Kirjoituskilpailussa upea anti

Alakoululaisten Minun Suomeni -kirjoitukset kertoivat nuorille tärkeistä asioista.

Ylöjärveläiset maanpuolustusjärjestöt järjestivät ylöjärveläisille 1.–6-luokan oppilaille Minun Suomeni -kirjoituskilpailun.

Voittajaksi valikoitui Siiri Eskelisen kirjoitus. Toisen palkinnon sai Neela Saltbacka ja kolmanneksi sijoittui Camilla Kulmala. Kunniamaininnan saivat Sanna Vainikainen, Sampo Vierula sekä Toivo Lehtinen. Kaikki kuusi kirjoittajaa saivat kunniakirjan. Lisäksi kolme ensimmäistä sai palkinnoksi 50 euroa.

Palkintoraatiin kuuluivat Maanpuolustusnaiset ry:n puheenjohtaja Terttu Forsell, Ylöjärven Reservinaliupseerit ry:n puheenjohtaja Pasi Koivunen sekä Ylöjärven Reserviupseerit ry:n puheenjohtaja Jari Vuolle.

Palkintoraadin mielestä koululaisten kirjoituksissa tuli hyvin esiin nuorille tärkeitä asioita. Näitä olivat muun muassa turvallinen koti ja kotimaa sekä mahdollisuus käydä koulua, jossa saa ilmaisen ruoan.

– Kirjoituksista ilmeni myös nuorten seuraavan tapahtumia rajojemme ulkopuolella ja huoli siellä olevien lasten hyvinvoinnista. Suomalaiset nuoret arvostavat heille suotuja mahdollisuuksia ja kokevat lasten aseman olevan Suomessa hyvä, raati kertoi.

Monesta kirjoituksesta huomasi, että hyvä elintaso Suomessa mahdollistaa myös monipuoliset harrastukset perheen ja kaverien kanssa. Esiin kirjoituksissa nousivat myös neljä vuodenaikaa, puhdas luonto ja tärkeä vuorovaikutus eläimiin.

– Olemme iloisesti yllättyneitä nuorten runsaasta osanotosta kirjoituskilpailuun. Oli vaikeaa valita kilpailun voittajia. Kirjoitukset on kirjoittajalle tärkeitä asioita ja siten niitä ei pidä arvioida ja verrata muihin, palkintoraati muistutti.

Voittajakirjoitus

Minun Suomeni

Kuvailen päivääni ja asioita, jotka ovat minulle tärkeitä juuri Suomessa.

Herään aamulla ja tiedostan, että olin voinut nukkua rauhassa, koska täällä ei ole sotia tai muuta kamalaa. Syön aamupalan, joka on kunnollinen toisin kuin esimerkiksi kehitysmaissa. Syön ruisleipää, joka on perinteinen suomalainen leipä sekä juon maitoa. Tiesitkö muuten, että missään muualla maailmassa ei juoda yhtä paljon maitoa kuin Suomessa?

Lähden kouluun, josta ei tarvitse erikseen maksaa. Suomi oli ensimmäinen maa, joka aloitti ilmaisen kouluruokailun. Se pätee yhä tänä päivänä. Koulussa on hyvin koulutetut opettajat sekä muu henkilökunta. Tuntimme aiheena oli jokamiehenoikeudet, koska se on hyvää ja tärkeää tietoa. Kouluni loppui ja lähdin kotiin. Matkalla alkoi satamaan lunta. Lumi on jääkiteiden muodostama kuohkea aine. Sitä sataa Suomessa talvella ja se on useimmiten valkoista.

En joudu töihin. Voin käydä koulua rauhassa ja minulla on lasten oikeudet turvaamassa elämääni, mutta kaikkialla maailmassa ei ole lasten oikeuksia. Kodissani on kunnon katto ja seinät, juokseva vesi ja toimiva sähkö. Useimmissa kodeissa ympäri Suomea näin on.

Istahdan lukemaan kirjaa, jossa kerrotaan Suomen kansalliseläimistä. Kansallislintu on joutsen ja kansallispuu on koivu. Syön samalla salmiakkia, joka on suomalainen herkku. Sitä ei ole hirveästi muualla maailmassa. Teen läksyt, joka on "työni".

Menen illalla saunaan. Se on hyvin tyypillinen suomalainen asia. Sauna on kuin kuuma huone. Sen jälkeen pesen hampaani hammasharjalla, jonka sain eilisestä hammastarkastuksesta. Terveydenhuollosta ei peritä suurta maksua Suomessa. Menen nukkumaan turvallisella ololla, mutta olen siitä myös kiitollinen.

SIIRI ESKELINEN

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?