkka ja tekee siistiä leikkauspintaa. Erilaisten nimikylttien tekeminen sillä on nopeaa ja tehokasta eli asiakkaalle edullista.

Pojasta polvi paranee

Mustaa rautaa, terästä, alumiinia… Hitsaus Kulin työstää kaikkea metallia.

Jotain Ville Kulin on tehnyt toisinkin kuin isänsä. Nuoremman polven yksinyrittäjän kalenterissa perhe on etusijalla.
– Kun olin pieni, isä teki tosi pitkää päivää ja lauantaikin oli tavallinen työpäivä. Muistan, miten siskot välillä vierastivat isää, kun olivat nähneet häntä niin vähän, kolmen siskon veli kertoo.
– Itse elän palkansaajan päivärytmissä: aamulla viedään pojat hoitoon ja iltapäivällä haetaan heidät kotiin. Viikonloput ovat perheen yhteistä aikaa.
Ville-isän osuus lapsiperheen arjen pyörittämisessä korostui, kun lasten äiti sairastui. Vaimon toipuminen on jo hyvässä vauhdissa, mutta yrittäjä on päättänyt, että perhe on edelleen etusijalla, myös ajankäytön suunnittelussa.
Poikkeuksen palkansaajan aikataluihin muodostavat arkipyhät.
– Tavallisena arkipäivänä itse työ keskeytyy usein, kun tulee puheluita ja viestejä, joihin ei voi jättää vastaamatta. Arkipyhät ovat ihan parhaita työpäiviä, kun puhelin ei soi eikä sähköposti piippaa!

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>